Női foci: Eb-selejtezőre élesít az U17-es és U19-es válogatott

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.21. 18:18
Címkék
Lassan befejezi alapozó munkáját az egyaránt az Eb elitkörét megcélzó U17-es és U19-es leány labdarúgó-válogatott. A korosztályos nemzeti csapatok két szakvezetője, Schumi Dorottya, illetve Turtóczki Sándor nyilatkozott honlapunknak a felemás felkészülésről és a lányok előtt álló októberi selejtezőről.

Az Európa-bajnoki selejtezőre gyúró korosztályos válogatottak kemény heteken, számos összetartáson és edzőmeccsen vannak túl, ami persze cseppet sem meglepő, elvégre mint minden szezonban, az ideiben is új csapatokat kell összerakniuk a nemzeti együttesek szövetségi edzőinek.

A Schumi Dorottya vezette U17-es válogatott felemás főpróbát teljesített: a románoknak például fél óra alatt berámolt hetet, a bosnyákok ellen viszont vereséggel zárta a felkészülési mérkőzések sorát. A lányok szakvezetője nem lát a jövőbe, mindenesetre biztos benne, hogy egyik Eb-selejtezős csoportrivális sem adja könnyen a bőrét.
„Nehéz ellenfelekkel nézünk farkasszemet, így elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. Noha az elmúlt hat évben mindig bejutottunk az elitkörbe, az utánpótlásban nem lehet papírformáról beszélni, hiszen folyamatosan alakulnak a keretek, fel-fellépnek játékosok, így nehéz esélyeket latolgatni. Az biztos, hogy Szombathelyen játsszuk az Eb-selejtezőket, ami jelenthet egyfajta előnyt. A bolgárok ellen ki-ki meccsel kezdünk, a kazahokat elvileg le kellene győznünk, hogy aztán a lengyelekkel megvívjuk a várhatóan legnehezebb párharcunkat”– összegez Schumi Dorottya.

Pápai Emőke (16) góljai sokat jelenthetnek még az U17-es válogatottnak Forrás: MLSZ
Pápai Emőke (16) góljai sokat jelenthetnek még az U17-es válogatottnak Forrás: MLSZ

Pápai Emőke (16) góljai sokat jelenthetnek még az U17-es válogatottnak  •  Forrás: MLSZ

De szót ejtett arról is, hogy szinte teljesen új keretet kellett kialakítani a selejtezőre, hiszen az előző korosztályból a legtöbben már az U19-es csapatot erősítik.

„A keret nagy része a romániai, tavaszi Development-tornán kezdte meg a felkészülést. Néhányan közülük, mint például Pápai Emőke vagy Nagy Fanni már most a csapat fontos láncszemei. Az előző, 2002-es születésű korosztályunkat kifejezetten tehetségesnek tartom, közülük többen is NB I-es kerettagok voltak. Kissé megnehezíti a helyzetünket, hogy mostani játékosaink leginkább csak az utánpótlás-bajnokságokban szerepelnek.”

Az a bizonyos 2002-es korosztály már a Turtóczki Sándor által irányított U19-es válogatott életét szépíti. A szövetségi edző nem is rejti véka alá, miszerint a felkészülés legfontosabb célkitűzése az újak csapatba építése volt.

Az oroszok elleni főpróba rosszul sült el, élesben javíthat az U19-es leányválogatott Fotó: Sajó Dóra/MLSZ
Az oroszok elleni főpróba rosszul sült el, élesben javíthat az U19-es leányválogatott Fotó: Sajó Dóra/MLSZ

Az oroszok elleni főpróba rosszul sült el, élesben javíthat az U19-es leányválogatott  •  Fotó: Sajó Dóra/MLSZ

„Azoknak, akik nemrég csatlakoztak hozzánk, természetesen több időt vett igénybe, hogy hozzászokjanak az új elvárásokhoz. Az edzőnek nyilván mindig marad hiányérzete, de amennyi időnk volt, azt – úgy érzem– hasznosan töltöttük, elvégeztük a szükséges munkát, és reméljük, meglesz az eredménye.”

Azt azért hozzáteszi: nem érdemes célokat elkiabálni, még akkor sem, ha az együttes az elmúlt években zsinórban négyszer is sikerrel vette az Eb-selejtezőt.

„Annyi bizonyos csupán, hogy a sorsolás lehetett volna kedvezőbb is. A dánok jóval erősebbek nálunk, vagyis ha szeretnénk továbbjutni, akkor a hazai pályán játszó törököket le kell győznünk.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik