Labdarúgás: több ezer gyereket tett rá a futballtérképre a Játszi Foci

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.10. 08:49
Címkék
„A 200 fős Sóstófalvára is elmegyek, mert lehet, hogy ott focizik a következő Maradona, és ha nem segítek rajta, soha nem kerülne be a versenyrendszerbe” – vallja a Játszi Foci-mozgalom atyja, Zsiros László. Az egykori labdarúgó büszke arra, hogy a legszegényebb települések grundjairól több ezer fiatalt fedeztek fel, és ők már „rendes” klubokban sportolnak.

„Nem értek egyet azzal, hogy nincs elég tehetséges gyerek. Csupán megváltoztak a trendek: nem ők mennek a toborzókra, hanem nekünk kell hozzájuk menni, és helyben futballoztatni őket” – fejti ki véleményét Zsiros László, a 2016 óta létező, mindenfajta támogatás nélkül működő Játszi Foci-mozgalom alapítója. Az egykori labdarúgó szerint azokon a településeken, ahol nincsen vagy megszűnt az egyesület, szinténjátszanak a gyerekek, de ahhoz, hogy számukra is elérhetővé váljon a profi pályafutás lehetősége, segíteni kell nekik.„Nem értek egyet azzal, hogy nincs elég tehetséges gyerek. Csupán megváltoztak a trendek: nem ők mennek a toborzókra, hanem nekünk kell hozzájuk menni, és helyben futballoztatni őket” – fejti ki véleményét Zsiros László, a 2016 óta létező, mindenfajta támogatás nélkül működő Játszi Foci-mozgalom alapítója. Az egykori labdarúgó szerint azokon a településeken, ahol nincsen vagy megszűnt az egyesület, szinténjátszanak a gyerekek, de ahhoz, hogy számukra is elérhetővé váljon a profi pályafutás lehetősége, segíteni kell nekik.

Nos, Zsiros László is ezt teszi: járja az országot, és összeszedi a grundokon focizó reménységeket, egyúttal rendszeres sportolási lehetőséget is biztosít nekik. Közben pedig biztatja őket, hogy ha szorgalmasan játszanak, előbb-utóbb bekerülhetnek a magyar labdarúgás utánpótlás-versenyrendszerébe.

Zsiros László fáradhatatlanul kutatja a reménységeket azokon a településeken, amelyeken nincs egyesület Forrás: Berecz Valter/24.hu
Zsiros László fáradhatatlanul kutatja a reménységeket azokon a településeken, amelyeken nincs egyesület Forrás: Berecz Valter/24.hu

Zsiros László fáradhatatlanul kutatja a reménységeket azokon a településeken, amelyeken nincs egyesület  •  Forrás: Berecz Valter/24.hu

„Vagy akár később az NB I-be is. Fiatalon a saját szememmel tapasztaltam, hogy a grundról az első osztályig jutottak olyanok, mint például Szepesi Gusztáv, Hajós Imre, Nyíri Zoltán és hadd ne soroljam tovább! Hiszek benne, hogy a magyar futballnak szüksége van azokra a gyerekekre is, akiknek sajnos nem adatik meg, hogy jó infrastrukturális körülmények között készüljenek. Őket fel kell karolni, hogy rákerüljenek a térképre. Nem szoktam kivételezni, én a 200 fős Sóstófalvára is elmegyek, mert lehet, hogy ott focizik a következő Maradona, és ha nem segítek rajta, soha nem kerülne be a versenyrendszerbe.”

A szakember rendszeres edzéslehetőséget biztosít a mozgalom iránt érdeklődő fiataloknak, emellett még neveli is őket: az etikai kódexet nem is meri megszegni senki.

„A Játszi Focisok nem verekszenek, nem trágárkodnak, nem köpködnek, egyszóval semmi olyat nem csinálnak, ami nem a pályára való. Mindig azt magyarázom nekik, hogyha majd bekerülnek egy rendes klubba, akkor profin kell viselkedniük. Szerencsére számtalan növendékünket sikerült rátennünk a térképre. Váradi Lucát (16) csakúgy, mint Csorba Gyulát (16) a DVTK vitte el, Szilágyi Mátét (17) pedig a Debrecen. Nagyon büszke vagyok erre, a jövőben is azon dolgozom, hogy minél több tehetség kerüljön be a rendszerbe.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik