HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.05.16 19:59 Frissítve: 2018.05.16 20:03

Labdarúgás: fiatalok az élvonalban szomszédainknál és nálunk

A fiatalok helyzete igen siralmas a labdarúgó NB I-ben. A hazai utánpótláskorú játékosok élvonalbeli fellépési lehetőségeivel rendszeresen foglalkozunk, most záruló sorozatunkban pedig utánajártunk: a környező országok bajnokságaiban mennyi játékidő idő jut az ifjaknak, illetve miként szerepelnek az érintett korosztályos válogatottak. A negyedik, záró részben Ausztriába látogatunk, illetve összegezzük a határok túloldalán szerzett tapasztalatokat.

HIRDETÉS

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz MLSZ által bevezetett fiatalszabály jó kezdeményezésnek indult, eleinte a hazai klubok előszeretettel vetettek be U20-as labdarúgókat, s markolták fel a szerepeltetésért járó jelentős összegeket. Ám kiderült, a sportba áramló pénzek nem teszik létszükségletté ezeket a bevételeket, minek nyomán a most futó évadban már csak azok az együttesek adnak játéklehetőséget az ifjú futballistáknak, amelyek valóban bíznak saját utánpótlásközpontjukban.

Az Austria Wien négy utánpótláskorú labdarúgónak szavazott bizalmat Forrás: Austria Wien

Az Austria Wien négy utánpótláskorú labdarúgónak szavazott bizalmat  •  Forrás: Austria Wien

Így aztán – a csalódást keltő adatok okán – a szövetség a szezon zárultával nyugdíjazza a fiatalszabályt, és más ösztönzési rendszert dolgoz ki. Sorozatunkban most a szomszédos országok gyakorlatával foglalkozunk: egy-egy fordulót kiragadva áttekintjük az 1997 után született játékosok arányát, az utánpótlás-válogatottak teljesítményét, illetve a nemzeti csapatokban fellelhető légiósok számát is. Elsőként a magyar U17-es válogatott két Európa-bajnoki elitkörös csoportriválisát, Szlovéniát és Romániát vettük górcső alá, s tapasztaltunk megdöbbentő különbségeket. A határjárást déli irányban, Szerbiában, valamint Horvátországban folytattuk, és hasonló eredményekre jutottunk. A harmadik részben Szlovákiába és Ukrajnába látogattunk el, míg a negyedik, utolsó „fejezetet” az osztrák utánpótlásnak szenteljük, illetve összegezzük a tapasztaltakat.

Az osztrák Bundesliga tízcsapatos, az általunk vizsgált 33. fordulóban három olyan együttes volt, amely nem szavazott bizalmat 1997 után született játékosnak, mégpedig a Linz, a Mattersburg és a Wolfsberger. A további hét alakulatban tizenhét ifjú futballista összesen 1202 percet futballozott.

A legtöbben az Austria Wien együttesében léptek pályára. A bécsi klub akadémiáját éppen előző heti mellékletünkben mutattuk be, a remek szakmai munkát pedig alátámasztják a most regisztrált adatok. A lilák ugyanis négy U20-as labdarúgónak szavaztak bizalmat, összesen 338 perc erejéig. Az Európa-ligában egészen az elődöntőig menetelő Red Bull Salzburg együttesében két fiatal osztrák lépett pályára: Hannes Wolf kilencven, míg Xaver Schlager tizenkét percet futballozott. Tegyük hozzá, hogy a „Bikák” az ifjú légiósokat is rendre bevetik, ez Szoboszlai Dominik szemszögéből különösen biztató.

Az osztrák utánpótlás-válogatottak teljesítménye már közel sem ilyen fényes. U17-es csapatuk nyeretlenül, egy döntetlennel és két vereséggel zárt utolsóként az Eb-elitkörben, míg az U19-es gárda harmadikként végzett, négy ponttal. A legjobban az U21-es válogatott szerepelt, a most zajló Európa-bajnoki selejtezősorozatban négy győzelem mellett két vereséget könyvelhetett el Werner Gregoritsch együttese, és még harcban áll a csoport második helyéért. Általános tapasztalat, hogy a fiatalok többsége először az osztrák élvonalban igyekszik bizonyítani, hiszen az jó ugródeszka a nyugat-európai topbajnokságok valamelyikébe igazoláshoz. Az ifjoncok elenyésző százaléka szerződik külföldre utánpótláskorúként, ha mégis, akkor Németország a fő célpont.

A 19 esztendős, salzburgi Hannes Wolf nyolc gólt és négy asszisztot jegyez az évadban Forrás: sport.orf.at

A 19 esztendős, salzburgi Hannes Wolf nyolc gólt és négy asszisztot jegyez az évadban  •  Forrás: sport.orf.at

Szomszédjárásunk Ausztriával lett teljes, a négy hét tapasztalatait pedig illik csokorba szedni. A bajnokságokat tekintve a szlovénok teljesítettek a legmeggyőzőbben, a Prva Liga tíz együttese összesen 1934 percet adott huszonhét fiatalnak, egy klubra nézve ez több, mint 193 perces átlagot jelent. Ha a klubcsapatokat nézzük, akkor a szlovák Nitra vitte a prímet: a remek utánpótlásközponttal büszkélkedő klubban hat fiatal 458 percet futballozott az általunk vizsgált játéknapon.

Habár a cikksorozat célja nem a magyar futball lejáratása volt, megdöbbentő különbségeket tapasztalhattunk. Noha teljes képet természetesen nem kapunk az adott ország labdarúgásáról, ha megvizsgáljuk a saját nevelésű játékosok arányát a bajnokságokban, komoly tanulságokat azért levonhatunk.

Bebizonyosodott, hogy igenis megtalálható az egyensúly a légiósok, illetve a fiatalok szerepeltetése között, sőt U20-as labdarúgókkal a csapatban is lehet sikereket elérni. Sokan úgy vélik, idehaza az eredménykényszer és a rövidtávú gondolkodásmód a gátja annak, hogy időt és lehetőséget adjanak az utánpótláskorú futballistáknak. De európai kupaporondon szereplő együttes hiányában, az NB I színvonalát figyelembe véve kínálja magát a kérdés: a jelenlegi magyar futball mit veszíthetne azzal, ha szemléletváltás történne a klubok filozófiájában?

Tényleg zöldebb…
A fiatalok átlagos játékpercei az élvonalbeli bajnokságokban egy-egy csapatra vetítve az általunk vizsgált fordulóban. Szlovénia: 193,4 perc. Horvátország: 142,9. Románia: 134. Ukrajna: 130,25. Ausztria: 120,2. Szlovákia: 115. Szerbia: 75,5. A 2017/18-as évad eddigi 29 fordulójában mért átlag Magyarországon: 46,24

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

2018.05.18 20:23:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a Real Madrid, a Puskás Akadémia pedig a Bayern München együttese ellen lépett pályára a Puskás-Suzuki-kupa második játéknapján. A kispestiek döntetlent értek el a királyiakkal szemben, míg a házigazdák - csakúgy, mint tavaly - legyűrték a bajorokat. Két játéknap után veretlenek a magyar csapatok, szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a torna.

2018.05.18 16:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzeti Kézilabda Akadémia idén harmadszor rendezi meg utánpótlásprogramját, a Lurkófesztivált. A szombati egész napos rendezvény a 6-10 év közötti korosztálynak szól, és várhatóan közel négyszáz gyermeket érint, akik a projektben szereplő tíz iskolát képviselik majd a balatonboglári sportcsarnokban.

2018.05.15 19:13:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kialakult az elődöntő mezőnye az U17-es, angliai labdarúgó Európa-bajnokságon. A nyolc között a belgák és a spanyolok párharca ígérkezett a legkiélezettebb mérkőzésnek, ám mégis a holland-ír találkozó torkollott tizenegyespárbajba. A csoportkörben a portugálokat megelőző norvégok és svédek egyaránt búcsúztak, így a döntőbe jutásért az olaszok és a belgák, illetve a hollandok és az angolok csapnak össze.

2018.05.05 08:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bernáth Imre életében kétszeresen is emlékezetes nap lehet május hatodika. Egyfelől azért, mert az ökölvívók serdülőválogatottjának tagjaként szerepelhet a szerbek elleni korosztályos csapattalálkozón, másfelől mert aznap ünnepli 14. születésnapját.

HIRDETÉS
HIRDETÉS