utanpotlassport.hu 2019.02.06 10:15 Frissítve: 2019.02.06 10:21

Labdarúgás: elitkörre készül az U19-es válogatott

Megkezdte felkészülését a márciusi Európa-bajnoki elitkörre U19-es labdarúgó-válogatottunk. Az idei első összetartásra Németh Antal szövetségi edző több új arcot is meghívott; a tapasztalatokról, illetve a további programról a szakvezető mellett a Benfica 18 esztendős szélsője, Csoboth Kevin is nyilatkozott.

Leiner Soma - utanpotlassport.huŐsszel veretlenül zárt a csoport élén U19-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezősorozat első szakaszában. Tavasszal az elitkörben immár az Eb nyolcas döntője lesz a tét. Örményországba a norvégokon, a horvátokon és a németeken át vezet az út – a kontinensviadalra csak a kvartett legjobbja kvalifikálja magát.

Veretlenül zárt csoportja élén U19-es válogatottunk az Eb-selejtezősorozat első szakaszában Fotó: mlsz.hu

Veretlenül zárt csoportja élén U19-es válogatottunk az Eb-selejtezősorozat első szakaszában  •  Fotó: mlsz.hu

A 2000-es korosztály idei első összetartását Németh Antal szövetségi edző tesztjelleggel hirdette meg, hiszen olyan játékosokat is meghívott a keretbe, akik korábban nem jutottak szóhoz a nemzeti csapatban. A fiatalok az edzések mellett a Csákvár, illetve a Budaörs elleni edzőmérkőzésen bizonyíthattak.

„A program első állomása volt ez a rövid januári felkészülés, igyekeztem olyan fiatalokat is meghívni, akik ősszel ugyan nem voltak tagjai a csapatnak, de a klubjukban mutatott teljesítményükkel kiérdemelték a lehetőséget. Rendkívül intenzív edzéseket vezényeltünk, az első napon a védekezés, illetve a támadásba való átmenet, míg a második napon ennek az ellentettje volt a terítéken. Minden edzés előtt közösen videóztunk, elemeztük az őszi mérkőzések pozitívumait, negatívumait.”

A program zárásaként a keret egyik fele a Csákvár, a másik pedig a Budaörs ellen lépett pályára, a szakvezető igyekezett két hasonlóan erős csapatot pályára küldeni.

„A Budaörs elleni mérkőzés sikerült jobban, tetszett a játékunk, gólokban is megmutatkozott a teljesítményünk. A Csákvár ellen az első félidővel nem volt gond, a fordulást követően azonban súlyos egyéni hibákat követtünk el. Összességében elégedett vagyok, látszik, hogy a meghívottak zöme a felnőttek között játszik, így várhatóan lesz néhány változtatás az őszi kerethez képest. A Csákvár elleni találkozót Marco Rossi szövetségi kapitány is a helyszínen tekintette meg, a találkozót követően Bene Ferenc kollégámnál érdeklődött több játékosról is, ez mindenképpen biztató a jövőre nézve.”

A felkészülés második állomása februárban következik, csapatunk Cipruson lép pályára. Nem az a találkozó lesz a tétmeccsek főpróbája, de Németh Antal fejében addigra kialakulhat a kép, kikkel képzeli el a márciusi elitkört.

„A februári találkozót követően szeretnénk még március elején is – lehetőleg egy NB I-es csapattal – felkészülési mérkőzést játszani, addigra már a taktika, illetve az elitkörös ellenfelek lesznek az előtérben. 35-40 játékos van képben, a válogatást tekintve néhány fontos szempontot határozunk meg: a játékos alapképessége, amit mi, a szakmai stáb ítélünk meg; saját klubjuk véleménye és ajánlása, az ott mutatott teljesítmény, a csapat szintje, ahol az adott játékos hétről-hétre játszik, illetve a fiatalok válogatottban mutatott játéka, beilleszkedése a közegbe. Akik nem jönnek velünk az elitkörbe, ugyanúgy értékei a magyar futballnak, hiszen nem 18 főben, annál szélesebb spektrumon gondolkodunk.”

Az ősszel térdsérülés miatt kimaradt a keretből a Benfica légiósa, Csoboth Kevin. A 18 esztendős szélső teljesen felépült, és mint mondja, gyorsaságából sem veszített.

„Természetesen fájt, hogy közvetlenül a selejtezők előtt sérültem meg, nagyon szurkoltam a srácoknak. Bár voltak most új arcok a keretben, a játékosok többségét ismertem korábbról. Hasznos öt napot töltöttünk el együtt. A csapat magja már az U15-ös korosztály óta együtt készül, azóta persze sokan csatlakoztak. Legyőztük korábban a franciákat és az olaszokat is, így azt gondolom, nem kell félnünk senkitől, kiegyenlített küzdelmet várok az elitkörben. Minden mérkőzés háromesélyes lesz, de a végén mi szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra!

AZ U19-ES VÁLOGATOTT ELSŐ 2019-ES KERETE
Kapusok:Kovács Péter (DVSC), Laky László (Puskás Akadémia), Varasdi Dániel (MTK Budapest)
Védők:Bolla Gergő (Illés Akadémia), Horgosi Donát (Szolnok), Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Molnár Dominik (Paks), Újvárosi Ádám (DVSC), Varjas László (Mezőkövesd), Végső Előd (Nyíregyháza), Vincze Ádám (Budaörs), Zeke Márió (Mol Vidi FC)
Középpályások:Daróczi Zoltán (Csákvár), Mezei Szabolcs (Békéscsaba), Nándori Botond (Csákvár), Szabó Patrik (ZTE), Varjas Zoltán (Cegléd)
Támadók:Beke Péter (HSV – német), Csoboth Kevin (Benfica – portugál), Horváth Olivér (PSV – holland), Schön Szabolcs (MTK Budapest), Szánthó Regő (ETO FC Győr), Tímári Norman (Kelen SC), Torvund Alexander (Stabaek – norvég)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.