Női póló: Biros Péter új utánpótlás-rendszert dolgoz ki

Vágólapra másolva!
2019.11.23. 13:55
Címkék
Biros Péter lett a női vízilabda-utánpótlás szövetségi kapitány koordinátora. A háromszoros olimpiai bajnok szakember a férfi utánpótláshoz hasonló rendszert tervez kialakítani, ezért Benedek Tiborral és Cseh Sándorral is konzultált az új feladatáról. Nem a nehézséget emeli ki, hanem a megoldóképletet keresi.

A szövetség az elnökség szavazatai alapján a háromszoros olimpiai bajnok Biros Pétert nevezte ki a női vízilabda-utánpótlás élére. Az új vezető arról beszélt a waterpolo.hu-n, miként találta meg a feladat, hogyan és milyen céllal vág a munkának.A szövetség az elnökség szavazatai alapján a háromszoros olimpiai bajnok Biros Pétert nevezte ki a női vízilabda-utánpótlás élére. Az új vezető arról beszélt a waterpolo.hu-n, miként találta meg a feladat, hogyan és milyen céllal vág a munkának.

„Kezdjük azzal, hogy négy esztendeje dolgozom Egerben a női vízilabdában, sőt tulajdonképpen négy és fél éve, hiszen pályafutásom utolsó időszakában már tudatosan készültem rá. Sajnos, az utóbbi időben nem olyan eredmények születtek az utánpótlásban, amilyeneket vártunk. Ezáltal elindult a folyamat, amelyben Faragó Tamással azt a megbízatást kaptuk, hogy keressük meg azt a felállást, amelynek a bevezetésével megváltozhat a rendszer. Nos, végül úgymond helyet cseréltünk, így a felső rész vezetője lettem.”

birospetikep2
birospetikep2

Biros Péter  •  Forrás: waterpolo.hu

Elmondta, hogy átmenetileg a korosztályokat is átvariálták, mert később olyan korcsoportok lépnek be a rendszerbe, amelyekre azonnal világversenyek várnak. A 2006-os korosztály lehet a hosszabb távú erőfeszítés gyümölcse, de kiemelte: ahhoz rengeteg munkára lesz szükség.

„És rengeteg türelemre, teszem gyorsan hozzá, mert bizony a felemelkedéshez összefogás kell a magyar vízilabdában. A női utánpótlásban különösen szép kihívás dolgozni, nem volt ez korábban sem másként. Az elődök jó munkát végeztek, nehéz lesz a nyomdokukba lépni. De ez így van rendjén, ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná."

A vezető nem tagadja, a feladat elvállalása előtt a férfi szakágban dolgozó Benedek Tibor, Cseh Sándor kettőssel is egyeztetett, kikérte a véleményüket, mert ha valami jól működik, akkor nem tilos másolni.

„Még nagyon az út elején járunk, egyelőre megneveztük az edzőket, átbeszéltük, kinek mi lesz a feladata, ám az egésznek a rendszerbe ágyazása, a váz megalkotása még csak most következik. Természetesen mindez nem egyszemélyes mutatvány, ezért folyamatosak a konzultációk mind egymás között, mind Vári Attila elnökkel - tette hozzá a szakember, akinek az Eger vezetése mellett szaporodtak meg a dolgai.

„Kétségtelen, nem unatkozom, nehéz ez az új feladat, amelyet egész emberesnek mondanék, ugyanakkor az egriekkel szemben nem tehetem, és nem is teszem meg, hogy nem folytatom a megkezdett munkát. Hogy a jövő mit hoz, nem tudom, de nem azt nézem, hogy mint nem lehet megcsinálni, hanem kizárólag azon jár az eszem, miként lehet valamit jól megoldani.”

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik