HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.05.16 19:59 Frissítve: 2018.05.16 20:03

Labdarúgás: fiatalok az élvonalban szomszédainknál és nálunk

A fiatalok helyzete igen siralmas a labdarúgó NB I-ben. A hazai utánpótláskorú játékosok élvonalbeli fellépési lehetőségeivel rendszeresen foglalkozunk, most záruló sorozatunkban pedig utánajártunk: a környező országok bajnokságaiban mennyi játékidő idő jut az ifjaknak, illetve miként szerepelnek az érintett korosztályos válogatottak. A negyedik, záró részben Ausztriába látogatunk, illetve összegezzük a határok túloldalán szerzett tapasztalatokat.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz MLSZ által bevezetett fiatalszabály jó kezdeményezésnek indult, eleinte a hazai klubok előszeretettel vetettek be U20-as labdarúgókat, s markolták fel a szerepeltetésért járó jelentős összegeket. Ám kiderült, a sportba áramló pénzek nem teszik létszükségletté ezeket a bevételeket, minek nyomán a most futó évadban már csak azok az együttesek adnak játéklehetőséget az ifjú futballistáknak, amelyek valóban bíznak saját utánpótlásközpontjukban.

Az Austria Wien négy utánpótláskorú labdarúgónak szavazott bizalmat Forrás: Austria Wien

Az Austria Wien négy utánpótláskorú labdarúgónak szavazott bizalmat  •  Forrás: Austria Wien

Így aztán – a csalódást keltő adatok okán – a szövetség a szezon zárultával nyugdíjazza a fiatalszabályt, és más ösztönzési rendszert dolgoz ki. Sorozatunkban most a szomszédos országok gyakorlatával foglalkozunk: egy-egy fordulót kiragadva áttekintjük az 1997 után született játékosok arányát, az utánpótlás-válogatottak teljesítményét, illetve a nemzeti csapatokban fellelhető légiósok számát is. Elsőként a magyar U17-es válogatott két Európa-bajnoki elitkörös csoportriválisát, Szlovéniát és Romániát vettük górcső alá, s tapasztaltunk megdöbbentő különbségeket. A határjárást déli irányban, Szerbiában, valamint Horvátországban folytattuk, és hasonló eredményekre jutottunk. A harmadik részben Szlovákiába és Ukrajnába látogattunk el, míg a negyedik, utolsó „fejezetet” az osztrák utánpótlásnak szenteljük, illetve összegezzük a tapasztaltakat.

Az osztrák Bundesliga tízcsapatos, az általunk vizsgált 33. fordulóban három olyan együttes volt, amely nem szavazott bizalmat 1997 után született játékosnak, mégpedig a Linz, a Mattersburg és a Wolfsberger. A további hét alakulatban tizenhét ifjú futballista összesen 1202 percet futballozott.

A legtöbben az Austria Wien együttesében léptek pályára. A bécsi klub akadémiáját éppen előző heti mellékletünkben mutattuk be, a remek szakmai munkát pedig alátámasztják a most regisztrált adatok. A lilák ugyanis négy U20-as labdarúgónak szavaztak bizalmat, összesen 338 perc erejéig. Az Európa-ligában egészen az elődöntőig menetelő Red Bull Salzburg együttesében két fiatal osztrák lépett pályára: Hannes Wolf kilencven, míg Xaver Schlager tizenkét percet futballozott. Tegyük hozzá, hogy a „Bikák” az ifjú légiósokat is rendre bevetik, ez Szoboszlai Dominik szemszögéből különösen biztató.

Az osztrák utánpótlás-válogatottak teljesítménye már közel sem ilyen fényes. U17-es csapatuk nyeretlenül, egy döntetlennel és két vereséggel zárt utolsóként az Eb-elitkörben, míg az U19-es gárda harmadikként végzett, négy ponttal. A legjobban az U21-es válogatott szerepelt, a most zajló Európa-bajnoki selejtezősorozatban négy győzelem mellett két vereséget könyvelhetett el Werner Gregoritsch együttese, és még harcban áll a csoport második helyéért. Általános tapasztalat, hogy a fiatalok többsége először az osztrák élvonalban igyekszik bizonyítani, hiszen az jó ugródeszka a nyugat-európai topbajnokságok valamelyikébe igazoláshoz. Az ifjoncok elenyésző százaléka szerződik külföldre utánpótláskorúként, ha mégis, akkor Németország a fő célpont.

A 19 esztendős, salzburgi Hannes Wolf nyolc gólt és négy asszisztot jegyez az évadban Forrás: sport.orf.at

A 19 esztendős, salzburgi Hannes Wolf nyolc gólt és négy asszisztot jegyez az évadban  •  Forrás: sport.orf.at

Szomszédjárásunk Ausztriával lett teljes, a négy hét tapasztalatait pedig illik csokorba szedni. A bajnokságokat tekintve a szlovénok teljesítettek a legmeggyőzőbben, a Prva Liga tíz együttese összesen 1934 percet adott huszonhét fiatalnak, egy klubra nézve ez több, mint 193 perces átlagot jelent. Ha a klubcsapatokat nézzük, akkor a szlovák Nitra vitte a prímet: a remek utánpótlásközponttal büszkélkedő klubban hat fiatal 458 percet futballozott az általunk vizsgált játéknapon.

Habár a cikksorozat célja nem a magyar futball lejáratása volt, megdöbbentő különbségeket tapasztalhattunk. Noha teljes képet természetesen nem kapunk az adott ország labdarúgásáról, ha megvizsgáljuk a saját nevelésű játékosok arányát a bajnokságokban, komoly tanulságokat azért levonhatunk.

Bebizonyosodott, hogy igenis megtalálható az egyensúly a légiósok, illetve a fiatalok szerepeltetése között, sőt U20-as labdarúgókkal a csapatban is lehet sikereket elérni. Sokan úgy vélik, idehaza az eredménykényszer és a rövidtávú gondolkodásmód a gátja annak, hogy időt és lehetőséget adjanak az utánpótláskorú futballistáknak. De európai kupaporondon szereplő együttes hiányában, az NB I színvonalát figyelembe véve kínálja magát a kérdés: a jelenlegi magyar futball mit veszíthetne azzal, ha szemléletváltás történne a klubok filozófiájában?

Tényleg zöldebb…
A fiatalok átlagos játékpercei az élvonalbeli bajnokságokban egy-egy csapatra vetítve az általunk vizsgált fordulóban. Szlovénia: 193,4 perc. Horvátország: 142,9. Románia: 134. Ukrajna: 130,25. Ausztria: 120,2. Szlovákia: 115. Szerbia: 75,5. A 2017/18-as évad eddigi 29 fordulójában mért átlag Magyarországon: 46,24

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.