Labdarúgás: U20-as kulcsfigurák a topcsapatokban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 10:31
Címkék
Az öreg kontinens tehetséges labdarúgói a legrangosabb európai kupasorozatban is remekeltek az ősszel – összeállításunkban bemutatjuk négy klub egy-egy U20-as ígéretét, illetve a Monaco „fiatalos” kezdőcsapatát.

Leiner Soma - utanpotlassport.huSzámolatlan mennyiségű játékperc jutott az U20-as labdarúgóknak a Bajnokok Ligája csoportkörében. Természetesen ahány klub, annyi hozzáállás a fiatalokhoz: a topcsapatok, amelyek az utolsó játéknapon már biztos továbbjutónak mondhatták magukat – így a Barcelona, a Real Madrid, avagy a Manchester City – zömében ekkor szavaztak bizalmat saját nevelésű játékosaiknak. Ezzel szemben több együttes hagyományosan sokat szerepelteti az utánpótlásból felkerült ifjú futballistákat, összeállításunkban négy klub egy-egy U20-as alapemberét mutatjuk be.Leiner Soma - utanpotlassport.huSzámolatlan mennyiségű játékperc jutott az U20-as labdarúgóknak a Bajnokok Ligája csoportkörében. Természetesen ahány klub, annyi hozzáállás a fiatalokhoz: a topcsapatok, amelyek az utolsó játéknapon már biztos továbbjutónak mondhatták magukat – így a Barcelona, a Real Madrid, avagy a Manchester City – zömében ekkor szavaztak bizalmat saját nevelésű játékosaiknak. Ezzel szemben több együttes hagyományosan sokat szerepelteti az utánpótlásból felkerült ifjú futballistákat, összeállításunkban négy klub egy-egy U20-as alapemberét mutatjuk be.

401173-1534236427
401173-1534236427
Jadon Sancho (18, Borussia Dortmund)

A Dortmund történetének első angol játékosa valódi frissességet hozott a Ruhr-vidékiek támadójátékába. Pedig Jadon Sancho csak idén töltötte be 18. életévét, mégis a Borussia legkreatívabb játékosai közé tartozik. Ahogyan a brit szurkolók az olcsóbb futballélmény, úgy az ifjú szélső a több játéklehetőség miatt kényszerült Németországba, miután a Manchester City nem tudott felvázolni megfelelő jövőképet számára. S bár időbe telt, míg a camberwelli születésű tinédzser felvette a profi labdarúgás ritmusát, az idei szezon már róla szól. Hat asszisztot jegyez a Bundesligában, meggyőző teljesítményének köszönhetően már az angol felnőttválogatottban is bemutatkozhatott. A Bajnokok Ligájában az utolsó – tét nélküli – csoportmeccset leszámítva mindegyik találkozón pályára lépett, sőt az Atlético Madrid ellen gólt is szerzett, kivette a részét a fekete-sárgák továbbjutásából.

De Ligt
De Ligt
Matthijs de Ligt (19, Ajax)

Tizenkilenc esztendősen az Ajax csapatkapitányának lenni óriási felelősség, Matthijs de Ligt azonban megbirkózik a feladattal. Az ismét felfelé ívelő pályára álló holland válogatott alapembere öt találkozón lépett pályára a BL-csoportkörben, csak az AEK Athén elleni hazai mérkőzést hagyta ki sérülés miatt. Az ifjú középhátvéd statisztikája imponáló, 46 labdaszerzés mellett 24 tisztázást és 90 százalékos passzmutatót írhatunk a neve mellé, remek védőmunkája is kellett az amszterdamiak bravúros továbbjutásához. A patinás amszterdami klub játékospolitikáját ismerve nehéz elképzelni, hogy a következő szezont is Hollandiában kezdje meg, nincs olyan európai sztárcsapat, amely ne látná szívesen soraiban.

Kylian Mbappé lehet a PSG első Bajnokok Ligája-trófeájának kulcsa Forrás: AFP
Kylian Mbappé lehet a PSG első Bajnokok Ligája-trófeájának kulcsa Forrás: AFP

Kylian Mbappé lehet a PSG első Bajnokok Ligája-trófeájának kulcsa  •  Forrás: AFP

Kylian Mbappé (19, Paris Saint-Germain)

A csapból is a világbajnok francia támadó folyik, de erről a listáról is kihagyhatatlan az Aranylabda-szavazás negyedik helyezettje. A világ legdrágább és legjobb fiatal játékosa mindegyik csoporttalálkozón pályára lépett, és három góllal és négy gólpasszal segítette továbbjutáshoz a párizsiakat. A neheze azonban csak most jön, hiszen a PSG szurkolói évről évre egyre türelmetlenebbül várják, hogy kedvenceik végre igazán nagyot dobbantsanak Európában, és magasba emeljék a Bajnokok Ligája-trófeát. Abban biztosak lehetünk, hogy a BL-specialista Mbappé teljesítménye sokat nyom majd a latban.


p169187
p169187
Trent Alexander-Arnold (20, Liverpool)

Bő egy esztendővel ezelőtt, a Hoffenheim elleni playoff-találkozón indult be Alexander-Arnold karrierje – a jobbhátvédként és középpályásként egyaránt bevethető játékos pazar szabadrúgásgólt szerzett a németek ellen. Az angol válogatott ígérete azóta fokozatosan vált alapemberré a vörösöknél, akikkel egészen a BL-döntőig menetelt. Az idei szezonban mind a bajnokságban, mind pedig a nemzetközi porondon szinte kiszoríthatatlan a védelem jobb oldaláról, öt kupatalálkozón lépett pályára, az egyenes kieséses szakaszban pedig tovább nőhet ez a szám.

Kis hercegek
Példátlan helyzetbe került az AS Monaco együttese a csoportkör utolsó játéknapján. A hercegségbeliek tizenhárom (!) sérült játékosa azt eredményezte, hogy rendkívül fiatal csapattal vágtak neki a számukra tét nélküli, Borussia Dortmund elleni találkozónak. A vezetőedző Thierry Henry a rutinos Radamel Falcao, Andrea Raggi, Kamil Glik és Diego Benaglio alkotta négyes mellett Han-Noah Massengo és Benoit Badiashile Mukinayi személyében két 2001-es születésű játékost is a kezdő tizenegybe nevezett, de Giulian Biancone és Sofiane Diop is csak az idén töltötte be tizennyolcadik életévét. A Monaco kezdőcsapatának átlagéletkora az idősebb és nagyon fiatal játékosok kettősségének következtében szinte kereken 24 év volt – a mérkőzést végül a Dortmund nyerte meg 2–0-ra.

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik