Röplabda: a tao-körbe kerülésnek az utánpótlás a legnagyobb kedvezményezettje

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.25. 12:40
Címkék
Bő fél éve született parlamenti határozat a röplabda látványsportágak közé emeléséről. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal elfogadta az előterjesztést. Azóta a röplabda a hatodik sportág, amely élhet a társaságiadó-kedvezmény nyújtotta – az utánpótlás-nevelésben döntő jelentőségű – lehetőségekkel. Az első hónapok tapasztalatairól mindkét oldalt megkérdeztük: Ludvig Zsoltot, a szövetség főtitkárát, valamint Tomanóczy Tibort, a Dunaferr SE élvonalbeli férficsapatának vezetőedzőjét.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu A Magyar Röplabda Szövetség már októberben arról számolt be, hogy a nyár óta 3000 új teremjátékost igazoltak tagszervezetei, a versenyengedéllyel rendelkezők száma pedig majdnem megduplázódott. A támogatás azonban nem csak a beltéri játékot segíti, a strandröplabdázók létszáma a másfélszeresére nőtt, míg edzőfronton a tavalyi 193 helyett az idén már 311-en jutottak „működési engedélyhez”. Az ősz óta történt változásokról Ludvig Zsolt, a sportági szövetség főtitkára adott tájékoztatást.Bognár Domokos – utanpotlassport.hu A Magyar Röplabda Szövetség már októberben arról számolt be, hogy a nyár óta 3000 új teremjátékost igazoltak tagszervezetei, a versenyengedéllyel rendelkezők száma pedig majdnem megduplázódott. A támogatás azonban nem csak a beltéri játékot segíti, a strandröplabdázók létszáma a másfélszeresére nőtt, míg edzőfronton a tavalyi 193 helyett az idén már 311-en jutottak „működési engedélyhez”. Az ősz óta történt változásokról Ludvig Zsolt, a sportági szövetség főtitkára adott tájékoztatást.

 

A fiatalok lecsaphatják a magas labdát Forrás: MRSZ
A fiatalok lecsaphatják a magas labdát Forrás: MRSZ

A fiatalok lecsaphatják a magas labdát • Forrás: MRSZ

 

„Egyelőre a program elején járunk, kevés visszajelzés érkezett hozzánk. A pontos adatok elemzésével meg kell várnunk az első elszámolási időszak végét, ami csak augusztusban lesz. Ugyanakkor az már most látszik, hogy a klubok örömmel fogadták az új lehetőséget, megpróbálnak élni azzal, a versenyzők létszáma például nagyon gyors ütemben nő. Az első hullám után most csendesebb időszakot élünk, ami érthető, hiszen szezon közben kevesebb az új igazolás, mindenhol javában zajlik a munka. Az igénylések következő leadási határideje áprilisban van, azokat a következő évad előtt bíráljuk majd el, és az már újabb klubokat is érinthet, főleg, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szakemberek létszámában is jelentős volt a gyarapodás. A legtöbb segítséget az utánpótlásbázisoknak nyújtja a tao, az olyan egyesületeknek, amelyekben a felnőttcsapatok mellett eddig is foglalkoztak korosztályos csapatokkal. Mellettük persze a kisebb műhelyek is élnek a lehetőségekkel. Biztos vagyok benne, hogy minden egyes forint jó helyre került, és a magyar röplabdázás fejlődő pályára áll. Nagyobb infrastrukturális beruházásokkal még nem számolunk, bár tervek már vannak. De igyekszünk lépésről lépésre kell haladni. Kazincbarcikán már túl vagyunk az első megbeszéléseken, az ottani csapat mindenképpen megérdemelne egy új csarnokot. Konkrétumok azonban még nem tudok beszámolni, ahogyan egyelőre a budapesti fedett strandröplabdapálya is csupán a képzeletünkben él, igaz, ott meglehetősen élénken.”

Amíg a főtitkár a háttérben dolgozik, addig Tomanóczy Tibor – Dunaferr SE NB I-es férficsapatának edzője, egyben az ifjúsági fiúválogatott szövetségi kapitánya – belülről tapasztalja a taorendszer működését. És már a részeredmények is lenyűgözik.

„Hihetetlen öröm mindannyiunknak, hogy bekerültünk a látványsportágak közé. Ki tudjuk és ki is fogjuk használni a rendelkezésre álló forrásokat. A dunaújvárosi röplabdasportnak éppen ez a lökés hiányzott, folyamatosan térnek vissza a régen látott edzők, szélesedik a játékosbázisunk, eszközöket, felszereléseket vásárolhatunk, szóval több, mint reménykeltő a helyzet. És még valami: noha nálunk hagyományosan a férfiszakosztály a domináns, most hirtelenjében megugrott a röplabdázni vágyó lányok száma is. Rendre járjuk a környéki településeket, s a tao hatására remek példa Baracs, ahol rengeteg fiú és lány kezdett el röplabdázni a községi iskolában. Az építkezést a sportág magjánál kell kezdeni, egyelőre nincs látványos fejlődés nálunk sem, de ha egyszer kicsírázik a mag, akkor a magyar röplabdázás robbantani fog.”

Tomanóczy szerint nagyobb infrastrukturális beruházásokról korai lenne még beszélni, az első körben a felzárkózás megkezdése a legfontosabb, illetve a fejlődés folyamatosságának a garantálása.

„A sportágnak sajátos teremigényei vannak. Figyelni kell a belmagasságra, meg arra is, hogy elegendő hely legyen a pálya mellett. A szövetség gyorsan kivitelezhető terveket készíttetett a csarnokokra, de amíg nem tudjuk megoldani az üzemeltetést, addig badarság lenne felhúzni bármit is. Nálunk amúgy kicsit szerencsétlen időpontban került szóba a projekt, hiszen a kézilabdázók most kapnak új arénát saját használatra, s azt a város üzemelteti majd. Úgyhogy nekünk egyelőre csak a gyerekek magas színvonalú nevelésére kell koncentrálnunk, de arra nagyon.

A tao-rendszer tehát felbolygatta a magyar röplabdázás állóvizét, a gyökeres változások már most érzékelhetőek az utánpótlásban, ahol belátható időn belül minőségi változásnak lehetünk majd szemtanúi.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik