Labdarúgás: Sallói Dániel az amerikai akadémiai rendszert dicséri

Vágólapra másolva!
2018.11.18. 11:15
Címkék
Egyre inkább közelít az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS) színvonala az európai élvonalhoz, ráadásul a klubok „dicsőségként” élik meg, ha fiatal játékosuk bemutatkozhat a felnőttek között. Az amerikai utánpótlás rendszeréről, sajátosságairól Sallói Dánielt, a Sporting Kansas City 22 esztendős házi gólkirályát kérdeztük.

Leiner Soma - utanpotlassport.huElmúltak az idők, amikor csak legyintettünk a tengerentúli labdarúgás hallatán, az észak-amerikai bajnokság (MLS) ugyanis évről évre közelebb kerül az európai élvonalhoz. Ennek egyik oka a klubok nevelőmunkájában rejlik, az együttesek a korábbiaknál jelentősen többet fektetnek az utánpótlásba az elmúlt időszakban.Leiner Soma - utanpotlassport.huElmúltak az idők, amikor csak legyintettünk a tengerentúli labdarúgás hallatán, az észak-amerikai bajnokság (MLS) ugyanis évről évre közelebb kerül az európai élvonalhoz. Ennek egyik oka a klubok nevelőmunkájában rejlik, az együttesek a korábbiaknál jelentősen többet fektetnek az utánpótlásba az elmúlt időszakban.

A 22 esztendős Sallói Dániel, miután éveket töltött jelenlegi klubjánál, az amerikai szabályok szerint a Sporting Kansas City saját nevelésű játékosának számít, és immár házi gólkirályis. Az alapszakaszban 11 találattal segítette csapatát, míg a rájátszás első fordulójában duplázott a Real Salt Lake elleni párharc második felvonásán. A korosztályos-válogatott támadót az akadémiai rendszerről, és a fiatalok lehetőségeiről is kérdeztük.

Sallói Dániel tizenegy találattal segítette a Kansast a rájátszásba Fotó: Sporting Kansas City
Sallói Dániel tizenegy találattal segítette a Kansast a rájátszásba Fotó: Sporting Kansas City

Sallói Dániel tizenegy találattal segítette a Kansast a rájátszásba  •  Fotó: Sporting Kansas City

− Hogyan épül fel a profi klubok utánpótlásrendszere Amerikában?

− A legnagyobb különbséget a merítési lehetőségek jelentik. Az ország hatalmas, ráadásul a regisztrált játékosok száma is folyamatosan növekszik. A kiválasztás menetét meghatározza a tanulás is, hiszen Amerikában a sport és az oktatás elválaszthatatlan egységet képez. A foci abból a szempontból kilóg a sorból, hogy nem az egyetemi bajnokságok jelentik a háttérországot, a legjobbak fiatalon bekerülnek az akadémiákra, majd 18 éves korukban profi szerződést kaphatnak. A többiek viszont magán utánpótlásklubokban játszanak, de az egyetem alatt ők is felhívhatják magukra a figyelmet, előfordul, hogy diplomás labdarúgók kapnak szerződést MLS-csapattól. Egyébként azoknak is biztosított a tanulás, akik korábban bekerülnek a profik közé, jelenleg én is végzem a tanulmányaimat, online rendszerben.

− Milyen színvonalú a képzés, mire helyezik a legfőbb hangsúlyt?

−Amerikában minden hozzáférhető tudást integrálnak. A kondicionális felkészültség mindennek az alapja, ennek a feltételeit elkötelezett edzők, szakemberek, illetve megfelelő létesítmények biztosítják. Talán a legnagyobb kihívást a játék megértése, a„tanulhatatlan” tanítása jelenti. Ezért van az, hogy azok a városok, államok, ahol kis területen sokkal magasabb a gyerekek létszáma − így Los Angeles, New York, vagy mondjuk Texas −előnyt élveznek. A Kansasnek ezzel szemben nehezebb, hiszen a kiválasztás három-négy államra kiterjedően történik.A képzés azonban kiváló aSporting akadémiáján, egyre több saját nevelésű játékos kap profi szerződést, és mutatkozik be a felnőttcsapatban.Szerencsésnek vallhatom magam, hogy fiatalon bekerültem ebbe a rendszerbe, megismerhettem a klub filozófiáját, és felhívhattam magamra a figyelmet.

A Sporting Kansas City a főcsoportdöntőre készülhet Fotó: Facebook
A Sporting Kansas City a főcsoportdöntőre készülhet Fotó: Facebook

A Sporting Kansas City a főcsoportdöntőre készülhet  •  Fotó: Facebook

−Mennyire tartják fontosnak a klubok a fiatalok beépítését? Van erre vonatkozó szabály, pénzbeli támogatás amellyel elősegítik, hogy minél több ifjú játékos kapjon esélyt?

− Erre utaló szabály nincsen, de az együttesek dicsőségként élik meg, ha be tudják építeni a fiataljaikat. Azidén a New York Red Bulls szerepeltette a legtöbb ifjú játékost, és ők szerezték a legtöbb pontot a bajnokságban. Az ilyen történetek mindig pozitívan hatnak a következő generációkra.

− Kiket tart az MLS jelenlegi legjobb fiatal játékosainak?

− SzámomraAlphonso Davies, Tyler Adams, illetve csapattársam, Gianluca Busio a jelenlegi etalon. Előbbi a nyáron írt alá a Bayern Münchenhez, hihetetlen gyors, és nagyon jól cselez. Adams rengeteget dolgozik a középpályán, meghatározó játékos a Red Bullsban. A többiekhez képest Busio játszotta eddig a legkevesebbet, de még csak 16 esztendős. Intelligens, és a kapura is veszélyes, övé a jövő.

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik