Lövészet: Hammerl Soma aranya, Mészáros Eszter bronza a junior Eb-n

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.25. 18:45
Címkék
Micsoda start: Hammerl Soma arany-, Mészáros Eszter bronzérmes lett a Wroclawban zajló 10 m-es Európa-bajnokság első napján, a juniorok légpuskaversenyében. Soma vezetékneve nem véletlenül cseng ismerősen a sportkedvelők számára: édesapja, dr. Hammerl László, Tokió olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, édesanyja pedig a világ- és Európa-bajnok Joó Éva.

Az UTE 18 évesversenyzőjea második legjobb eredménnyel (624.9.) került be a junior légpuskások nyolcas döntőjébe a Wroclawban kedden kezdődött 10 m-es Európa-bajnokságon. Az alapversenyben kizárólag az olasz Danilo Dennis Sollazo ért el nála jobb eredményt, igaz, az itáliai „történelmi” tettet hajtott végre, hiszen 631.4 körös produkciójával megjavította a korosztály Európa-rekordját. Érdekesség, hogy a korábbi junior-kontinenscsúcsot 2016 óta Péni István tartotta 630.8 körrel.Danilo Dennis Sollazo ért el nála jobb eredményt, igaz, az itáliai „történelmi” tettet hajtott végre, hiszen 631.4 körös produkciójával megjavította a korosztály Európa-rekordját. Érdekesség, hogy a korábbi junior-kontinenscsúcsot 2016 óta Péni István tartotta 630.8 körrel.

Hammerl Soma célba ért Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
Hammerl Soma célba ért Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége

Hammerl Soma célba ért  •  Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége

Soma a döntőben azonban klubtársáért, a szintén újpesti Péniért is revánsot vett: nagyszerű teljesítménnyel, 248.6 kört elérve maga mögé utasította az egész mezőnyt. Sollazónak pedig be kellett érnie az ötödik hellyel…

A 18 éves versenyző már a múlt évi, bolognai junior Eb-n is kitett magáért, hiszen mindhárom színű éremből begyűjtött egyet, de egyéni számban most ért fel a tetőre. Talentumát volt honnan örökölnie: apukája nem más, mint dr. Hammerl László, az 1964-es tokiói olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, édesanyja pedig a világ- és Európa-bajnok Joó Éva.

Az ifjú aranyérmes a kötelező doppingvizsgálatra várva boldogan értékelte a történteket az Utanpotlassport.hu-nak : „Elképesztően izgultam. Amikor bekerültem a döntőbe, már éreztem, hogy itt az esély, és most kell nagyot alakítani, de komolyabban nem gondoltam bele, hogy ez akár Európa-bajnoki címet is érhet. Az alapversenyben az olasz ellenfelem kimagasló eredményt ért el, a fináléban azonban mindenki nulláról indul. Igyekeztem nyugodt maradni a döntőben, pedig a végén ez már borzasztóan nehéz. Nagyon boldog vagyok, ez eddig a legnagyobb sikerem egyéniben, és hasonlóan büszke vagyok rá, mint a tavalyi bolognai junior Eb-n Dénes Eszterrel elért vegyescsapat-aranyérmemre. Az a másik csúcsa az eddigi pályafutásomnak. Nagy az öröm most itt, nem győzöm fogadni a gratulációkat…”

Soma bravúrja mellett is volt ok az örömre Wroclawban a légpuskás fiúk versenyét figyelve, hiszen a még csak 16 éves Török Ferenc az elismerésre méltó hatodik helyen zárt. Ugyanakkor Pekler Zalán – aki egy hónappal ezelőtt a felnőttvilágcsúcsnál is jobb eredményt ért el – ezúttal nem tudott a döntő közelébe kerülni: az alapversenyben a rangsor huszonhetedikjeként végzett.

Mészáros Eszter (jobbra), a boldog bronzérmes Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
Mészáros Eszter (jobbra), a boldog bronzérmes Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége

Mészáros Eszter (jobbra), a boldog bronzérmes  •  Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége

A légpuskás lányok mezőnyében a három a magyar résztvevő közül a már olimpiai kvótás Mészáros Eszter esélyeshez méltó magabiztossággal jutott a döntőbe (627.9), kísértetiesen hasonló módon, mint Hammerl. Merthogy a 631.9 kört lövő orosz Alina Hizbullina – akárcsak az olasz fiú – megdöntötte az Európa-rekordot, melyet 630.4 körrel éppen Eszter tartott.

Az erő azonban az oroszt is elhagyta a második felvonásban (csak hetedik lett), nem úgy a magyar lányt, aki 227.4 kört teljesítve bronzérmesként zárt a lengyel Aleksandra Sutko és a francia Jade Bordet mögött.

Horváth Leának és Gáspár Lalitának nem sikerült kivívnia a döntős szereplés jogát: az előbbi 26., az utóbbi 56. lett a lajstromban.

Mészáros Eszter az eredményhirdetés után így nyilatkozott honlapunknak: „A verseny előtt eldöntöttem, hogy érmet szerzek, de a döntőben az első öt lövésem elég gyengén sikerült. Aztán fokozatosan kezdtem feljönni, és úgy voltam vele, hogy na jó, akkor most már tényleg felállok a dobogóra. A vége felé nagyon erősen vert a szívem, nehéz volt kontrollálni a lövéseket. Hihetetlenül boldog vagyok, ez az első Európa-bajnoki érmem. Ha jobban kezdek, az első két hely valamelyikére is odaérhettem volna, de így is teljes mértékben elégedett vagyok. A jó helyezésem most sokkal fontosabb annál, mint hogy az orosz lány az alapversenyben megdöntötte az európai juniorrekordomat. De azért elismerésem neki.”

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik