Öttusa: hárman a hírnév küszöbén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.05. 14:58
Címkék
Én sem voltam igazán tehetséges, de a mentalitásommal ezt kompenzálni tudtam – állítja a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János a férfi öttusázók szövetségi kapitányaként. A nyári világversenyeken három fiatalnak is lehetőséget ad, közülük kettő szerinte bármit elérhet, a harmadikat pedig önmagához hasonlította.

Arday Attila –utanpotlassport.huArday Attila –utanpotlassport.hu

Martinek János szerint Regős Gergely és Szép Balázs bármit elérhet Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet
Martinek János szerint Regős Gergely és Szép Balázs bármit elérhet Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet

Martinek János szerint Regős Gergely és Szép Balázs bármit elérhet  •  Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet

Idén végre úgy várhatjuk a felnőtt világversenyeket öttusában, hogy a férfiaknál nemcsak az elmúlt tíz évből ismert nevek– Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence– érhetnek el valamit. Hanem a huszonkét éves Regős Gergely, sőt talán a tizennyolc éves Szép Balázs és a huszonkét éves Bereczki Richárd is alkothat nagyot a felnőttek között, erre lehetőséget kapnak Martinek János szövetségi kapitánytól, és a szakvezető szavai alapján ki is érdemlik.

„Regős Gergely a felnőtt Eb-n és vb-n egyéniben is indul, ő elsőéves felnőtt már, bár az öttusában meglévő U24-es korosztályba még beletartozik– mondta a kapitány arról a fiatalemberről, aki a május végi szófiai világkupa-versenyen legjobb magyarként az előkelő hetedik helyen zárt.– Szép Balázs is kitett magáért idén: a Los Angeles-i világkupa-versenyen bronzot nyert, az eredményeiért beteszem a váltóba a felnőtt Eb-n. Mivel a váltóversenyeket manapság már az egyéni előtt tartják, korán kimerülnének az egyéni indulók, ilyen helyzetbe pedig senkit nem akarok hozni. De Szép Balázsnak elsőéves juniorként idén még a korosztálya Európa- és világbajnoksága a legfontosabb. A junior- és a felnőtt-vb időben közel lesz egymáshoz, nem valószínű, hogy az utóbbira is kiviszem, inkább pihenjen. Az U24-es Eb-n viszont rajthoz áll."

Bereczki Richárd az U24-es Eb-n szintén ott lehet, de a felnőttek között is megméretheti magát Szép Balázs párjaként a férfiváltóban. Mivel júliusban Székesfehérvár lesz a házigazdája a nagyok kontinensbajnokságának, ez nem akármilyen esély, még ha a szám presztízse nem is hasonlítható az olimpiákon állandóan műsoron lévő egyéniéhez.

A legfontosabb éppen ezért az, mire vihet itt hosszú távon e három fiatal.

„Szép Balázs és Regős Gergely bármit elérhet, tehetségesek, csak rajtuk múlik– mondta az 1988-as szöuli olimpián két aranyat nyert Martinek János.– Bereczki Richárdnak a szorgalma, hozzáállása segíthet."

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik