utanpotlassport.hu 2019.01.22 12:46 Frissítve: 2019.01.22 12:51

Ökölvívás: hölgyek három aranya Zomborban

Noha a válogatottak utazási programja még nem állt össze, klubszinten már megkezdték 2019-et a magyar bokszolók, akik közül a hölgyek bizonyultak frissebbnek. Utánpótlásunk több jeles képviselője is indult a hétvégi szerbiai női tornán, ahonnan hárman aranyéremmel térhettek haza.

Jancsó Kornél    utanpotlassport.hu Idén is Zombor adott otthont a szerbek hagyományos esztendőkezdő nemzetközi ökölvívó eseményének, a Nemzetek Kupájáért immár nyolcadik alkalommal kiírt tornának, amelyen szép számban képviseltették magukat magyar bokszklubok is. A kizárólag hölgyeket ringbe szólító elmúlt heti viadalon a nemzeti megoszlást tekintve 21 országból csaknem másfél száz amazon lépett szorítóba, s a csapatszintű értékelés szerint Magyarország a negyedik helyen végzett a medáltáblázaton a három aranynak, három ezüstnek és tizenkét bronznak köszönhetően.

Jónás Kornélia (piros szerelésben) remek boksszal kezdte az évet Forrás: dvscboxing.hu

Jónás Kornélia (piros szerelésben) remek boksszal kezdte az évet  •  Forrás: dvscboxing.hu

Az éremgyűjtemény mindenekelőtt a hátország reprezentánsainak érdeme, már csak azért is, mert a legfényesebb nyakba valót – a három aranyat – kivétel nélkül utánpótláskorú honfitársnőnk szerezte. Diadaluk értékéből mit sem von le, hogy kettőjüknek egyetlen sikeres mérkőzés is elegendőnek bizonyult a kategóriaelsőséghez az adott súlycsoport kevés számú indulója miatt. Ám példának okáért Dévényi Izabellnek két összecsapást is meg kellett nyernie ahhoz, hogy a zombori bajnokok közé kerüljön.

A balatonlellei Dévényi, aki tavaly a diákolimpia örökébe lépett Magyar Kupában diadalmaskodott a 48 kilósok között, Szerbiában a serdülők 54 kilogrammos súlycsoportjában állt a kötelek közé, s a hazaiak öklözője, Zeljana Szubotics pontozásos legyűrése után – a torna egyik legbravúrosabb győzelmeként – felülkerekedett orosz riválisán is. Karina Nyemjanovát ráadásul úgy verte meg, hogy ellenfelét a vezetőbíró a harmadik menetben leléptette.

A szintén serdülő Csorba Csenge, az egriek reménysége szerb bokszolót kapott ellenfélnek az 50 kilogrammosok kategóriájában. A hazai ring sem segített azonban, mivel az ifjú magyar egyhangú, 5-0-s pontozással simán nyert Szara Hornjakkal szemben.

A junioroknál a legkönnyebbeket felvonultató, 46 kg-os súlycsoportban Jónás Kornélia vitézkedett. Pedig nem  egyszerű feladat jutott neki, miután a csapatversenyben toronymagasan első kazahok egyik üdvöskéje, Szimbat Aljaszkar várt rá. A tavalyi serdülő Európa-bajnokságon 45 kg-ban ezüstérmes magyar tini azonban Zomborban is felvillantotta talentumát, s biztos, 4-1-es pontozással hirdették ki győzelmét.

Bokszutánpótlásunk mérlege még jobb is lehetett volna, ha például a 60 kilóban versenyző Varga Viktória nem az utóbb a torna legjobb juniorkorú bokszolójának megszavazott Szara Skapikkal kerül szembe azt követően, hogy feladásra kényszerítette a szintén szerb Klaudia Knyezevicset. Skapiktól 4-1-es pontozással kapott ki az egri ökölvívó.

További korosztályos híreink ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.