Labdarúgás: sok a fiatal a szlovén és a román élvonalban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.24. 12:25
Címkék
A fiatalok helyzete igen siralmas a labdarúgó NB I-ben. A hazai utánpótláskorú játékosok élvonalbeli fellépési lehetőségeivel rendszeresen foglalkozunk, új sorozatunkban pedig utánajárunk: a környező országok bajnokságaiban mennyi játékidő idő jut az ifjaknak, illetve miként szerepelnek az érintett korosztályos válogatottak? Avagy megpróbáljuk kideríteni: vajon zöldebb-e a szomszéd fűje?

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz MLSZ által bevezetett fiatalszabály jó kezdeményezésnek indult, a hazai klubok előszeretettel vetettek be U20-as labdarúgókat, s markolták fel a szerepeltetésért járó jelentős összegeket. Ám kiderült, a sportba áramló pénzek nem teszik létszükségletté ezeket a bevételeket, minek nyomán a most futó évadban már csak azok az együttesek adnak játéklehetőséget az ifjú futballistáknak, amelyek tényleg bíznak saját utánpótlásközpontjukban.Leiner Soma - utanpotlassport.huAz MLSZ által bevezetett fiatalszabály jó kezdeményezésnek indult, a hazai klubok előszeretettel vetettek be U20-as labdarúgókat, s markolták fel a szerepeltetésért járó jelentős összegeket. Ám kiderült, a sportba áramló pénzek nem teszik létszükségletté ezeket a bevételeket, minek nyomán a most futó évadban már csak azok az együttesek adnak játéklehetőséget az ifjú futballistáknak, amelyek tényleg bíznak saját utánpótlásközpontjukban.

 

A szlovén U17-es válogatott csoportelsőként jutott ki a korosztály Európa-bajnokságára Forrás mlsz.hu

A szlovén U17-es válogatott csoportelsőként jutott ki a korosztály Európa-bajnokságára Forrás mlsz.hu

 

Így aztán – a csalódást keltő adatok okán – a szövetség a szezon zárultával nyugdíjazza a fiatalszabályt, és más ösztönzési rendszert dolgoz ki. Sorozatunkban most a szomszédos országok fiataljainak lehetőségeivel foglalkozunk: egy-egy fordulót kiragadva áttekintjük az 1997 után született játékosok arányát, az utánpótlás-válogatottak teljesítményét, illetve a nemzeti csapatokban fellelhető légiósok számát is. Elsőként a magyar U17-es válogatott két Európa-bajnoki elitkörös csoportriválisát, Szlovéniát és Romániát vesszük górcső alá.

Délnyugati szomszédunk élvonala tízcsapatos, jelenleg az Olimpija Ljubljana vezeti a tabellát az európai szinten is elismert NK Maribor előtt. A lapzártánkig legutóbbi, vagyis a 27. fordulót figyelembe véve szinte összehasonlíthatatlan a fiatalok játéklehetősége a szlovén és a magyar élvonalban. „Odaát” a tíz együttesből kilenc küldött pályára U20-as futballistát, összesen huszonheten léptek gyepre, és 1934 percet futballoztak. Ez több, mint 193 játékpercet jelent egy-egy csapatra nézve. Csak a miheztartás végett: az NB I 26. játéknapján a tizenkettőből öt klub mindössze hat ifjú játékost vetett be, 361 perc erejéig...

Érdekesség, hogy az egyetlen együttes, amelyik nem szavazott bizalmat fiatalnak, az éppen a listavezető Olimpija Ljubljana volt. A Maribor gárdájában egyetlen kivétellel csak szlovén játékosok szerepeltek, közülük három volt utánpótláskorú. Büszke lehet az ND Triglav Kranj is: a csapat keretében ugyanis nem volt idegenlégiós, ráadásul négy 1997 után született futballista összesen 241 percet játszott. Ám a fiatalok szerepeltetése terén kiemelkedett az NK Celje: öt játékos 335 perc erejéig élvezhette edzője bizalmát ebben a fordulóban.

Változatos képet mutat a szlovénok utánpótlás-válogatottjainak teljesítménye. Az U17-es csapat – ahogyan említettük – azonos elitkörös csoportban szerepelt a magyarral, s a két együttes 1–1-es döntetlent játszott a minitorna nyitónapján. Ami azonban lényeges különbség: a déliek legyőzték mind az izraelieket, mind a románokat, és csoportelsőként jutottak ki a kontinensviadalra. U19-es együttesük sem ismeretlen számunkra, hiszen még az ősszel, az Eb-kvalifikáció első szakaszában csapott össze a két társulat. Ott a mieink örülhettek, s a szlovénok nem is jutottak be az elitkörbe. Az U21-es gárda jelenleg második a csoportjában – három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel –, ám valószínűtlennek tetszik, hogy sikerrel veszi a selejtezőt.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy korosztályos nemzeti csapataik magját az otthon játszó futballisták alkotják. A jelenlegi U17-es, illetve U21-es keretből mindössze öten-öten, az U19-es alkulatból pedig négyen légióskodnak. Kedvelt célpont Olaszország, amit a földrajzi közelség, illetve a szlovén felnőttjátékosok – például Samir Handanovic – jó teljesítménye is megmagyaráz.

A román élvonalban ugyancsak meggyőzőek az adatok: a legutóbbi játéknapon valamennyi együttes lehetőséget adott legalább egy 1997 után született játékosnak. A bajnokság alapszakaszát követően két csoportra osztották a tizennégy csapatot – az első hat az európai kupaindulásért, míg a maradék nyolc a bennmaradásért küzd.

 

A 19 éves Ianis Hagi a Fiorentina együttesétől hazaszerződött Romániába, a Viitorul csapatához Forrás gsp.ro

A 19 éves Ianis Hagi a Fiorentina együttesétől hazaszerződött Romániába, a Viitorul csapatához Forrás gsp.ro

 

A Viitorul a felsőházban játszik, öt fordulót követően jelenleg a negyedik helyen tanyázik. Ami azonban sokkal érdekesebb: a konstancai klub a kolozsvári CFR elleni bajnokin hat ifjú labdarúgót vetett be, összesen 415 perc erejéig. A fiatalok nagy aránya nem véletlen, hiszen az egyik legerősebb romániai bázis, a Hagi Akadémia neveli a Viitorul utánpótlását. Így már azon sem lepődünk meg, miért itt futballozik az Olaszországból télen hazaigazolt, 19 esztendős Ianis Hagi (a „Kárpátok Maradonája”, Gheorghe Hagi fia), aki kilenc mérkőzésen öt alkalommal volt eredményes a szezonban. A nemzetközi szinten magasan jegyzett Steaua Bucuresti csapatában Dennis Man (19) jut rendszeresen szóhoz, huszonkilenc találkozón kilencszer zörgette meg az ellenfél hálóját.

Az első osztályt alkotó tizennégy csapatban összesen harminckét U20-as játékost számlálhattunk a legutóbbi játéknapon, illetve 1877 játékpercet. Ez egy csapatra nézve szinte kereken 134 perc.

A román U17-es válogatott pont nélkül zárt a magyarokéval megegyező elitkörös csoportban, így nem jutott el az Európa-bajnokságra. Az U19-es együttes közelebb volt a tűzhöz, de a csoportelső ukránok mögött hiába szerzett hat pontot a tavaszi minitornán, ez nem ért kvalifikációt. Az U21-es gárda még veretlen a csoportjában, három győzelemmel és ugyanennyi döntetlennel megőrizte kijutási esélyeit. Hasonlóan a szlovénokhoz, keleti szomszédunk válogatottjainak alapját is az odahaza futballozók adják, de Olaszországban és Angliában is szép számmal találhatunk román labdarúgókat.

Összességében tehát megállapítható: mindkét vizsgált országban jelentős mértékű a fiatalok élvonalbeli szerepeltetése, a számok szinte összehasonlíthatatlanok az NB I szomorú adataival. Bár az utánpótlás-válogatottak teljesítményét tekintve a mieink nem maradnak el, a (költői) kérdés adott: hosszútávon melyik a helyes út?

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik