Labdarúgás: már biztos, hogy új győztese lesz az U20-as vb-nek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.05. 09:10
Címkék
A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon kialakult a negyeddöntő mezőnye. A legjobb tizenhat között két olyan csapat is búcsúzott, amelyik a csoportmeccsek során mind a három mérkőzését megnyerte, Uruguay és a végső győzelemre is esélyes Franciaország, de kiesett Argentína is.

A lengyelországi U20-as világbajnokságon, a nyolcaddöntő első mérkőzésén, a csoportkörben veretlen, két iksz mellett kétszer is egygólos győzelmet arató Olaszország a házigazda lengyelekkel találkozott és Andrea Pinamonti 11-esből szerzett góljával 1–0-ra győzött, így a negyeddöntőben folytatódhat a minimalista olasz projekt.Andrea Pinamonti 11-esből szerzett góljával 1–0-ra győzött, így a negyeddöntőben folytatódhat a minimalista olasz projekt.

Kolumbia és Új-Zéland meccse 1–1-es döntetlen után drámai fordulatokat hozott a 11-es rúgások során: az új-zélandi kapus kivédte az első három kolumbiai büntetőt, de az utolsót a bemozdulása miatt újrarúgatta a játékvezető. Innen kezdve pedig a dél-amerikaiak már nem is hibáztak, sorozatban ötöt lőttek be, míg az ellenfélnél hárman is rontottak, így hét kör után nyert Kolumbia (5–4-re), és bejutott a legjobb nyolc közé.

 

Argentína kétszer is vezetett, de 11-esekkel búcsúzott a vb-től Malival szemben Fotó: fifa-com
Argentína kétszer is vezetett, de 11-esekkel búcsúzott a vb-től Malival szemben Fotó: fifa-com

Argentína kétszer is vezetett, de 11-esekkel búcsúzott a vb-től Malival szemben • Fotó: fifa.com

 

A csoportkörben mindhárom meccsét megnyerő Uruguay a csoportjából csak harmadikként továbbjutó, ellenben dél-amerikai bajnok Ecuador ellen már a 11. percben megszerezte a vezetést, ám ezek után Uruguay tulajdonképpen saját magát verte meg azzal, hogy védelme két 11-est is összehozott, továbbá kapott egy pazar, felső sarkos gólt is Sergi Quinterótól, így Ecuador 3–1-re győzött és először jutott be a legjobb nyolc közé U20-as vb-n. Akárcsak Ukrajna, amely a papírformának megfelelően 4–1-re megverte Panamát. Európából már csak az ukránok és az olaszok maradtak állva, az elődöntőben találkozhatnak is, ha túljutnak Kolumbián, illetve Malin.

A nyolcaddöntő nyugat-afrikai rangadóján a csoportkör után esélyesebb, még veretlen Szenegál már egy félidő után 2–0-ra vezetett Nigéria ellen, végül 2–1-re győzött is. Míg Dél-Korea 1–0-ra verte meg a távol-keleti derbin az addig veretlen Japánt.

Ezek után következett a nyolcaddöntő és talán az egész torna legnagyobb meglepetése, a mindhárom csoportmeccsét megnyerő, a legértékesebb kerettel rendelkező és az egyik legnagyobb vb-esélyesnek számító francia válogatott búcsúja az amerikaiak ellen, akik a 25. percben a hannoveri Sebastian Soto góljával szerezték meg a vezetést. Erre azonban még az első félidőben válaszolt az első számú francia gólfelelős Amine Gouiri, majd a második félidőben Nabil Alioui révén fordítottak a franciák. Volt azonban még fordulat a meccsen, az Egyesült Államok ugyanis Soto második góljával egyenlített, majd a Fiorentina kapusáról, Alban Lafontról kipattant labdát Justin Rennicksgólra váltotta, továbbjuttatva ezzel csapatát. Ez azt is jelenti, hogy a legjobb nyolcba csupán három csoportelső tudott bejutni: Szenegál, Ukrajna és Olaszország.

Az F-csoportot megnyerő Argentína és az E-ben 2. helyen végző Mali meccsén az első félidőben a dél-amerikaiak próbálkoztak többször lövéssel, mégis kis híján Mali szerezte meg a vezetést. A Red Bull Salzburg játékosa, Sékou Koita, akire már a csoportkör után felhívtuk a figyelmet, távoli szabadrúgásból a lécet talál el (a kapus is beleért) és volt egy veszélyes fejese is, amelynél a kapus védett. A második félidő elején viszont Adolfo Gaich ért el gólt közelről egy ajándékba kapott labdából, ám hiába szerezték meg a vezetést az argentinok, mert egy szöglet utáni fejesből Abdoulaye Diaby révén Mali egyenlített. A rendes játékidőben újabb gól már nem született, így jöhetett a hosszabbítás, amelynek elején egy bal oldali beadást követően Diabyról ezúttal a saját kapujába pattant a labda. Nem volt azonban még vége a meccsnek, a hosszabbítás hosszabbításában elaludtak az argentinok, és egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Aboubacar Konte egyenlített. Jöhettek a 11-esek, amelyek során Tomás Chancalay hibázott, míg a mali játékosok rendkívül magabiztosak voltak, így drámai meccs végén az afrikai csapat ment tovább, és készülhet az olaszok ellen.

A negyeddöntős párosítás alapján egyébként biztosra vehető, hogy az egyik döntős csapat az Egyesült Államok, Dél-Korea, Ecuador, Szenegál négyesből kerül majd ki, további érdekesség, hogy a versenyben maradt nyolc ország között már nem találni olyat, amelyik korábban megnyerte volna az U20-as vb-t, tehát biztosan új győztest avatnak a torna végén.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Olaszország–Lengyelország 1–0(Pinamonti 38. – 11-esből)
Kolumbia–Új-Zéland 1–1(Reyes 11., ill. Just 35.)– 11-esekkel 5–4
Uruguay–Ecuador 1–3(Araújo 11., ill. Alvarado 31. – 11-esből, S. Quintero 75., Plata 83. – 11-esből)
Ukrajna–Panama 4–1(Szikan 23., 45+1., D. Popov 41., Buleka 83., ill. E. Walker 50.)
Szenegál–Nigéria 2–1(A. Sagna 36., Niane 45+3., ill. Okon 50.)
Japán–Dél-Korea 0–1(O Sze-hun 84.)
Franciaország–Egyesült Államok 2–3(Gouiri 41., Alioui 55., ill. Soto 25., 74., Rennicks 83.)
Argentína–Mali 2–2(Gaich 49., A. Diaby 91. – öngól, ill. A. Diaby 67., Konté 121.) – 11-esekkel: 4–5

A TOVÁBBI PROGRAM
NEGYEDDÖNTŐ (június 7–8.)
45. meccs, Kolumbia–Ukrajna, június 7.
46. Olaszország–Mali, június 7.
47. Egyesült Államok–Ecuador, június 8.
48. Dél-Korea–Szenegál, június 8.
ELŐDÖNTŐ (június 11.)
49. A 45. meccs győztese–A 46. meccs győztese június 11.
50. A 47. meccs győztese–A 48. meccs győztese június 11.
BRONZMÉRKŐZÉS (június 14.)
Gdynia A 49. meccs vesztese–Az 50. meccs vesztese június 14.
DÖNTŐ (június 15.)
Lódz, A 49. meccs győztese–Az 50. meccs győztese, június 15.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik