Műúszás: döntős szerepléseket várhatunk lányainktól a junior vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.17. 16:18
Címkék
Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

K. T. I. - utanpotlassport.hu Harminckilenc ország közel 300 sportolójával szerdán rajtol az újabb FINA-világbajnokság Budapesten, ezúttal a juniorkorú műúszók veszik birtokba az alapos átalakított Duna Arénát.K. T. I. - utanpotlassport.hu Harminckilenc ország közel 300 sportolójával szerdán rajtol az újabb FINA-világbajnokság Budapesten, ezúttal a juniorkorú műúszók veszik birtokba az alapos átalakított Duna Arénát.

A magyar válogatott jó hangulatban, pozitív előjelek után várhatja a kezdést: két szűk hete a finnországi Európa-bajnokságon minden eddiginél jobb eredményt értek el: hetedikek lettek a kombinációs versenyszámban.

Két tizedik és egy hetedik hely jött össze a válogatottnak az Eb csapatszámaiban Forrás: Szinkronúszó-szövetség FB-oldal
Két tizedik és egy hetedik hely jött össze a válogatottnak az Eb csapatszámaiban Forrás: Szinkronúszó-szövetség FB-oldal

Két tizedik és egy hetedik hely jött össze a válogatottnak az Eb csapatszámaiban  •  Forrás: Szinkronúszó-szövetség FB-oldal

„Nagyon jó verseny volt a számunkra. Rengetek ország vett részt, erős mezőnyben értünk el nagyon szép eredményeket. A kombinált csapatszámban szerzett hetedik helyünkre rendkívül büszke vagyok, soha nem értünk még el hasonlóan jó eredményt, úgyhogy ez nagy öröm mindannyiunk számára” – tekintett vissza az Európa-bajnokságon történtekre Natalija Taraszova szövetségi kapitány a vb-t megelőző egyik utolsó edzésen.

A szövetség hónapok óta igyekszik levenni a versenyzők válláról a terhet, azzal, hogy minimális célokat tűznek csak ki eléjük. Mivel a magyar műúszásnak nincs olyan komoly múltja, mint a világelithez tartozó orosz, ukrán, kínai vagy olasz versenyzőknek, így már a számok többségében kiharcolt döntős szereplés is örömteli lenne.

Ez lesz a valaha volt legnagyobb junior-világbajnokság. Közel 40 ország nevezett. Köztük természetesen a legjobbakkal, a kínaiakkal, az oroszokkal vagy például az ukránokkal. Azt hiszem, nagyon sok, nagyon erős produkciót láthatunk majd, mindenki itt lesz, aki számít. Mind meg akarják majd mutatni, hogy milyen jók. De mi is felkészültünk, így szeretnénk a legjobb eredményt elérni és minél előkelőbb helyezéseket szerezni” – mondta Natalija Taraszova.

Ahhoz, hogy a magyar válogatott valóban felzárkózhasson a középmezőnyhöz, a szurkolók segítségére is számítanak.

„Reméljük, hogy megtelnek a lelátók. Májusban a budapesti világkupán szinte teltház volt a nagymedence körül. Bízunk abban, hogy legalább ennyien kilátogatnak és drukkolnak majd a lányainknak most is” – ezt már a juniorok szövetségi edzője, a szintén korábbi válogatott Árkovits Petra tette hozzá.

A világkupa-sorozat utolsó állomásán egy bronzérem is összejött kombinációban. Forrás: Facebook
A világkupa-sorozat utolsó állomásán egy bronzérem is összejött kombinációban. Forrás: Facebook

A világkupa-sorozat utolsó állomásán egy bronzérem is összejött kombinációban.  •  Forrás: Facebook

A trénerszerint bár messze nem a magyar válogatott a favorit, a hazai környezet óriási előnyt erőt adhat a lányoknak.

„Vannak olyan a csapatban, akik a tavalyi világbajnokságon már vízbe ugrottak, illetve tartalékként a keretben voltak. Óriási motiváció nekik, hogy itthon versenyezhetnek. Az idősebb kerettagok, akik tavaly ott voltak, mesélnek, elmondják az élményeiket. Mind alig várják, hogy élesben is megtapasztalják azt az élményt, azt az energiát, amit a hazai közönség nyújtani képes.”

Lévén a műúszás pontozásos sportág, kulcsszerep jut a bíróknak, köztük három hazai szakembernek: Várnai Zsuzsa a Dél-Afrikából érkező úgynevezett referens bíró egyik asszisztenseként tevékenykedik majd a parton, Érsek Emese és Kiss Réka pedig a 30 országot képviselő pontozói karnak a tagja.

A vb lebonyolításában 179 önkéntes vesz részt, csaknem minden második sportolóra jut így majd egy segítő.

További korosztályos hírekMŰÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik