Nyílt vízi úszás: minden idők legsikeresebb junior vb-je

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.18. 08:27
Címkék
Egy-egy arany- és ezüst-, valamint három bronzéremmel zárta a magyar válogatott az Izraelben rendezett junior nyílt vízi úszó-világbajnokságot. A pazar szereplés kapcsán Gellért Gábor szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a siker jelentőségéről, a szakág megítéléséről, nehézségeiről.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Minden idők legjobb szereplése. Ez az első és legfontosabb tény, amit megjegyezhetünk a nemrégiben véget ért, a Vörös-tenger partján fekvő Eilatban rendezett junior nyílt vízi úszó-világbajnokság kapcsán.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Minden idők legjobb szereplése. Ez az első és legfontosabb tény, amit megjegyezhetünk a nemrégiben véget ért, a Vörös-tenger partján fekvő Eilatban rendezett junior nyílt vízi úszó-világbajnokság kapcsán.

Tömegrajt Eilatban. Sosem szerepelt még ennyire jól magyar válogatott korosztályos nyílt vízi vb-n Forrás: Izraeli Úszó Szövetség
Tömegrajt Eilatban. Sosem szerepelt még ennyire jól magyar válogatott korosztályos nyílt vízi vb-n Forrás: Izraeli Úszó Szövetség

Tömegrajt Eilatban. Sosem szerepelt még ennyire jól magyar válogatott korosztályos nyílt vízi vb-n  •  Forrás: Izraeli Úszó Szövetség

Az egy arany, egy ezüst és három bronz az éremtáblázaton a negyedik, míg az összesített pontversenyben – harmincnyolc ország teljesítményének összevetésében – a második helyen végzett a magyar válogatott. A Jövő SC 14 esztendős versenyzője, a Máltán júliusban Európa-bajnok Szimcsák Mira ezúttal ezüstérmet szerzett az U15-ösök 5 km-es viadalán, a 14–16 évesek 4x1250 m-es váltójában pedig Mihályvári-Farkas Viktóriával, Tabi Zoltánnal és Galyassy Szilárddal az első helyen végzett.

A magyar váltó több mint negyven másodpercet vert az ezüstérmes amerikai stafétára, de még nem lehetett százszázalékosan biztos a győzelmében, mert a rivális szakvezetése óvást nyújtott be. Azt kifogásolták, hogy a mieink között két olyan versenyző úszott, aki egyéniben nem indult. Ez felnőttverseny esetében valóban szabálytalan lett volna, a korosztályos viadalokon azonban nincs ilyen kikötés. Úgyhogy rövid tanácskozás után a mieink maradtak az első helyen.

A vb-n még három magyar bronzérem született: az U15-ösök között Betlehem Dávid, az U17-esek mezőnyében Tabi Zoltán, az U19-esek viadalán Rohács Réka révén.

A szakág szövetségi kapitánya, Gellért Gábor természetesen boldogan értékelte a produkciót, már csak azért is, mert a két évvel ezelőtti korosztályos vb-ről „csupán” két egyéni és egy váltóéremmel tért haza a magyar csapat.

„Amikor a világbajnokság előtt beszélgettünk a kollégákkal az elvárásokról, a lehetséges eredményekről, akkor a végül is elért teljesítményt határoztuk meg plafonként. Vagyis a létező legjobban alakult a forgatókönyv. A gyerekek kiérdemelték a sikereket, hiszen nagyon keményen dolgoztak azokért. És az Európa-bajnokság után kárpótlást is jelent a sok-sok érem, hiszen a botrányos máltai szervezés miatt több dobogós helyezést és értékes pozíciót buktunk el.”

A fiatalok a valaha volt legeredményesebb korosztályos vb-szerepléssel egyszersmind folytatták a felnőttek nagy menetelését is. Hogy mást ne mondjunk: a Lázár Ritától Kovács Ritán át Risztov Éváig a múltban megannyi nagyságot felvonultató magyar hosszútávúszósport legújabb klasszisa, Rasovszky Kristóf augusztusban parádézott a glasgow-i Eb-n, amelyen 5 és 25 km-en arany-, 10 km-en pedig – a győztessel lényegében együtt célba érve – ezüstérmet szerzett. Adódik a kérdés, meddig juthatnak az Eilatban remeklő fiatalok.

Gellért Gábor szövetségi kapitány természetesen elégedett volt versenyzőivel minden idők legsikeresebb világbajnoksága után Fotó: Karnok Csaba
Gellért Gábor szövetségi kapitány természetesen elégedett volt versenyzőivel minden idők legsikeresebb világbajnoksága után Fotó: Karnok Csaba

Gellért Gábor szövetségi kapitány természetesen elégedett volt versenyzőivel minden idők legsikeresebb világbajnoksága után  •  Fotó: Karnok Csaba

„Nehéz jósolni, mindenesetre a legkevesebb, amit megjegyezhetünk, hogy biztató, amit most elértek – magyarázza Gellért. – Néhány éve a fiatal Rasovszky annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy prognosztizálható volt: vele a felnőttek között is komolyan számolni kell majd. Most egyszerre több ígéretes versenyzőnk van, és lehetetlen megmondani, hogy közülük ki futhat be igazán nagy karriert. A tapasztalat a medencés úszók esetében is az, hogy hozzávetőleg három-négy évente születik egyetlen, nemzetközi szinten is komoly eredményeket elérő versenyző. Reménykedjünk, hogy a mostani gyerekek között is van ilyen.”

Semmi kétség: a hazai szakági utánpótlásképzés minőségi. De honnan jönnek ezek a fiatalok? Egyáltalán: miért lesz valakiből nyílt vízi úszó?

„A gyerekeket nem mi választjuk ki, hanem, úgymond, kiválasztódnak– feleli Gellért. – Ez a szakág egészen más képességeket igényel, mint a medencés úszás. A hagyományos változatban kvázi laboratóriumi közegben derül ki, ki a legjobb, nálunk azonban folyamatosan változó körülmények között kell teljesíteni. Előfordul, hogy harminc, de megesik, hogy csak tizenöt fokos vízben úsznak a versenyzők. Az alkalmazkodóképesség tehát a legfontosabb erények egyike, az alkati tulajdonságok kevésbé számítanak. A százhetven centiméteres fiatalból sosem lesz jó sprinter, de világbajnok nyílt vízi úszó lehet belőle.”

A nagyszerű eredmények hatására a sportág presztízse is egyértelműen pozitív irányba változott. Korábban a közvélekedésben a medencés úszás „kistestvéreként” élt a nyílt vízi szakág, ám Gellért azt mondja: nekik sosem volt problémájuk a megítéléssel.

„Több klasszis úszónk is megpróbálkozott a nyílt vízi változattal. Hosszú Katinka például kijelentette: minden tisztelete azoké, akik ezt végigcsinálják, mert hihetetlenül kemény küzdelem zajlik ebben a szakágban. Összefoglalva talán ekképpen lehet megragadni a lényeget: a medencés úszásra születni kell, a nyílt vízire pedig edzeni.”

További korosztályos hírekNYÍLT VÍZI ÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik