Labdarúgás: Kovács Nikolasz ott szeretne futballozni, ahol játszhat

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.20. 18:07
Címkék
Kovács Nikolasz tavaly nyáron, akkor még húsz évesen kezdő volt az idény első tétmeccsén a Honvédban az Európa-ligában, akkor úgy tűnt az idény egyik felfedezettje is lehet, de jött sérülés, ami megtörte a jó kezdést. A jobbhátvéd Ajkára került kölcsönbe, ahol megtalálta a számításait, az NB II-ben folyamatosan játszik, a legutóbbi négy bajnokijukat egyaránt megnyerték, és még csak gólt sem kaptak.  

– Remekül indult az idény ön számára, hiszen a nyári felkészülést az első csapattal csinálhatta végig, majd rögtön a szezon első tétmeccsén kezdő volt az új vezetőedzőnél, Giuseppe Sanninónál az Európa-ligában, végig is játszotta a Zalgiris ellen 3–1-re megnyert meccset, utána viszont jött egy sérülés, ami megtörte a jó kezdést…
– Az előző tavaszon Balmazújvárosban játszottam kölcsönben az NB II-ben, így jó erőben érkeztem vissza a felkészülésre, jól is indult az idény, éreztem, hogy bízik bennem a szakmai stáb – válaszolta az utanpotlassport.hu-nak Kovács Nikolasz, aki februárban töltötte be a 21. életévét. – Aztán az egyik edzésen, egy teljesen ártalmatlan szituációban, egy beadásnál aláfordult a bokám, elszakadt a bokaszalagom. Négy hetet kellett kihagynom, ami után az NB III-ban kaptam lehetőséget. Akkor az első csapattal inkább már csak edzettem, a bajnokikon nem léphettem pályára. Amikor pedig jött a lehetőség, hogy ajkára kerülhetek, kértem a klubot, hogy engedjenek el, mert jobbnak láttam az NB II-ben játszani, mint az NB I-ben a kispadon ülni. Először kooperációs kölcsön keretében mentem ősszel Ajkára, akkor még edzettem Kispesten is, majd a télen jeleztem, hogy a következő fél évre szeretnék fixen Ajkára kerülni, hogy ne kelljen ingáznom a két klub között.– Remekül indult az idény ön számára, hiszen a nyári felkészülést az első csapattal csinálhatta végig, majd rögtön a szezon első tétmeccsén kezdő volt az új vezetőedzőnél, Giuseppe Sanninónál az Európa-ligában, végig is játszotta a Zalgiris ellen 3–1-re megnyert meccset, utána viszont jött egy sérülés, ami megtörte a jó kezdést…
– Az előző tavaszon Balmazújvárosban játszottam kölcsönben az NB II-ben, így jó erőben érkeztem vissza a felkészülésre, jól is indult az idény, éreztem, hogy bízik bennem a szakmai stáb – válaszolta az utanpotlassport.hu-nak Kovács Nikolasz, aki februárban töltötte be a 21. életévét. – Aztán az egyik edzésen, egy teljesen ártalmatlan szituációban, egy beadásnál aláfordult a bokám, elszakadt a bokaszalagom. Négy hetet kellett kihagynom, ami után az NB III-ban kaptam lehetőséget. Akkor az első csapattal inkább már csak edzettem, a bajnokikon nem léphettem pályára. Amikor pedig jött a lehetőség, hogy ajkára kerülhetek, kértem a klubot, hogy engedjenek el, mert jobbnak láttam az NB II-ben játszani, mint az NB I-ben a kispadon ülni. Először kooperációs kölcsön keretében mentem ősszel Ajkára, akkor még edzettem Kispesten is, majd a télen jeleztem, hogy a következő fél évre szeretnék fixen Ajkára kerülni, hogy ne kelljen ingáznom a két klub között.

Kovács Nikolasz (balra) a Honvéd idénybeli első tétmeccsén, a litván Zalgiris ellen a kezdőcsapat tagja volt Fotó: MTI
Kovács Nikolasz (balra) a Honvéd idénybeli első tétmeccsén, a litván Zalgiris ellen a kezdőcsapat tagja volt Fotó: MTI

Kovács Nikolasz (balra) a Honvéd idénybeli első tétmeccsén, a litván Zalgiris ellen a kezdőcsapat tagja volt  •  Fotó: MTI

– Mennyire tartja reálisnak azt, hogy az NB II-ben rutint szerezve visszakerüljön aztán az élvonalba? Az Ajka most remekül is szerepel a bajnokságban, hiszen egymás után négy meccset nyertek meg úgy, hogy gólt sem kaptak.
– Az NB II-ben fél év alatt sokat lehet fejlődni, mert rutinos,volt élvonalbeli játékosokkal szemben futballozhatok, mint Balajti Ádám, Feczesin Róbert, Kanta József és még sorolhatnánk azokat a neveket akikkel szembekerülhetek a pályán. A Honvédból többen is érkeztünk, és valóban nagyon jól összeállt mostanra a csapat, nekünk most nem tesz jót a kényszerszünet.

– Mikor kell visszatérniük a csapathoz?
– Most Kenderesen vagyok a családomnál. Egy telefonra letölthető alkalmazáson keresztül kaptam futófeladatokat a klubtól, amelyeknekaz elvégzését ezen alkalmazáson keresztül ellenőrizni is tudják. Ajkán azt mondták, szólnak ha vissza kell térjek, reméljük, hogy be tudjuk fejezni az idényt.

– Giuseppe Sannino épp csütörtökön távozott a Honvédtól. Kezdetben úgy tűnt, számít a fiatalokra, majd egyre kevesebb szerepet kaptak nála. Ön beszélt vele, mióta Ajkára szerződött, hogy miben kellene fejlődnie? Mire számít, nyáron lehet esélye a kispesti visszatérésre?
– 2022-ig szól a szerződésem, de számomra az a legfontosabb, hogy folyamatosan játszhassak. Persze, jó lenne az NB I-ben, de ha ott nem, akkor szívesen futballozok Ajkán is. Giuseppe Sanninóval nem beszéltem tél óta, és azért is távoztam, mert nem láttam esélyt arra, hogy az NB I-ben ebben az idényben lehetőséget kapok.

– Az MLSZ adatbankja alapján fiatalabb korában nagyon gólerős volt, 122 gólt szerzett, akkor is védőként szerepelt?
– Nem. A Honvéd utánpótlás-csapataiban jobbszélsőt játszottam, de egyszer megsérült a jobbhátvédünk és ott ragadtam. A Honvéd első csapatában, a három belső védős rendszerben hasznát is vettem a korábbi tapasztalatoknak, hiszen a feladataim nagyjából fele-fele arányban oszlottak meg a támadás és védekezés között, szeretek is felfutni, beadni, helyzetbe kerülni. A legfontosabb persze minden esetben az, hogy ellássam a feladataimat, amelyekkel az edzőnk megbíz. Ajkán egy sorral hátrébb kerültem, mert itt 4–4–2-es rendszerben játszunk, de itt többet vagyok játékban és szeretem, hogy hátulról átlátom a teljes pályát, tőlem indulhatnak a támadások. A védekezésben előnyömre válhat, hogy mivel voltam én is támadó, tudok a támadók fejével gondolkodni, felmérem, hogy mire készülnek, igyekszem megelőzni őket, ebben az is segít, hogy bár nem vagyok magas, de jó a súlypontemelkedésem. Ezzel együtt tisztában vagyok vele, sokat kell még fejlődnöm, például a helyezkedésekben, de Ajkán erre meg is van a lehetőségem.

– A Ferencvárosban kezdett, majd játszott az MTK utánpótlásában is, mielőtt a Honvéd U16-os csapatához került. Mi indokolta a váltásokat?
– Ahogy most is, korábban is azt néztem, hol kapnak több esélyt a fiatalok a bizonyításra. A Ferencvárosban kezdtem el futballozni, de amikor az MTK hívott, azért fogadtam el a lehetőséget, mert tudtam, hogy jobban építenek a saját nevelésű fiatalokra és később, amikor 2014-ben a Honvéd keresett meg, akkor is azért tudtunk megegyezni, mert tisztában voltam vele, hogy Kispesten is meglesz a lehetőségem, hogy az első csapatban szerepeljek. Úgy gondolom, jól döntöttem, hiszen a Honvédban lettem NB I-es játékos, a nemzetközi kupában is szerepelhettem. A jövőben is az a célom, hogy ott futballozzak, ahol számítanak rám, ahol lehetőséget kapok.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik