Öttusa: a harmadik Barta csak jót akart versenyezni a vb-n

Vágólapra másolva!
2019.07.12. 19:46
Címkék
„Európa-bajnokságon álltam már dobogón, de ez most világbajnokság volt, és itt jóval erősebb a mezőny” – mesélte lelkendezve Barta Luca, a lengyelországi junior öttusa-világbajnokság leány egyéni versenyének bronzérmese.

MOL_Barta_Luca
MOL_Barta_Luca

Barta Luca egészen a célegyenesig nem gondolt az éremre • Forrás: MTI

MOL_Barta_Luca
MOL_Barta_Luca

Barta Luca egészen a célegyenesig nem gondolt az éremre  •  Forrás: MTI

Tegnap fantasztikus versenyzéssel ért fel a dobogó harmadik fokára Barta Luca a lengyelországi Dronzków városában zajló junior öttusa-világbajnokságon. A Trion SC 19 éves versenyzője a lányok egyéni döntőjében az tizedik legjobb vívóeredménnyel kezdett, majd az úszásban a középmezőnyben végzett, hogy jól sikerült lovaglással és az indulók harmadik leggyorsabbjaként teljesített kombinált számmal élete legnagyobb sikerét érje el: junior-világbajnoki bronzérmet szerezzen. A versenyző öröme óriási, különösen annak tudatában, hogy a felkészülés nem zajlott simán a világeseményre.

„Én eredményben egyáltalán nem gondolkodtam a világbajnokság előtt – mondta Luca. A verseny előtt érettségiztem, és ezalatt nem nagyon tudtam edzeni. Igazából csak egy jó versenyzés miatt érkeztem a vébére. Annyi munkának akartam learatni a gyümölcsét, amennyit a vizsgák után bele tudtam tenni a sportba.”

A bronzérem tükrében jogosan játszhatunk el a gondolattal, hogy mi lett volna ha, nem kavar be az érettségi, amely egyébként kiválóan sikerült a fiatal sportolólánynak, de persze az sem kizárható, hogy a számonkérés jó hatással volt későbbi teljesítményére. Mindenesetre Luca nem hozza összefüggésbe a két megméretést, már csak azért sem, mert a felkészülés elején bizony megérezte szervezete a lemaradást. A világbajnokságra azonban olyannyira formába lendült, hogy…

barta pentathlon
barta pentathlon

Magyar lány a dobogó harmadik fokán  •  Forrás: pentathlon.hu

„A selejtező után azt éreztem, hogy a futás jól ment, ezért szerettem is volna egy jó kombit csinálni. Az úszásomon javítani kellett, a lovaglást pedig csak egyszerűen élvezni akartam. Az éremre a verseny alatt egy pillanatig sem gondoltam, nem biztos, hogy jó hatást gyakorolt volna a teljesítményemre. Először akkor villant át rajtam, hogy elérhető a dobogó, amikor befordultam a célegyenesbe. Nagyon örülök a harmadik helynek, és annak, hogy a sok befektetett energia ilyen formában térült meg.”

A célba érkezés pillanatában nemcsak Luca csapattársai, hanem barátja és édesapja is jelen volt, édesanyja és testvére otthonról izgulta végig a finálét.

„Nem tudom, hogy a helyszínen mit mondtak először a családtagok, szerintem szóhoz se jutottak, hiszen annyira meglepődtek. Mindenki nagyon boldog volt, és folyamatosan kaptam a gratulációkat. Ez életem eddigi legnagyobb sikere. Európa-bajnokságon álltam már dobogón, igaz, akkor még az ifjúságiak között, de ez most világbajnokság volt, és itt jóval erősebb a mezőny.”

Természetesen a bronzérem megszerzését nyúlfarknyiünneplés és pár nap szünet követi, igencsak visszafogott keretek között, hiszen Luca szerdán Párizsba utazik edzőtáborba, és folytatja a munkát. A következő cél már ott lebeg a szeme előtt: váltóban bekerülni a felnőtt Európa-bajnokságon részt vevő csapatba.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik