Labdarúgás: a DVTK a korosztályos bajnokságok élvonalában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.05. 10:52
Címkék
A DVTK biztosan csatlakozhat jövőre a kiemelt korosztályos labdarúgó-bajnokságok küzdelmeibe, a miskolciak U17-es együttese ugyanis meggyőző teljesítménnyel lett aranyérmes a második vonalban. A sikerről, illetve a következő évad célkitűzéseiről az együttes vezetőedzőjét, Zsivóczky Gyulát, illetve Benczés Miklós szakmai igazgatót kérdeztük.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA felnőttcsapat NB I-ben maradása mellett is van ok örömre Miskolcon: a Diósgyőri VTK U17-es labdarúgói kiemelkedtek a korosztály másodvonalából, és tetemes fölénnyel lettek bajnokok. Ezáltal – az MLSZ szabályrendszerének értelmében, miszerint a három kiemelt utánpótlás-korosztály küzdelmeit egységesítették – az U16-os, illetve az U19-es együttes is feljut a nyolccsapatos élvonalba.Leiner Soma - utanpotlassport.huA felnőttcsapat NB I-ben maradása mellett is van ok örömre Miskolcon: a Diósgyőri VTK U17-es labdarúgói kiemelkedtek a korosztály másodvonalából, és tetemes fölénnyel lettek bajnokok. Ezáltal – az MLSZ szabályrendszerének értelmében, miszerint a három kiemelt utánpótlás-korosztály küzdelmeit egységesítették – az U16-os, illetve az U19-es együttes is feljut a nyolccsapatos élvonalba.

Már május elején biztossá vált a DVTK U17-es együttesének bajnoki címe Forrás: dvtk.eu
Már május elején biztossá vált a DVTK U17-es együttesének bajnoki címe Forrás: dvtk.eu

Már május elején biztossá vált a DVTK U17-es együttesének bajnoki címe  •  Forrás: dvtk.eu

„Természetesen már a nyáron kitűztük ezt a célt, mindenki ezért dolgozott. Remek feltételek között készülhetünk, egyike vagyunk a tizenkét regionális utánpótlás-központnak, így magától értetődően az élvonalba jutás lebegett a szemünk előtt. A belépőt az U17-es együttes bajnoki címe jelentette, nem titok, hogy előtérbe helyeztük ezt a korosztályt az idén. A tehetséges játékosokat felfelé áramoltattuk, illetve korlátoztuk a létszámokat is: ha egy játékost szerződtettünk, akkor egytől búcsút is kellett vennünk, így csak olyan futballistát igazoltunk, aki egyértelműen erősítést jelent. Ez óriási felelősség” – mondja Benczés Miklós, a DVTK szakmai igazgatója.

Az aranyérmes csapat irányítását augusztus elején vette át Zsivóczky Gyula, aki vallja, hogy élete egyik legjobb döntését hozta, amikor a Kaposvár szakmai igazgatói pozícióját feladva Miskolcra költözött.

„Nagyon tetszett a vezetőség koncepciója, hogy komoly célokat tűztek ki a következő évekre. Azt gondolom, pályafutásom során mindig akaratos voltam, mentalitásom kiemelkedő volt, így természetesen a legtöbbet vártam a játékosaimtól is, akik minden dicséretet megérdemelnek. Igaz, azt nem vártam, hogy ekkora fölénnyel lehetünk bajnokok, hiszen több regionális központ, így a Kecskemét vagy a Békéscsaba is küzdött a feljutásért. A fontos meccseket azonban kivétel nélkül megnyertük, riválisaink pedig kicsit feladták a küzdelmet a végére, így tovább tudtuk növelni előnyünket a tabella élén.”

A következő kihívás a kiemelt bajnokság lesz, amelyben rendkívül éles küzdelem vár a miskolciakra.

„Óriási csata lesz, egészen más, mint az idén. Nem titok, hogy mi alapvetően a tizenkétcsapatos élvonal mellett tesszük le a voksunkat, hiszen ennyi kiemelt központ van az országban. Ezzel szemben a bajnokság csupán nyolccsapatos, ami a futball rovására megy, különösen a feljutás-kiesés rendszerben mérvadó U17-es korosztály meccsein, amelyeken többnyire célfutballt látunk az eredménykényszer, illetve a kiesés elkerülése miatt” – véli Zsivóczky.

Hasonló Benczés Miklós véleménye is, aki szerint minden szakmai, illetve infrastrukturális feltétel adott, hogy a DVTK utánpótláscsapatai ott maradjanak a szűk hazai elitben.

„Amikor létrehozták a kiemelt regionális központok rendszerét, logikus lépés lett volna azt szinkronba hozni a bajnoki szisztémával is, hiszen így négy régió ki van zárva az élvonalból. Fontos, hogy mi nemcsak a miskolci labdarúgásért, hanem az egész régióért felelünk, éppen ezért tartottuk fontosnak a tehetségközpont további működtetését, amely az északkelet-magyarországi utánpótlás egyik bázisa. Mindezek tükrében úgy gondolom, fejlődik a magyar utánpótlás, mi sem vagyunk restek tanulni akár a hazai, akár a külföldi akadémiáktól, noha nem biztos, hogy minden elem átültethető. Komoly kihívás lesz jövőre az első osztályban játszani, de állunk elébe.”

Kiérdemelt avatás
A diósgyőriek új stadionját – még április végén– rangadóval avatta az U17-es együttes. A miskolciak az UTE gárdáját fogadták az új aréna első meccsén, s a győzelemmel a borsodiak a bajnoki címet is bebiztosíthatták volna, ám 3–3-as döntetlennel ért véget a találkozó. „Köszönjük a vezetőségnek ezt a remek lehetőséget, tegyük hozzá, a fiúk maximálisan kiérdemelték. Bár nem lettünk aznap bajnokok, nagyon örültem, hiszen nyílt támadófutballt láthattunk, remek mérkőzés volt. A srácoknak pedig óriási élmény, hiszen majd kétezer szurkoló előtt játszhattak” – emlékezett vissza az avatómérkőzésre Zsivóczky Gyula, a csapat edzője.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik