Labdarúgás: a mezőkövesdi utánpótlásnak nehéz felérni a felnőttekhez

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.10. 09:01
Címkék
„Mi nem vásároljuk össze a legnagyobb tehetségeket az utánpótlásunkba, hanem a helyi és környékbeli gyerekekből próbáljuk kihozni a maximumot” – magyarázza László István, a Mezőkövesd utánpótlás-koordinátora. A szakember kifejtette, miért szörnyen nehéz a korosztályos csapatokra átruházni a felnőttek remeklését.

Miközben minden idők legjobb szereplését elérve, Magyar−kupa-döntőt játszhatott, az NB I-ben pedig negyedik helyen végzett a Mezőkövesd a mögöttünk hagyott idényben, a bajnokságot tekintve Kuttor Attila csapata volt az egyetlen, amely egy perc játéklehetőséget sem biztosított a 21 év alatti fiataloknak.Kuttor Attila csapata volt az egyetlen, amely egy perc játéklehetőséget sem biztosított a 21 év alatti fiataloknak.

„Fájó kimondani, hogy ebben a meseszerű évben nem támaszkodott a saját utánpótlására a csapat, viszont ennek sajnos megvan az oka – reagált az Utánpótlássport.hu megkeresésére László István, a kövesdiek utánpótlás-koordinátora. – Amíg a felnőttcsapat eljutott arra a szintre, hogy bárki ellen felveszi a harcot, addig mondjuk, ha a mi U19-es srácainkat odaállítanánk a Honvéd U19-esei ellen, akkor valószínűleg sokgólos vereséget szenvednénk. A mi U17-es és U19-es együtteseink a harmadosztályban szerepelnek, amely úgy néz ki, hogy kilenc csoportban zajlanak a küzdelmek, és összesen két csapat juthat fel a második vonalba, ami rendkívül nehéz. Az elmúlt években többször előfordult, hogy bajnokságot nyertünk, az osztályozón mégsem tudtuk kiharcolni a feljutást.”

Sok mezőkövesdi fiatal álma az NB I-es felnőttcsapat Forrás: Mezőkövesd Zsóry
Sok mezőkövesdi fiatal álma az NB I-es felnőttcsapat Forrás: Mezőkövesd Zsóry

Sok mezőkövesdi fiatal álma az NB I-es felnőttcsapat  •  Forrás: Mezőkövesd Zsóry

Az utánpótlás-koordinátor hozzátette: örvendetes, hogy folyamatosan nő a náluk focizó gyerekek száma, jóllehet, a járványhelyzet ezt a pozitív tendenciát is megtörheti.

„Nem tudjuk pontosan, hogy mekkora lesz a lemorzsolódás, de azt érezzük, hogy kicsit megtörte a fiatalokat, hogy jó darabig nem focizhattak napi szinten. Az sem tett jót nekik, hogy idő előtt véget értek a korosztályos bajnokságok. Persze, mindez eltörpül amellett, hogy van egy sikeres felnőttcsapatunk, amelynek játékosaira példaképként tekintenek a gyerekek. Amikor egy klub egy félidőn belül három gólt lő a Ferencvárosnak, akkor az garantálható, hogy megjön a helyi srácok focikedve. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan álmodnak profi labdarúgó-karrierről a városunkban.”

Viszont az más kérdés, hogyan jutnak el a mezőkövesdi gyerekek arra a szintre, hogy 18-20 éves korukra az edző bátran be merje őket dobni a felnőttek mélyvízébe.

„Nyilván, ez a kérdés részben a klub filozófiájával is összefügg. Mi nem vásároljuk össze a legnagyobb tehetségeket az utánpótlásunkba, hanem a helyi és környékbeli gyerekekből próbáljuk kihozni a maximumot. Valóban, a harmadosztályú korosztályos bajnokságok nehezen készítenek fel az NB I-re. Ebből a szempontból két éve történt fontos előrelépés: 19 évesekből álló csapatot indítottunk a felnőtt megyei bajnokságban, ahol nagyon jól szerepeltek a srácaink – tavaly harmadikok lettek, és idén is a harmadik helyen álltak, amikor a járvány miatt lefújták az idényt. Emellett fontos megjegyeznem, hogy miután az MLSZ megadta rá a lehetőséget, NB III-as csapatot indítottunk, amely szintén a 18-19 évesekre épül. Azt gondolom, az NB III már komoly fejlődési esélyt jelent. Bízunk benne, hogy ez amolyan utolsó lépcsőfokként szolgálhat fiatal játékosainknak az élvonalbeli bemutatkozás előtt.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik