HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.12 20:27 Frissítve: 2018.07.12 20:45

Női kosár: a zárónegyedben felülkerekedett a szerb U20-as válogatott

A magyar U20-as női kosárlabda-válogatott úgy kapott ki Szerbiától 73−61-re, hogy a második negyed felénél még 14 ponttal vezetett. Cziczás László együttese ezzel lecsúszott az elődöntőről, s az ötödik helyért küzdhet tovább.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Rengetegen látogattak ki a soproni Novomotic Arénába, ahol a magyar női U20-as kosárlabda-válogatott lépett pályára a hőn áhított korosztályos Európa-bajnoki elődöntőért a szerb nemzeti együttes ellen.

A két gárda az utánpótlás Európa-bajnokságok történetében eddig kétszer mérte össze tudását, s a mérleg 1−1. De természetesen nem érdemes ebből bármiféle következtetést levonni, hiszen azóta mindkét együttes rotálódott, nem is egyszer.

Az viszont bizonyos, hogy Cziczás László alakulat nagyon összeszedett játékot mutatott be a csoportkörben és a belgák elleni nyolcaddöntőben egyaránt. A csapat eddig négy meccsből négyet nyert meg.

A lányok már a bemelegítést is óriási elánnal csinálták végig. Az elszántság és a győzni akarás tükröződött az arcukon és a mozgásukon.

A hangulat fenomenális volt az arénában, talán túlságosan is… Már az első támadás után lufikra kötött sörösdoboz került a pályára. Ez nem gátolta meg Török Ágnest abban, hogy egy óriási triplával nyissa meg a találkozót. Erre Ivana Katanic válaszolt egy kétpontossal, de triplán reflektált a magyar együttes; kontrából először Kiss, majd Gereben, s tíz másodperccel később ismét Kiss volt eredményes. Két és fél perc után hét pont volt a magyar előny.

Teodora Turudic azonban szépített. Másfél percig „pihentek” a támadások, de ekkor Gereben kapott nagyon szép passzt a palánk alatt, s nem hibázott. Mint, ahogyan Studer sem, aki gyönyörűen szerzett labdát a fél pályánál, s végig is vitte az akciót. A szerbek ezután egy triplát és egy kétpontosat is bedobtak, ezzel a különbség öt pontra csökkent.

A vendégek nem szerénykedtek; Naumcev ejtett hatalmas triplát. Cziczás a homlokát fogta és törölgette, amikor a vendégek még büntetőhöz is jutottak, s mindkettőt értékesítették is. Egyre feszültebb lett a találkozó. Kányási triplát dobott, de erre Radulovic egy kettessel egyből reagált. A negyed 20−18-as magyar vezetéssel ért véget.

A második játékrész Kiss Virág betöréséből szerzett kétpontosával indult, de ez nem volt elég neki; hasonló szituációból megszerezte a második tíz perc negyedik pontját, majd Gereben vitt végig remek kontrát, s értékesítette is azt. A szerbek öt perce nem dobtak kosarat, de Studer viszont igen! Ráadásul egy óriási hármast. Gereben pedig ezt tovább spékelte két ponttal, s aztán megtette újra. A hazai csapat ezzel már 14 ponttal vezetett, amikor megszületett a játékrész első szerb kosara. A negyed az utolsó néhány percre kiegyenlítetté vált, a vendégek elkezdték megtalálni az eddig rendkívül szilárd védekezésünkön a réseket.

Óriási hajrával kapaszkodtak fel szomszédaink négy pontra. Gereben érezte, hogy muszáj egy tripla; el is engedett egyet, ami átment a gyűrűn, így a félidőre 40−33-s állással vonultak le a csapatok.

Látni lehetett, hogy a magyarok nagyon akarnak, stabilan védekeztek és több, mint 51%-osan használták ki kísérleteiket. Azonban a szerbek is jól játszottak, vigyázni kellett velük...

A harmadik tíz perc első pontját Kiss dobta büntetőből, majd Czukor tört be szépen, és ejtett egy kettest. A szerbek három egymást követő sikeres támadás után már mindössze három pontra voltak tőlünk. Öt perc után Kányási Veronika szerzett remek labdát, s adta be Czukornak, aki bedobta, de a válasz ismét jött a másik oldalon, Stojanovic révén. Gereben megint a legjobbkor volt eredményes, újabb kettest értékesített - ezzel már 17 pontnál járt. Viszont arra nem volt elég, hogy ismét ellépjünk, mert jött a sikeres szerb akció. Ráadásul most nem is egy, hanem egyből kettő. Folyamatosan kapaszkodtak fel a vendégek, egy pontra is megközelítettek minket, sőt az utolsó pillanatban ki is egyenlítettek. Az eredményjelzőn 52−52 állt harminc perc után.

Gereben Lívia 18 pontja sem volt elég a továbbjutáshoz Forrás: FIBA

Gereben Lívia 18 pontja sem volt elég a továbbjutáshoz  •  Forrás: FIBA

A záróetap első akciójából vették át a vezetést a szerbek, Ivana Raca volt eredményes. Czukor kompenzált rá egy percre, de Cziczás csak kiabálni tudott a pálya széléről. Hozzá kell tenni, hogy jogosan, ugyanis a lányok ezután két ziccert is elszalasztottak. Az egypontos előnyt végül Gereben szerezte meg büntetőből. Katanic újabb triplájával ismét Szerbia vezetett, de Kiss megdobta 12. pontját, s ezzel egyenlített.

Nem lehetett sejteni, ki jut tovább. Öt perccel a lefújás előtt Djordevic kosarával három ponttal léptek el a fehérek, majd öttel, amikor Raca talált be. Két és fél percünk maradt arra, hogy megfordítsuk a találkozót, de ekkor már hét pontos hátrányban voltunk.

Elúszni látszott a meccs, amikor egy perccel a vége előtt kilenc ponttal mentek el a szerbek. A helyzetünkön Stojanovic további két pontja sem segített. Az utolsó negyedet hatalmas dominanciával húzták be a szerbek 21−9-re, s végül 73−61-s végeredménnyel kiejtették a magyar válogatottat a kontinensviadalról.

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Negyeddöntő
Szerbia−Magyarország 73−61 (18−20, 15−20, 19−12, 21−9)
A magyar csapat pontszerzői
Gereben Lívia 18 pont, Studer Ágnes 14 pont, Kiss Virág 12 pont, Török Ágnes 7 pont, Czukor Dalma 6 pont, Kányási Veronika 4 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás
Kettőből kettő
Veretlenül a csoport élén
Nincs megállás
Magabiztosan a legjobb nyolc között

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS