HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.12 20:27 Frissítve: 2018.07.12 20:45

Női kosár: a zárónegyedben felülkerekedett a szerb U20-as válogatott

A magyar U20-as női kosárlabda-válogatott úgy kapott ki Szerbiától 73−61-re, hogy a második negyed felénél még 14 ponttal vezetett. Cziczás László együttese ezzel lecsúszott az elődöntőről, s az ötödik helyért küzdhet tovább.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Rengetegen látogattak ki a soproni Novomotic Arénába, ahol a magyar női U20-as kosárlabda-válogatott lépett pályára a hőn áhított korosztályos Európa-bajnoki elődöntőért a szerb nemzeti együttes ellen.

A két gárda az utánpótlás Európa-bajnokságok történetében eddig kétszer mérte össze tudását, s a mérleg 1−1. De természetesen nem érdemes ebből bármiféle következtetést levonni, hiszen azóta mindkét együttes rotálódott, nem is egyszer.

Az viszont bizonyos, hogy Cziczás László alakulat nagyon összeszedett játékot mutatott be a csoportkörben és a belgák elleni nyolcaddöntőben egyaránt. A csapat eddig négy meccsből négyet nyert meg.

A lányok már a bemelegítést is óriási elánnal csinálták végig. Az elszántság és a győzni akarás tükröződött az arcukon és a mozgásukon.

A hangulat fenomenális volt az arénában, talán túlságosan is… Már az első támadás után lufikra kötött sörösdoboz került a pályára. Ez nem gátolta meg Török Ágnest abban, hogy egy óriási triplával nyissa meg a találkozót. Erre Ivana Katanic válaszolt egy kétpontossal, de triplán reflektált a magyar együttes; kontrából először Kiss, majd Gereben, s tíz másodperccel később ismét Kiss volt eredményes. Két és fél perc után hét pont volt a magyar előny.

Teodora Turudic azonban szépített. Másfél percig „pihentek” a támadások, de ekkor Gereben kapott nagyon szép passzt a palánk alatt, s nem hibázott. Mint, ahogyan Studer sem, aki gyönyörűen szerzett labdát a fél pályánál, s végig is vitte az akciót. A szerbek ezután egy triplát és egy kétpontosat is bedobtak, ezzel a különbség öt pontra csökkent.

A vendégek nem szerénykedtek; Naumcev ejtett hatalmas triplát. Cziczás a homlokát fogta és törölgette, amikor a vendégek még büntetőhöz is jutottak, s mindkettőt értékesítették is. Egyre feszültebb lett a találkozó. Kányási triplát dobott, de erre Radulovic egy kettessel egyből reagált. A negyed 20−18-as magyar vezetéssel ért véget.

A második játékrész Kiss Virág betöréséből szerzett kétpontosával indult, de ez nem volt elég neki; hasonló szituációból megszerezte a második tíz perc negyedik pontját, majd Gereben vitt végig remek kontrát, s értékesítette is azt. A szerbek öt perce nem dobtak kosarat, de Studer viszont igen! Ráadásul egy óriási hármast. Gereben pedig ezt tovább spékelte két ponttal, s aztán megtette újra. A hazai csapat ezzel már 14 ponttal vezetett, amikor megszületett a játékrész első szerb kosara. A negyed az utolsó néhány percre kiegyenlítetté vált, a vendégek elkezdték megtalálni az eddig rendkívül szilárd védekezésünkön a réseket.

Óriási hajrával kapaszkodtak fel szomszédaink négy pontra. Gereben érezte, hogy muszáj egy tripla; el is engedett egyet, ami átment a gyűrűn, így a félidőre 40−33-s állással vonultak le a csapatok.

Látni lehetett, hogy a magyarok nagyon akarnak, stabilan védekeztek és több, mint 51%-osan használták ki kísérleteiket. Azonban a szerbek is jól játszottak, vigyázni kellett velük...

A harmadik tíz perc első pontját Kiss dobta büntetőből, majd Czukor tört be szépen, és ejtett egy kettest. A szerbek három egymást követő sikeres támadás után már mindössze három pontra voltak tőlünk. Öt perc után Kányási Veronika szerzett remek labdát, s adta be Czukornak, aki bedobta, de a válasz ismét jött a másik oldalon, Stojanovic révén. Gereben megint a legjobbkor volt eredményes, újabb kettest értékesített - ezzel már 17 pontnál járt. Viszont arra nem volt elég, hogy ismét ellépjünk, mert jött a sikeres szerb akció. Ráadásul most nem is egy, hanem egyből kettő. Folyamatosan kapaszkodtak fel a vendégek, egy pontra is megközelítettek minket, sőt az utolsó pillanatban ki is egyenlítettek. Az eredményjelzőn 52−52 állt harminc perc után.

Gereben Lívia 18 pontja sem volt elég a továbbjutáshoz Forrás: FIBA

Gereben Lívia 18 pontja sem volt elég a továbbjutáshoz  •  Forrás: FIBA

A záróetap első akciójából vették át a vezetést a szerbek, Ivana Raca volt eredményes. Czukor kompenzált rá egy percre, de Cziczás csak kiabálni tudott a pálya széléről. Hozzá kell tenni, hogy jogosan, ugyanis a lányok ezután két ziccert is elszalasztottak. Az egypontos előnyt végül Gereben szerezte meg büntetőből. Katanic újabb triplájával ismét Szerbia vezetett, de Kiss megdobta 12. pontját, s ezzel egyenlített.

Nem lehetett sejteni, ki jut tovább. Öt perccel a lefújás előtt Djordevic kosarával három ponttal léptek el a fehérek, majd öttel, amikor Raca talált be. Két és fél percünk maradt arra, hogy megfordítsuk a találkozót, de ekkor már hét pontos hátrányban voltunk.

Elúszni látszott a meccs, amikor egy perccel a vége előtt kilenc ponttal mentek el a szerbek. A helyzetünkön Stojanovic további két pontja sem segített. Az utolsó negyedet hatalmas dominanciával húzták be a szerbek 21−9-re, s végül 73−61-s végeredménnyel kiejtették a magyar válogatottat a kontinensviadalról.

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Negyeddöntő
Szerbia−Magyarország 73−61 (18−20, 15−20, 19−12, 21−9)
A magyar csapat pontszerzői
Gereben Lívia 18 pont, Studer Ágnes 14 pont, Kiss Virág 12 pont, Török Ágnes 7 pont, Czukor Dalma 6 pont, Kányási Veronika 4 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás
Kettőből kettő
Veretlenül a csoport élén
Nincs megállás
Magabiztosan a legjobb nyolc között

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 12:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

2018.07.17 16:26:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

HIRDETÉS
HIRDETÉS