Labdarúgás: mit ér Schäfer András milliója?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 09:19
Címkék
Aláírt az olasz élvonalbeli Genoa CFC együtteséhez az MTK 19 esztendős labdarúgója, Schäfer András. Az ifjú középpályásért egymillió eurót fizetett a Serie A-ban szereplő klub – írásunkban összegyűjtöttük a magyar utánpótlásfutball „milliós ifjait”.

Marosi Gergely, Leiner Soma - utanpotlassport.huSchäfer András. Genoa. Egymillió euró. Noha nem magyar rekord, mégis kiemelkedő összeg egy utánpótláskorú labdarúgóért. Ráadásul az 1999-es születésű Schäfer némi NB I-es tapasztalattal a háta mögött, még olyan korban állhat légiósnak, amikor „rácsatlakozhat” a topligás vonalra, és felveheti a legmagasabb szinten megkövetelt ritmust, hasonlóan az előbb Palermóba, majd hazai és ciprusi kitérővel Freiburgba jutó Sallai Rolandhoz.Marosi Gergely, Leiner Soma - utanpotlassport.huSchäfer András. Genoa. Egymillió euró. Noha nem magyar rekord, mégis kiemelkedő összeg egy utánpótláskorú labdarúgóért. Ráadásul az 1999-es születésű Schäfer némi NB I-es tapasztalattal a háta mögött, még olyan korban állhat légiósnak, amikor „rácsatlakozhat” a topligás vonalra, és felveheti a legmagasabb szinten megkövetelt ritmust, hasonlóan az előbb Palermóba, majd hazai és ciprusi kitérővel Freiburgba jutó Sallai Rolandhoz.

Schäfer András előkelő helyet foglal el a legértékesebb magyar utánpótláskorú játékosok listáján Fotó: mtkbudapest.hu
Schäfer András előkelő helyet foglal el a legértékesebb magyar utánpótláskorú játékosok listáján Fotó: mtkbudapest.hu

Schäfer András (j) előkelő helyet foglal el a legértékesebb magyar utánpótláskorú játékosok listáján  •  Fotó: mtkbudapest.hu

Ha a német Transfermarkt értékbecsléseit nézzük, az MTK felnőttcsapatában már 17 évesen bemutatkozott Schäfer a hetedik olyan U21-es magyar játékos, akiért egy külföldi klub legalább egymillió eurós ajánlatot tett le. A rekorder a mai napig Németh Krisztián, az egyetlen „hárommilliós” magyar fiatal, őt Balogh Norbert, Sallai Roland, Priskin Tamás, Kádár Tamás és Kalmár Zsolt követi. A fenti „elődök” közül minden játékos bemutatkozhatott a magyar válogatottban, mindannyian szerepeltek topligás klub keretében, Németh, Priskin és Kádár a 2016-os Európa-bajnokságot is megjárta a nemzeti csapattal.

A tény, hogy egy elit bajnokságban szereplő csapat itthon igen nagynak számító összeget tesz le az asztalra, jelzi, hogy meglátta és értékeli a fiatal játékosban rejlő lehetőséget. Ugyanakkor ezek az összegek az angol, német vagy olasz bajnokság szintjén „aprópénznek” számítanak. Ha a játékos befut és felduzzasztja értékét, akkor remek üzlet (az átigazolási bónuszok miatt) a nevelőklubnak is, ha nem, akkor sem éri jóvátehetetlen kár a vevőt. Egymillió euró nem tétel az igazán nagyok világában, ezt az is kiválóan érzékelteti, hogy a Transfermarkt kétszázharminchét olyan U19-es (!) játékost tart számon, akiért ötmillió eurót vagy többet fizettek. Az is sokat mond, hogy a szlovák, szerb és különösen a horvát vagy az osztrák élvonalból a magyarnál sokkal nagyobb összegért szerződnek topligás csapatokhoz gyakran azonnal bevethető utánpótláskorú futballisták.

A fiatal játékos viszont mindenképpen olyan tapasztalatokat szerez, olyan „képzési levelet” kap az elitben, amely rengeteg ajtót nyithat meg előtte – még ha nem is feltétlenül annál a klubnál vagy abban az országban, amelybe eredetileg kiszerződött. Egy kitűnő külföldi ajánlat önmagában nem garancia a topligás befutásra, ám nagyban megnöveli annak esélyét, hogy az utánpótláskorú játékos megragadjon a magas szintű bajnokságokban.

Sok vita övezi a kérdést, hogy a fiatal játékosok az NB I-es tapasztalatszerzést követően szerződjenek-e külföldre, vagy jobb, ha már utánpótláskorban csatlakoznak valamely nyugat-európai klub akadémiájához. A cikkben említett játékosok kivétel nélkül nagyon fiatalon törtek be a magyar élvonalba, s csapatukban nem is kiegészítő emberként számoltak velük.

Németh Krisztián (j) tétmeccsen nem jutott szóhoz a Liverpoolban Fotó: Getty
Németh Krisztián (j) tétmeccsen nem jutott szóhoz a Liverpoolban Fotó: Getty

Németh Krisztián (j) tétmeccsen nem jutott szóhoz a Liverpoolban  •  Fotó: Getty

Németh Krisztián 17-18 évesen már az MTK alapembere volt, 37 NB I-es találkozón 14 gólig jutott, mielőtt 2007 nyarán szerződtette az FC Liverpool. Első szezonjában Angliában gólkirálysággal nyitott a korosztályos, pontosabban a tartalékbajnokságban, ám tétmérkőzésen soha sem jutott szóhoz a „vörösök” felnőttcsapatában. Az ígéretes kezdet, no meg az U20-as világbajnokságon mutatott kiváló játéka után vélhetően senki sem számított arra, hogy „Némó” nyugat-európai topbajnokságban egyszer sem lép majd pályára. Viszont így is több mint egy évtizede szinte folyamatosan külföldön szerepel, megjárta a görög, a holland és a katari bajnokságot, megbecsült játékos az MLS-ben, 2015-ben az év gólját is ő szerezte az észak-amerikai profiligában.

Csatártársa, az NB I-ben még 17. születésnapja előtt bemutatkozott Priskin Tamás 2006-ban próbajátékon győzte meg a Watford vezetőit. A révkomáromi születésű csatárnak végül 16 mérkőzés, no meg a Portsmouth és a Manchester City ellen egy-egy gól jutott a Premier League-ben. Azt követően angol másodosztályú, illetve orosz, izraeli és szlovák élvonalbeli csapatokban fordult meg a jelenleg Szombathelyen futballozó center.

Kádár Tamás mind a mai napig a legdrágább utánpótláskorú magyar védő a maga 1.35 millió eurós kivásárlási árával. A középhátvédként és a védelem bal oldalán is bevethető játékos 14 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött, 18 évesen szerződött a Newcastle United együtteséhez. Habár tétmeccsen Kádár – Németh Krisztiánhozhasonlóan – csak az angol másodosztályban jutott szóhoz, a jelenleg 28 esztendős bekk útja még visszavezethet Nyugat-Európába, hiszen a nemzetközi szinten is elismert Dinamo Kijev egyik legjobbja.

A fenti példákból természetesen nem érdemes messzemenő következtetéseket levonnunk Schäfer András jövőjével kapcsolatban, ám mindenesetre biztató, hogy a „milliós ifjak” közül mindenkieljutott a nagyválogatottságig. Bizonyára ennél még merészebb tervei is vannak az MTK együttesétől távozó középpályásnak – a magyar futball kedvelőiként pedig nem is kívánhatnánk mást, mint hogy sikerrel járjon Olaszországban. A Serie A óriási lehetőség egy fiatal játékosnak, ám egyáltalán nem könnyű pálya.

A LEGDRÁGÁBBAN KÜLFÖLDRE ÉRTÉKESÍTETT NB I-ES, UTÁNPÓTLÁSKORÚ JÁTÉKOSOK
A transfermarkt.de értékbecslései

Játékos Eladó klub Vevő klub Átigazolási összeg
Németh Krisztián MTK Liverpool (angol) 3 millió euró
Balogh Norbert DVSC Palermo (olasz) 2.2 millió
Sallai Roland Puskás Akadémia APOEL (ciprusi) 2 millió
Priskin Tamás Győri ETO Watford (angol) 1.5 millió
Kádár Tamás ZTE FC Newcastle (angol) 1.35 millió
Kalmár Zsolt Győri ETO RB Leipzig (német) 1 millió
Schäfer András MTK Genoa (olasz) 1 millió

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik