HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.01.14 20:10 Frissítve: 2019.01.19 15:30

Röplabda: az ifi Eb-selejtező félsikere, és ami mögötte van

Az elmúlt hétvégén két korosztályos válogatottunk is Európa-bajnoki selejtezőtornán vett részt: U17-es fiúcsapat a hatodik, míg az U16-os lány együttes a negyedik helyen végzett csoportjában, és ezzel sikerült kiharcolniuk a részvételt az áprilisi pótselejtezőkön.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huEltérő esélyekkel és reményekkel vágtak neki korosztályos csapataink a múlt heti Európa-bajnoki selejtezőknek. Az U17-es fiú együttes Mariborban, míg az U16-os lányok Púchovban próbálták kivívni az Eb-részvételt, ami a magyar röplabda utánpótlás jelenlegi helyzetében mindenféleképpen bravúrnak számított volna. Noha a továbbjutás egyik együttesünknek sem sikerült, pozitívumokban és tanulságokban nem volt hiány.

Eb-selejtezőkön vannak túl utánpótlás csapataink Forrás: hunvolley.hu

Eb-selejtezőkön vannak túl utánpótlás csapataink  •  Forrás: hunvolley.hu

Bár a fiúknak viszonylag hosszú idő jutott a felkészülésre, úgy vágtak neki a tornának, hogy nem volt lehetőségük nemzetközileg komolyabb játékerőt képviselő csapattal játszaniuk. Kelemen István szövetségi edző szerint együttese ennek ellenére a torna összes mérkőzésén egyenrangú partnere volt ellenfeleinek, így még inkább fájó, hogy a hat mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni. A horvátok elleni vesztes találkozó jól jellemezte a fiúk tornán nyújtott teljesítményét:

„Ez volt az a meccs, ahol figyelmetlenségünk miatt gyorsan 2:0-ás hátrányba kerültünk. De aztán hamar fel tudtunk állni a padlóról, és sorozatban három szettet nyertünk, így végül mi győztünk. Ilyen hullámzást sajnos nemcsak ezen az összecsapáson tapasztaltam, hanem a többin is".

Az Eb-selejtezőn elért hatodik hely ellenére a szövetségi edző sok pozitívumot is felfedezett: a jelenlegi játékosállomány alkatilag teljes mértékben megfelelt a nemzetközi szintnek, ráadásul a fiúk pontosan és fegyelmezetten játszottak.

A szakember ugyanakkor többször is kitért csapata hullámzó teljesítményére. Ennek okai szerinte mélyebben gyökereznek:

„Ha erősebb lenne a serdülőbajnokság jelenlegi színvonala, akkor biztos lenne a gyerekek folyamatos fejlődése is. Ami pedig a korosztályos válogatottakat illeti: amennyiben a nagyobb tornák előtt mindig jó körülmények között tudnánk készülni, előbb-utóbb megszűnne a teljesítmény a hullámzása is”.

Végezetül az áprilisi Európa-bajnoki selejtezőkkel kapcsolatban így nyilatkozott:

„Ismerve utánpótlásunk jelenlegi helyzetét, nem elsősorban az Eb-re kijutás a reális cél. Ráadásul még az ellenfeleket sem ismerjük, bár vélhetően erős csapatokat kapunk a sorsoláson. Annak örülnék a legjobban, ha jó körülmények között, színvonalas tornákon készülhetnénk fel, ami nemcsak a selejtezőkre, hanem a magyar röplabda hosszú távú fejlődésére is kedvezően hatna.”

Sikeresebben szerepeltek lányaink a Púchovban rendezett Eb-selejtezőn, hiszen a csoportmérkőzések során két győzelmet is arattak, ami a legjobb négy közé jutást jelentette számukra. Az elődöntőben azonban először Szlovéniától, majd a bronzmeccsen Csehországtól szenvedtek vereséget, így végül a negyedik helyen végeztek.

Halász Márta szövetségi edző mindezzel együtt pozitívan értékelte csapata szereplését, főleg annak fényében, hogy a selejtezők előtti felkészülés nem úgy sikerült, ahogy előzetesen remélték. A lányok végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, és bár nyitás-fogadásban, valamint erőnlétben akad javítanivaló, a náluk erősebb vetélytársak ellen is állták a sarat.

„A Szlovénia elleni elvesztett elődöntő után az ellenfél edzője odajött hozzám gratulálni, és azt mondta, hogy ilyen jó ellenféllel még nem találkoztak a tornán. Mint később kiderült, ők jutottak ki az Eb-re, tehát egy erős csapatot tudtunk megszorítani.”

Az U16-os leánycsapat fejlődése szempontjából fontos lenne, ha a jövőben több alkalommal is össze tudnák hívni a keretet, hiszen ilyen alkalmakkor nyílik lehetőség a fontosabb játékelemek begyakorlására és a fejlődésre.

Akkor legközelebb talán fel lehetne lépni akár a dobogóra is.

Fiú U17-es Eb-selejtező, Maribor (Szlovénia):
Csoportmérkőzések:
Magyarország-Szlovákia 1:3
Magyarország-Szlovénia 0:3
Magyarország-Ciprus 3:0
5-8. helyért:
Magyarország-Horvátország 2:3
Magyarország-Izrael 0:3

Leány U16-os Eb-selejtező, Púchov (Szlovákia):
Csoportmérkőzések:
Magyarország-Ausztria 3:1
Magyarország-Szlovákia 0:3
Magyarország-Ciprus 3:1
Elődöntő:
Magyarország-Szlovénia 1:3
A 3. helyért:
Magyarország-Csehország 0:3

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.