Labdarúgás: a BL-csoportkör a tehetségek ligája is lehet

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 17:07
Címkék
Ugyan a Bajnokok Ligája javarészt a befutott sztárok játszótere, minden szezonban felbukkan néhány viszonylag ismeretlen arc a labdarúgás legrangosabb klubsorozatában. Összeállításunkban azokra a tinikre koncentrálunk, akik hazájukban igen, de Európában még nem tették le névjegyüket. Idáig!

Már csak néhány napot kell kibírni, hogy útjára induljon a labda Európa, sőt a világ legnívósabb klubsorozatában, a Bajnokok Ligájában, amelynek már a csoportköre is olyan ínyencfalatokkal kínálja meg a nyári holtszezonban éhező futballszurkolót, mint a Paris Saint-Germain–Real Madrid, a Bayern München–Tottenham, a Juventus–Atlético Madrid vagy a Barcelona–Dortmund összecsapás. A sztárfocistáktól hemzsegő mezőnyben persze idén is érdemes figyelemmel követni a „buliba” belépni vágyó tiniket. Azokat, akik minden játékpercet karácsonyi ajándékként élnek meg. Azokat, akik alig várják, hogy beszálljanak a sztárok közé.

Szoboszlai Dominikon a magyar szurkolók szeme a közelgő BL-meccseken Forrás: Getty Images
Szoboszlai Dominikon a magyar szurkolók szeme a közelgő BL-meccseken Forrás: Getty Images

Szoboszlai Dominikon a magyar szurkolók szeme a közelgő BL-meccseken  •  Forrás: Getty Images

Ki mással indíthatnánk a sort, mint a magyar felnőttválogatott újdonsült üdvöskéjével, a 18 éves Szoboszlai Dominikkal. Az RB Salzburg támadó középpályása a nyáron (okosan) nem igazolt sehova, a címvédő Liverpoollal és a szintén topligás Napolival tarkított E csoportban pedig bőven felsrófolhatja az árát. Hogy valóban játszani fog-e, arról csak annyit, hogy az osztrák együttes vele reklámozza a hazai pályás meccsekre szóló bérleteit, több mint valószínű, hogy nem jóképűsége, hanem a játéktudása miatt. A szlovákok ellen szemkápráztató szabadrúgásgóllal jelentkezett Szoboszlai nem az egyetlen szárnyakat adó bikája a salzburgiaknak, Erling Braut Haland teljesítményén legalább annyi múlik, mint csapattársáén. A 19 éves norvég szőkeség finoman szólva nem áll hadilábon a góllövéssel, a nyári U20-as világbajnokságon Honduras ellen meg sem állt kilencig, amivel természetesen ő tartja a rekordot az egy mérkőzésen legtöbb gólt szerző spílerek között.

Az osztrák bajnok persze nem az egyetlen, amely tudatosan felfuttatja a fiatalokat, és az esetleges sikeres BL-szezon után tovább is adja őket. A Benfica, Ajax, Dinamo Zagreb triumvirátus hasonlóképp nyújt táptalajt a tiniknek. A portugálok kezdőjében minden bizonnyal helyet kap a portugál N’Golo Kante, becses nevén Florentino Luis, akit baráti körben gyakran lepolipoznak. A különös becenév nem véletlenül ragadt a 20 éves szűrőre: olyan hosszúra tudja kinyújtani a lábát, labdaszerzést remélve, mintha a csápjait mozgatná…

Tavaly félelmetes menetelést produkált az Ajax, az idén ennek megfelelően új játékosat fedezhetünk fel a hollandok keretében, elvégre az előzőt „kirabolták”. Elvitték többek között az előző szezon legnagyobb felfedezettjét, a 19 éves Matthijs de Ligtet. A benne rejlő potenciál alapján őt pótolhatja a 21 esztendős Lisandro Martinez. Az argentin tini sem az éretlenségéről híres, éppen ellenkezőleg: kitűnően szervezi a játékot hátulról, és a kaput leszámítva a pálya bármelyik pontján hasznosan focizik.

Nemcsak hasznos, hanem egyenesen klubja legjobbja az olaszországi U21-es Európa-bajnokság fináléjának MVP-je, a spanyol Dani Olmo. A Dinamo Zagrebnek nem sikerült (vagy nem akarta ? – A szerk.) elpasszolni legértékesebb portékáját, így viszont nagyban tőle függ a horvát csapat eredményessége.

A 16 éves Ansu Fati a BL-ben is átírna egy-két rekordot Forrás: fcbarcelona.com
A 16 éves Ansu Fati a BL-ben is átírna egy-két rekordot Forrás: fcbarcelona.com

A 16 éves Ansu Fati a BL-ben is átírna egy-két rekordot  •  Forrás: fcbarcelona.com

Ha már a tehetségeket kutatjuk, nem mehetünk el szó nélkül a BL-ben szereplő francia együttesek mellett, no nem a PSG-re gondolunk, hiszen a párizsi világválogatottban a még mindig csak 20 éves Kylian Mbappén kívül hűlt helye sincs a szóba jöhető fiataloknak. A Lille gárdájában azonban feltűnhet a legújabb nigériai csillag. Victor Osimhen a statisztikája szerint minden mérkőzésen gólt rúg, amelyen pályára lép az idényben, persze a francia bajnokság nem egyenlő a Bajnokok Ligájával, de akkor is: a gallok nagyon értenek a fiatal zsenik nyelvén, a 20 éves afrikai szélső pedig éppen jó korban van, hogy jövőre busás hasznot hozzon klubjának az eligazolásával.

A végső állomást a távolból szemlélő, potenciális klasszisjelöltek után jöjjenek azok, akik már topcsapatban, ne adj’ Isten BL-győzelemre esélyes klubban szerepelhetnek. Aki képben van a spanyol futball legfrissebb történéseivel, annak aligha kell bemutatni Bissau-Guinea szülöttjét, Ansu Fatit. A Barcelona szélsője folyamatosan írja át klubjában, valamint a spanyol bajnokságban a legifjabbakra vonatkozó rekordokat. Ő a katalánok legfiatalabb pályára lépője és gólszerzője, adja magát, hogy az európai színtéren is átírja a legek könyvét. A kanadai Alphonso Davies sincs rossz helyen, ha a BL-esélyeket vizslatjuk. A német rekordbajnok Bayern München alaposan megfiatalodott az előttünk álló idényre, az új projektben minden bizonnyal számítanak a bajorok a szélvészgyors szélsőre.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik