Labdarúgás: a norvégok is a legjobb nyolc között az U17-es Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 11:20
Címkék
Lezárultak az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportküzdelmei. A tizenhat csapatos angliai tornán eddig remekeltek a hagyományosan erős utánpótlás-válogatottak, ám Norvégia tündöklése mindenképpen meglepetés. A magyar együttest az elitkörben megelőző szlovénok és izraeliek egyaránt három vereséggel búcsúztak a kontinensviadaltól.

Leiner Soma - utanpotlassport.huKi ne emlékezne az egy évvel ezelőtti U17-es Európa-bajnokságra? A magyar csapat Szélesi Zoltán vezetésével 2006 után először jutott el a kontinensviadalra, sőt a franciákat megelőzve, veretlenül nyerte meg csoportját. Habár a negyeddöntő a végállomást, a helyosztón elszenvedett vereség pedig a hatodik helyet (s elmaradt világbajnoki-kvalifikációt) jelentett, büszkék lehettünk fiataljainkra.Az idén is tűzközelben volt a Szélesi-csapat, ám az izraeliek elleni sorsdöntő nem sikerült pontot szerezni, így elmaradt a kvalifikáció. Az angliai torna így a magyar együttes nélkül, ám tizenhat másik válogatott részvételével kezdődött.Leiner Soma - utanpotlassport.huKi ne emlékezne az egy évvel ezelőtti U17-es Európa-bajnokságra? A magyar csapat Szélesi Zoltán vezetésével 2006 után először jutott el a kontinensviadalra, sőt a franciákat megelőzve, veretlenül nyerte meg csoportját. Habár a negyeddöntő a végállomást, a helyosztón elszenvedett vereség pedig a hatodik helyet (s elmaradt világbajnoki-kvalifikációt) jelentett, büszkék lehettünk fiataljainkra.Az idén is tűzközelben volt a Szélesi-csapat, ám az izraeliek elleni sorsdöntő nem sikerült pontot szerezni, így elmaradt a kvalifikáció. Az angliai torna így a magyar együttes nélkül, ám tizenhat másik válogatott részvételével kezdődött.

A házigazda angolok kiszenvedték a továbbjutást Forrás: thefa.com
A házigazda angolok kiszenvedték a továbbjutást Forrás: thefa.com

A házigazda angolok kiszenvedték a továbbjutást  •  Forrás: thefa.com

Kiélezett küzdelemben holtversennyel zárult az A csoport. Az izraelieket mindhárom ellenfelük, a házigazdák, az olaszok és a svájciak is legyőzték, a győztesek viszont körbeverték egymást. A szabályzat szerint a hatpontos csapatok között az egymás elleni gólkülönbség döntött, ennek pedig a svájciak itták meg a levét. Noha a helvétek összesített gólkülönbségejobb volt, mint az angoloké, sőt le is győzték őket, mégis búcsúzni kényszerültek a tornától. Az első helyenpedig értelemszerűen az olaszok mentek tovább.

A B jelű kvartettben a mieink másik elitkörös riválisa, a szlovén együttes zárt pont nélkül. Itt azonban nem alakult ki egyenlőség a csapatok között, a norvégok magabiztos teljesítménnyel zártak az élen. Fontos volt, hogy a szlovénok legyőzése mellett másik két ellenfelüktől is begyűjtöttek még négy pontot. Az utolsó játéknapon a portugál és a svéd válogatott mérkőzött meg a csoport második helyéért, s kisebb meglepetésre 1−0-ra az utóbbiak nyertek.

A C csoportra nem terjedt át a skandináv fölény, sőt Dánia mindhárom meccsén vesztesen hagyta el a pályát. A belgák ellentmondást nem tűrő játékkal, gólt sem kapva zártak kilenc ponttal a négyes élén. A másik továbbjutó helyért az utolsó játéknapon az írek és a bosnyákok küzdöttek meg, s a szigetországiak 2−0-s győzelemmel jutottak a negyedöntőbe.

Hasonlóan alakult a forgatókönyv a D jelzésű, úgynevezett halálcsoportban is, ahol a hollandok taroltak. A szerbek pont nélkül zártak, a spanyolok és a németek pedig a továbbjutásért küzdöttek meg a harmadik mérkőzésen. Az ibériaiakat feltüzelte, hogy számukra csak a győzelem jelenthetett üdvösséget, s ez5−1-es fölényes diadalt eredményezett a korántsem gyenge németek ellen.

A kontinensviadal egy nap szünet után vasárnap és hétfőn folytatódik a negyeddöntő mérkőzéseivel.

U17-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
Anegyeddöntő párosításai
Olaszország−Svédország
Norvégia−Anglia
Belgium−Spanyolország
Hollandia−Írország

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik