Labdarúgás: elképesztő eredmények az U20-as vb csoportkörében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.02. 12:22
Címkék
A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon pénteken befejeződött a csoportkör. A hat csoport első két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik vasárnaptól a nyolcaddöntőben folytathatja a küzdelmet. A vb első szakasza után két hibátlan csapat maradt a mezőnyben, Franciaország és Uruguay, ugyanakkor Ukrajna, Olaszország, Szenegál és Japán is veretlenül jutott tovább.  

P. K. – utanpotlassport.hu Az A csoportban különösebb meglepetés nélkül fejeződtek be a küzdelmek az U20-as futball-vb-n. Ahogy arra számítani lehetett, a Szenegál, Kolumbia, Lengyelország trió egyaránt továbbjutott, míg Tahiti három vereséggel, szerzett gól nélkül, mínusz 14-es gólkülönbséggel búcsúzott. Kisebb meglepetésnek talán csak az számít, hogy a házigazda lengyelek csak a csoport 3. helyén végeztek, miután a nyitányon 2–0-ra kikaptak Kolumbiától, és csak Tahitit tudták megverni. A nyolcaddöntőben a veretlen olaszok ellen már az lenne inkább meglepetés, ha Lengyelország tovább tudna jutni. Az A-csoportban hét ponttal az élen végző Szenegál akár még titkos esélyessé is előléphet, ehhez persze le kellene győznie a 16 között az afrikai rangadón Nigériát.P. K. – utanpotlassport.hu Az A csoportban különösebb meglepetés nélkül fejeződtek be a küzdelmek az U20-as futball-vb-n. Ahogy arra számítani lehetett, a Szenegál, Kolumbia, Lengyelország trió egyaránt továbbjutott, míg Tahiti három vereséggel, szerzett gól nélkül, mínusz 14-es gólkülönbséggel búcsúzott. Kisebb meglepetésnek talán csak az számít, hogy a házigazda lengyelek csak a csoport 3. helyén végeztek, miután a nyitányon 2–0-ra kikaptak Kolumbiától, és csak Tahitit tudták megverni. A nyolcaddöntőben a veretlen olaszok ellen már az lenne inkább meglepetés, ha Lengyelország tovább tudna jutni. Az A-csoportban hét ponttal az élen végző Szenegál akár még titkos esélyessé is előléphet, ehhez persze le kellene győznie a 16 között az afrikai rangadón Nigériát.

A B csoportban az olaszokról azt azért nem mondhatjuk, hogy szárnyaltak, hiszen a később pont nélkül búcsúzó Mexikót és Ecuadort is egy-egy góllal verték meg. Ez azonban elegendő volt ahhoz, hogy a 2. helyen továbbjutó Japán ellen már egy gól nélküli döntetlennel is csoportelső legyen Olaszország, ugyanakkor ezzel a szigetországiak is veretlenül léptek tovább.

 

Pnama a története során először jutott tovább az U20-as vb csoportköréből Fotó: fifa.com
Pnama a története során először jutott tovább az U20-as vb csoportköréből Fotó: fifa.com

Panama először jutott tovább az U20-as vb csoportköréből • Fotó: fifa.com

 

A C csoportban már akadtak igen érdekes eredmények. No, nem a csoportot kilenc ponttal és 7–1-es gólkülönbséggel megnyerő Uruguay menetelésére gondolunk, mert az benne volt a pakliban. Az viszont már kevésbé, hogy a korábbi két U20-as vb-szereplése alkalmával összesen két győzelmet számláló Új-Zéland most két meccsből rögtön kettőt nyerjen, ráadásul Honduras és Norvégia ellen úgy lőtt hét gólt, hogy egyet sem kapott. Így pedig attól függetlenül készülhet a nyolcaddöntőre, hogy Uruguaytól kikapott a 3. fordulóban, a csoportelsőségről döntő rangadón.

Norvégia pedig hiába verte meg U20 vb-csúcsot jelentő 12–0-ra Hondurast – e korosztály világbajnokságát 2007 óta hívják U20-as vb-nek, azóta Tahiti szenvedte el a legnagyobb vereségeket, 2009-ben Spanyolországtól és Venezuelától is 8–0-ra kapott ki –, és hiába szerzett, ugyancsak csúcsot jelentő, kilenc gólt a meccsen Szoboszlai Dominik salzburgi csapattársa, Erling Haaland, az északiak három ponttal nem juthattak tovább.

Az Ukrajna, Egyesült Államok, Nigéria, Katar alkotta D csoportból csak a pont nélkül maradt Katar nem jutott tovább. A hét ponttal, veretlenül záró ukránok szerencsés ágra kerültek, ugyanis előbb Panamával, majd továbbjutás esetén a Kolumbia–Új-Zéland meccs győztesével találkozhatnak, vagyis reális esélyük lenne a négy közé kerülésre is, de már a legjobb nyolc közé jutás is a legjobb ukrán eredmény lenne az U20-as vébék történetében. Az amerikaiakra ellenben a világbajnoki címre is esélyes Franciaország vár majd a folytatásban, Nigéria pedig, mint említettük, presztízsmeccset vívhat Szenegállal.

Az E csoportban Franciaország Szaúd-Arábiát és Panamát viszonylag könnyebb meccsen egyaránt 2–0-ra verte meg, az Afrika-bajnok Mali ellen viszont jóval szorosabb találkozón győzött 3–2-re. A francia csapat egy részét az a generáció alkotja, amely két éve, az U17-es Eb-n először a csoportkörben kikapott Csoboth Kevinéktől, utána viszont a vb-rájátszásban győzött a mieink ellen. Régi ismerősünk, a mieink ellen is betaláló Lyon-csatár, Amine Gouirimost két gólnál tart a világbajnokságon, rajta kívül a PSG első csapatában is rendszeresen lehetőséghez jutó szélső, Moussa Diaby számít a csapat kulcsemberének, ő egy gólnál és gólpassznál tart. A 2. helyen továbblépő Maliban, az egyaránt Ausztriában futballozó Mohamed Camara (egy gól három gólpassz) és Sékou Koita (két gól, két gólpassz) négy pontnál jár a kanadai táblázaton, az ő vezérletükkel a nyolcaddöntőben Argentína ellen is van esélye az afrikai csapatnak. Az E csoportból 3. helyen a négypontos Panama is továbbjutott, így először játszhat nyolcaddöntőben U20-as vb-n.

Az F csoportban Argentína az első két fordulóban aratott magabiztos siker után úgy is csoportelső lett, hogy a harmadik, számára tulajdonképpen már tét nélküli mérkőzésen 2–1-re kikapott Dél-Koreától, az ázsiaiak pedig ezzel tovább is jutottak. A tavaly az U19-es Eb-t megnyerő Portugália viszont nagy meglepetésre kiesett, mert hiába verte meg az első körben Dél-Koreát, utána kikapott a franciáktól, az utolsó fordulóban pedig csak 1–1-re végzett Dél-Afrikával, így egyetlen góllal a csoportharmadikak összevetésében is elmaradt Panamától és a nyolcaddöntőtől.

Az ágrajzot és a realitásokat nézve a felső ágról az Olaszország, Argentína, Mali hármas egyike juthat el a fináléig, míg az alsó ágon Franciaország a toronymagas esélyes (Anglia és Brazília nem jutott ki a tornára), de persze a még száz százalékos Uruguayt vagy a veretlen Szenegált sem írnánk le.

Izgalmas meccsek várnak tehát ránk a lengyelországi vb folytatásában is, a szombati szünnap után vasárnap az Olaszország–Lengyelország és a Kolumbia Új-Zéland mérkőzésekkel folytatódik a torna.

U-20-as VILÁGBAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG
CSOPORTKÖR
A-csoport:
Tahiti–Szenegál 0–3; Lengyelország–Kolumbia 0–2 ; Szenegál–Kolumbia 2–0
Lengyelország–Tahiti 5–0 Szenegál–Lengyelország 0–0; Kolumbia–Tahiti 6–0.
A végeredmény:1. Szenegál 7 pont, 2.Kolumbia 6, 3. Lengyelország 3, 4. Tahiti 0.
B-csoport:Mexikó–Olaszország 1–2, Japán–Ecuador 1–1, Mexikó–Japán 0–3, Ecuador–Olaszország 0–1, Ecuador–Mexikó 1–0, Olaszország–Japán 0–0
A végeredmény:1. Olaszország 7, 2. Japán 5, 3. Ecuador 4. Mexikó 0

C-csoport:
Honduras–Új-Zéland 0–5, Uruguay–Norvégia 3–1, Honduras–Uruguay 0–5, Norvégia–Új-Zéland 0–2, Norvégia–Honduras 12–0, Új-Zéland–Uruguay 0–2
A végeredmény:
1. Uruguay 7, 2. Új-Zéland 6, 3. Norvégia 3, 4. Honduras 0
D-csoport: Katar–Nigéria 0–4, Ukrajna–Egyesült Államok 2–1, Katar–Ukrajna 0–1, Egyesült Államok–Nigéria 2–0, Egyesült Államok–Katar 1–0, Nigéria–Ukrajna 1–1
A végeredmény:
1. Ukrajna 7, 2. Egyesült Államok 6, 3. Nigéria 4, 4. Katar 0.
E-csoport: Franciaország–Szaúd-Arábia 2–0, Panama–Mali 1–1, Panama–Franciaország 0–2, Szaúd-Arábia–Mali 3–4, Szaúd-Arábia–Panama 1–2, Mali–Franciaország 2–3
A végeredmény: 1. Franciaország 9, 2. Mali 4 (gólkülönbség: 7–7), 3. Panama 4 (3–4), 4. Szaúd-Arábia 0
F-csoport: Portugália–Dél-Korea 1–0, Argentína–Dél-Afrika 5–2, Portugália–Argentína 0–2, Dél-Afrika–Dél-Korea 0–1, Dél-Afrika–Portugália 1–1, Dél-Korea–Argentína 2–1
A végeredmény: 1. Argentína 6 (8–4) , 2. Dél-Korea 6 (3–2), 3. Portugália, 4. Dél-Afrika 1
A harmadik helyezettek rangsora (a legjobb négy továbbjutott): 1. Lengyelország 4 (5–2), 2. Nigéria 4 (5–3), 3. Ecuador 4 (2–2), 4. Panama (3–4), 5.Portugália 4 (2–3), 6. Norvégia 3 (13–5)

A TOVÁBBI MENETREND

NYOLCADDÖNTŐ (június 2–4.)
37. mérkőzés
Olaszország–Lengyelország
június 2.
38.
Kolumbia–Új-Zéland
június 2.
39.
Szenegál–Nigéria
június 3.
40.
Uruguay–Ecuador
június 3.
41.
Ukrajna–Panama
június 3.
42.
Japán–Dél-Korea
június 4.
43.
Franciaország–Egyesült Államok
június 4.
44.
Argentína–Mali
június 4.

NEGYEDDÖNTŐ (június 7–8.)
45. meccs
A 38. meccs győztese–A 41. meccs győztese
június 7.
46.
A 37. meccs győztese–A 44. meccs győztese
június 7.
47.
A 43. meccs győztese–A 40. meccs győztese
június 8.
48.
A 42. meccs győztese–A 39. meccs győztese
június 8.

ELŐDÖNTŐ (június 11.)
49.
A 45. meccs győztese–A 46. meccs győztese
június 11.
50.
A 47. meccs győztese–A 48. meccs győztese
június 11.

BRONZMÉRKŐZÉS (június 14.)
Gdynia
A 49. meccs vesztese–Az 50. meccs vesztese
június 14.

DÖNTŐ (június 15.)
Lódz
A 49. meccs győztese–Az 50. meccs győztese
június 15.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik