Labdarúgás: Farínez, a 175 cm-es válogatott kapus

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.27. 11:58
Címkék
A 21 éves, 175 centiméter magas venezuelai kapus, Wuilker Farínez már eddig is felhívta magára a figyelmet a Copa Américán bravúrjaival, no meg azzal, hogy a legfiatalabb és legalacsonyabb kapusként vezette a legjobb nyolc közé csapatát. Kérdés, vajon mennyit számít a kapusoknál a magasság az európai topfutballban, milyen szintre juthat el a venezuelai reménység.

Venezuela 21 éves kapusára, Wuilker Farínezre már a Copa América előtt felhívtuk a figyelmet a torna lehetséges felfedezettjeivel foglalkozó cikkünkben. Meglehetősen ritka ugyanis, hogy valaki 21 évesen első számú kapuvédőnek számít hazája válogatottjában, márpedig tavaly szeptember óta hat meccsen is ő védte Venezuela kapuját, és már 16-szoros válogatottnak vallhatja magát. Az sem gyakori, hogy egy válogatott csapat kapusa mindössze 175 cm-es legyen. Ez az adat a wikipediáról származik, de vannak források, amelyek szerint ennél azért néhány centivel nagyobbra nőtt.Wuilker Farínezre már a Copa América előtt felhívtuk a figyelmet a torna lehetséges felfedezettjeivel foglalkozó cikkünkben. Meglehetősen ritka ugyanis, hogy valaki 21 évesen első számú kapuvédőnek számít hazája válogatottjában, márpedig tavaly szeptember óta hat meccsen is ő védte Venezuela kapuját, és már 16-szoros válogatottnak vallhatja magát. Az sem gyakori, hogy egy válogatott csapat kapusa mindössze 175 cm-es legyen. Ez az adat a wikipediáról származik, de vannak források, amelyek szerint ennél azért néhány centivel nagyobbra nőtt.

Wuilker Farinez, a 21 éves, 175 centi magas venezuelai vezér Fotó: copaamerica.com
Wuilker Farinez, a 21 éves, 175 centi magas venezuelai vezér Fotó: copaamerica.com

Wuilker Farinez, a 21 éves, 175 centi magas venezuelai vezér  •  Fotó: copaamerica.com

A Copán pedig az 1. fordulóban az ő bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy Perutól emberhátrányban sem kapott ki Venezuela, 0–0-val zárult a meccs. Edison Flores lövésénél olyan visszavetődést mutatott be amit egyes beszámolók az év védéseként aposztrofáltak, szó szerint a gólvonalról ütötte ki a labdát. Majd ezután a házigazda, a másik két meccsén nyolc gólt szerző Brazíliát nullázta le Farínez. Firminóék csak három, szabálytalanság miatt érvénytelenített gólig jutottak.

A 3. fordulóban kapott ugyan egy gólt Bolíviától, de csapata így is 3–1-re győzött és továbbjutott. A csoportkört kapott gól nélkül záró Brazília, Kolumbia kettős mögött így a Farínez vezette venezuelai védelem végezte a leghatékonyabban a dolgát a Copa első szakaszában.

Farínez óriási védése Peru ellen

Farinez 2017-ben kulcsembernek számított az U20-as vb-n a döntőig menetelt, a fináléban az angoloktól 1–0-s vereséget szenvedett, a tornán összesen csak három gólt kapott venezuelai korosztályos válogatottnak. Idén márciusban Venezuela az ő nagyszerű teljesítményének is köszönhetően tudta legyőzni 3–1-re a hosszabb idő után újra Lionel Messivel felálló Argentínát. Pénteken pedig ismét Argentína ellen parádézhat a negyeddöntőben.

A kapus értékét a Transfermarkt hárommillió euróra becsüli, ezzel a venezuelai keret negyedik legértékesebb játékosa Jelenleg a kolumbiai Millonarios kapusa, de már a dél-amerikai kontinensbajnokság előtt, májusban arról írt a spanyol AS, hogy a Barcelona érdeklődik a tehetség iránt. Farínez helyzetét azonban a fiatal kora mellett nem éppen égimeszelő termete is nehezíti.

Először is az öt európai topligát megnyerő Barcelona, Bayern München, Juventus Manchester City, PSG ötös egyiknél sem találunk olyan, még utánpótláskorú kapust (Farínez ugyanis 1998 január 1. után született, így hivatalosan még utánpótláskorú), aki bajnoki mérkőzésen pályára lépett volna. Másrészről a teljes Bajnokok Ligája mezőnyt nézve is a legalacsonyabb kapus lett volna Farínez a 2018–2019-es idényben a legrangosabb európai kupasorozatban. Egyetlen olyan kapuvédő volt a BL-re nevezettek között, aki 180 centinél alacsonyabb volt, az Ajax görög játékosa, a 178 centis Konsztantinosz Lampru, de ő csak meccskeretig jutott, egyszer sem cserélték be. Ugyanakkor nemcsak a Bajnokok Ligájában, a honi NB I-ben sem találunk 180 centinél alacsonyabb kapust a legutóbbi pályára lépett játékosok között, sőt nagy részük a 190 centimétert is eléri vagy meghaladja.

A témával kapcsolatban a tavasszal Németh Gáborral, a szombathelyi Illés Akadémia kapusedzőjével beszélgettünk, miután a tavasszal a szombathelyi klub három U-válogatott kapusa is külföldre szerződött. Közülük Senkó Zsombor (Juventus) és Hegyi Krisztián (West Ham United) még csak 16 esztendős, Kiss Ágoston (Armania Bielefeld) pedig 18, de már most megközelítik, vagy meg is haladják a 190 centis magasságot.

„Sportantropometriai vizsgálattal ma már jól megjósolható egy kapus várható magassága. A tőlünk külföldre szerződött játékosok közül például Senkó Zsombor sokáig alacsonynak számított, de a vizsgálat 197 centimétert jelzett előre neki, és miután az elmúlt két évben sokat nőtt, ezt nagyjából el is érheti. A lényeg persze az, hogy a kapus meg tudja-e fogni vagy ki tudja-e ütni a labdát. Az én értékítéletemben nincs alacsony és magas, hanem csak jó és rossz kapus. A külföldi csapatok is elsősorban a technikát nézik, megfelelő reflexekkel helyettesíthető a magasságbeli hátrány. Persze ettől függetlenül mindegyik futballkultúrának megvannak a sajátosságai, és a magasabb kapusok egyre inkább előnyt élvezhetnek a kiválasztásnál. Én sem vagyok 190 centis, de nem éreztem ennek hátrányát, amikor az NB I-ben védtem, de tény, régebben nagy átlagban is alacsonyabbak voltak a kapusok, mint manapság. A magasságnál szerintem sokkal többet számít a személyiség, a futball iránti alázat, a megfelelő edzésmunka” – fogalmazott a kapusedző.

A másik, manapság egyre inkább fontosabbá váló tényező egy kapus esetében a reflex mellett a lábmunka, ami Faríneznek kimondottan erőssége, ezért is kerülhetett képbe a Barcelonánál. Az biztos, Argentína ellen kézzel-lábbal küzd majd a továbbjutásért, és ha a legjobb négybe vezeti Venezuelát, akkor minden esélye meglehet rá, hogy európai szerződést kapjon, amivel a topligák egyik legfiatalabb (már ha játszana is) és legalacsonyabb kapusa is válhatna belőle.

Farínez nagy bravúrjai – válogatás

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik