Öttusa: a juniorok már a korosztályos világversenyekre készülnek

Vágólapra másolva!
2019.02.19. 15:18
Címkék
Február 2. és 16. között Rio de Janeiróban edzőtáborozott a magyar öttusa-válogatott. A felnőttekkel együtt készülnek a juniorkorú versenyzők is, akik számára a márciusi korosztályos országos bajnokság lesz az első igazi erőfelmérő.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huMegérkezett kéthetes edzőtáborozásából a huszonhét tagú magyar öttusa-válogatott, köztük több juniorkorú versenyzővel, Barta Lucával (19), Guzi Blankával (19), Kalincsák Eszterrel (20). A keretet Kállai Ákos női és junior szövetségi kapitány kísérte el az edzőtáborba – ő értékelte a felkészülést.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huMegérkezett kéthetes edzőtáborozásából a huszonhét tagú magyar öttusa-válogatott, köztük több juniorkorú versenyzővel, Barta Lucával (19), Guzi Blankával (19), Kalincsák Eszterrel (20). A keretet Kállai Ákos női és junior szövetségi kapitány kísérte el az edzőtáborba – ő értékelte a felkészülést.

Jól sikerült a Riói felkészülés öttusázóink számára Forrás: nso.hu
Jól sikerült a Riói felkészülés öttusázóink számára Forrás: nso.hu

Jól sikerült a Riói felkészülés öttusázóink számára  •  Forrás: nso.hu

Ideális két hét edzőtáborozáson vagyunk túl – kezdte az értékelést a szakember. Egyrészt remek időjárási körülmények között, 25-27 fokban végezhettük az edzéseket, másrészt a magas színvonalú infrastrukturális háttér kitűnően segítette a felkészülést.”

Bár a szálláshelyen a juniorokat külön körletben helyezték el, a fiúkkal ideiglenesenegyütt lakott néhány felnőtt versenyző is. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy összekovácsolódjon a közösség, a fiatalok közelebbről is megismerhessék a felnőttek edzésmunkáját. Mindez a jövőben példaként szolgálhat a juniorok számára.

A felkészülés nagy része zavartalanul zajlott, mindenkinek sikerült elvégeznie az előírt edzésmennyiséget. A keret tagjai reggeli előtt mentek futni, és ekkor gyakorolták a kombinált számokat is. A reggelit követően konditerembe vonultak, majd az úszás következett. A délután öt órakor kezdődő vívóedzés előtt, akik tehették, még lőni vagy kocogni mentek.

„Az előírt edzéspenzumot mindenki maximálisan teljesítette, Guzi Blanka kisebb lábsérülése azonban kissé nehezítette a futómunkát. Ezen kívül kisebb térdproblémával küszködött Kalincsák Eszter, aki korábban műtéten esett át. Összességében elmondhatom, hogy sikeres felszülésen vagyunk túl” – összegezte Kállai Ákos.

A riói edzőtábort követően mindenki a saját klubjában folytatja a felkészülést a március 9. és 10. közötti junior országos bajnokságra. Kállai Ákos elárulta, hogy nagy valószínűséggel Barta Luca és Guzi Blanka is tagja már a korosztályos Eb-, illetve vb-keretnek, így számukra nem a közelgő ob lesz az év legfontosabb versenye.

„Luca és Blanka már a nyári junior Európa-, illetve világbajnokságra tekint előre, ezért számukra a formaidőzítés későbbre esik, nem pedig az országos bajnokságra. A többiektől sem elsősorban jó helyezéseket, hanem biztató teljesítményeket várok.”

A mostanihoz hasonló edzőtáborozásra a junioroknak már nincs lehetőségük ebben az évben: a két jelentős korosztályos világverseny közt többen is érettségiznek. Azok a juniorkorúak, akik felnőttversenyeken is részt vesznek az idei évadban, természetesen még számíthatnak edzőtáborozásra.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik