Labdarúgás: komoly teszt előtt a 16 évesek

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.23. 15:10
Címkék
Első jelentős nemzetközi vizsgája előtt áll a napokban a Németh Antal vezette U17-es labdarúgó-válogatott. A szövetségi edző a csütörtökön kezdődő, négycsapatos, fehéroroszországi Eb-selejtező torna kapcsán továbbra is a harciasságban látja együttese sikerének kulcsát.

Miközben Brazíliában gőzerővel készül a magyar korosztályos válogatott a szombaton rajtoló U17-es világbajnokságra, az „igazi” U17-es (azaz 2003-as születésű játékosokból álló) válogatott Fehéroroszországban tartózkodik, hogy lejátssza első, valódi téttel bíró mérkőzéseit. A mieink szövetségi edzője, Németh Antal nehéz feladatokra számít a házigazdák mellett a lettekkel, valamint a szerbekkel megtűzdelt minitornán.Németh Antal nehéz feladatokra számít a házigazdák mellett a lettekkel, valamint a szerbekkel megtűzdelt minitornán.

„Nem lesz könnyű kiharcolnunk a továbbjutást az elitkörbe, mert komoly riválisokkal nézünk farkasszemet. A szerbeket az első kalapból sorsolták, nyilván kiváló csapatuk van, a fehéroroszoknak pedig kifejezetten erős korosztályuk a 2003-as, nem véletlenül akarták éppen ők rendezni a tornát. Természetesen a letteket sem becsülhetjük le, elvégre most már olyan nüansznyi különbségek vannak az egyes válogatottak között, hogy igazából egy mérkőzésen bárki legyőzhet bárkit.”

A magyar U17-es válogatottra kemény erőpróba vár Fehéroroszországban Forrás: MLSZ
A magyar U17-es válogatottra kemény erőpróba vár Fehéroroszországban Forrás: MLSZ

A magyar U17-es válogatottra kemény erőpróba vár Fehéroroszországban  •  Forrás: MLSZ

A szövetségi edző az ellenfelekre gondolva megjegyezte, csupa-csupa kiváló fizikai paraméterekkel bíró nemzeti csapatokról beszélhetünk, tehát a siker záloga ismételten a párharcok minél nagyobb arányának megnyerése.

„Nincs mese, harciasságban, jó értelemben vett agresszivitásban fel kell nőnünk az ő szintjükre, de azt gondolom, a szeptemberben Észak-Macedónia ellen játszott felkészülési mérkőzéseinken megmutattuk, hogy ha kellő önbizalommal lépünk pályára, akkor nagy százalékban megnyerjük párharcainkat. Márpedig ez leginkább a mentális erőn, illetve a koncentrációs képességeken múlik, ezekre fektettünk tehát különösen hangsúlyt a felkészülés során. Természetesen a fociban gólt kell rúgni ahhoz, hogy győzz, szóval nem szeretnénk – divatos megfogalmazásban – betolni a buszt a kapunk elé, igyekszünk előrefelé védekezni és a labdát minél többet magunknál tartani.

Ehhez elsősorban, ahogy Németh Antal fogalmaz, saját magukat kell legyőzniük játékosainak, elvégre eddigi válogatott-pályafutásuk legnagyobb próbatétele vár rájuk, ami nem kis nyomással jár.

„Valóban, sajnos az utánpótláskorú játékosok mindent nyomásként élnek meg, mindenesetre biztosan nem mondok újat azzal, hogy mentálisan bírniuk kell a gyűrődést, máskülönben pályát tévesztenének. A legtöbb energiát arra fordítottuk az elmúlt napokban, hogy a játékosok fejében meg se forduljon az U19-esek kiesése vagy a náluk eggyel idősebb korosztály vb-részvétele. Csak saját magunkra szabad koncentrálnunk, és amennyiben a jobbik arcunkat mutatjuk, tehát meglesz bennünk a kellő harciasság, akkor lesz esélyünk szép eredményt elérni.”

U17-ES EB-SELEJTEZŐ TORNA, FEHÉROROSZORSZÁG
A magyar válogatott programja
Október 24., 14.00: Fehéroroszország-Magyarország
Október 27., 11.00: Magyarország-Lettország
Október 30., 14.00: Magyarország-Szerbia
A magyar válogatott kerete
Kapusok: Senkó Zsombor (Juventus), Kovács Marcell (FTC), Pataki Márk (Puskás Akadémia)
Védők: Török Kevin (Honvéd-MFA), Csinger Márk (SPAL), Szujó Attila (Puskás Akadémia), Mayer János (Puskás Akadémia), Puskás Zsombor (Midtjylland), Varga Gergő (Honvéd-MFA), Helembai Márk (MTK Budapest), Fűzfői Márk (DVSC)
Középpályások: Sztojka Dominik (UTE), Horvát Artúr (MTK Budapest), Bartha Botond (Honvéd-MFA), Farkas Botond (Vasas), Gazdag Vajk (Puskás Akadémia), Kispál Tamás (DVTK)
Támadók: Németh Dániel (Honvéd-MFA), Bakos Zsombor (Bologna), Szendrei Ákos (Paks), Kovács Mátyás (MTK Budapest)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik