Ökölvívás: magyar döntő és egyéb érmek Belgrádban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 13:51
Címkék
Két ifjú honfitársunk egymás elleni „házi” döntőjét hozta a nagy tradíciójú belgrádi felnőtt ökölvívótorna az 52 kilogrammos kategóriában, amelyben Virbán Martin diadalmaskodott Szaka István felett.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Már a döntők előtt biztossá vált: lesz magyar aranyérmese a szerb fővárosban 57. alkalommal megrendezett Branko Pesics-emlékversenynek. A bizonyosságot az a tény szolgáltatta, hogy légsúlyban, vagyis 52 kg-ban mind a 21 éves Virbán Martin, mind a kategória másik ágán sikerrel menetelő 20 esztendős Szaka István egyformán nyert az elődöntőben is.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Már a döntők előtt biztossá vált: lesz magyar aranyérmese a szerb fővárosban 57. alkalommal megrendezett Branko Pesics-emlékversenynek. A bizonyosságot az a tény szolgáltatta, hogy légsúlyban, vagyis 52 kg-ban mind a 21 éves Virbán Martin, mind a kategória másik ágán sikerrel menetelő 20 esztendős Szaka István egyformán nyert az elődöntőben is.

Virbán Martin nyerte a magyarok összecsapását Fotó: kekesonline.hu
Virbán Martin nyerte a magyarok összecsapását Fotó: kekesonline.hu

Virbán Martin nyerte a magyarok összecsapását  •  Fotó: kekesonline.hu

Mivel olimpián, vébén, kontinentális bajnokságon nemzetenként csak egyetlen bokszoló indulását teszik lehetővé a szabályok, rendre csak a nemzetközi nyílt tornákon nyílik lehetőség, hogy azonos országbeliek is összekerülhessenek a ringben. Így történhetett meg, hogy Belgrádban sajátos magyar bajnoki finálé jött létre.

Az egyaránt 1998-as születésű öklözők az utóbbi években számos alkalommal csaptak márössze a szorítóban, s hol egyikük, hol másikuk győzött. Tavalyelőtt és a múlt évben például a ferencvárosi Szaka nyerte az országos bajnokságot 52 kg-ban, 2018-as fináléjuk előtt viszont éppenséggel az Újpest-Madár Akadémia színeiben versenyző, gyöngyösi nevelésű Virbán kezét emelték a magasba két mérkőzésük végén is.

A tavaly decemberi Szaka-siker az ob-n megosztott, 3-2-es pontozással született meg, a friss esélyta visszavágásra Belgrád nyújtotta Virbánnak. A mostani döntőben – miután az odáig vezető úton Szakához hasonlóan két győzelmet aratott– élt is a lehetőséggel, és 5-0-s pontozásos diadallal érdemelte ki az aranyat a szerb fővárosból ezüsttel hazatérő „örökös” vetélytárssal szemben. Mivel serdülőkoruk óta tart korosztályos különvetélkedőjük, gyaníthatóan nem a húsvéti ringcsata volt az utolsó fejezete a Szaka-Virbán „bokszsagának”. Már csak azért sem, mert még nem dőlt el, melyikük indulhat Magyarország képviseletében a légsúlyú kategóriában a nyári Európa Játékokon, Minszkben.

A szerbiai torna magyar éremgyűjteményébe nemcsak az ő jóvoltukból került medál, mivel 17 fős kesztyűs különítményünkből további négyen végeztek harmadikként, köztük 49 kg-ban a tavalyi ifjúsági Európa-bajnok Bernáth Attila.

Ami a konkurenciát illeti, kijutott riválisból bőven: Belgrádban négy kontinensről 23 ország másfél száz ökölvívója lépett kötelek közé.

További korosztályos hírekÖKÖLVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik