Labdarúgás: sorra dönti a rekordokat a 20 éves Alexander-Arnold

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.04. 08:30
Címkék
A Liverpool 20 éves labdarúgója, Trent Alexander-Arnold a Bajnokok Ligájában még csak a második szezonját fejezte be, de már játszott két BL-döntőt, és egyszer meg is nyerte csapatával a sorozatot. A jobbhátvéd a sakktábla mellett sem jön zavarba, miközben a futballpályán sorra döntögeti a különféle rekordokat.

P. K. – utanpotlassport.hu Nem mindennapi rekordot mondhat magáénak a Liverpool jobbhátvédje, a 20 éves, 1998-as születésű Trent-Alexander Arnold, aki utánpótláskorú játékosként egymás után két BL-döntőn is a kezdőcsapat tagja volt. Sőt végig is játszotta a finálékat; tavaly a Real Madrid ellen elbukott meccset és múlt szombaton a Tottenham ellen 2–0-ra megnyert mérkőzést egyaránt. Ezzel Cristian Panucci korrekordját döntötte meg, aki 1995-ben, a Milan játékosaként 22 évesen játszott két egymást követő BL-döntőben kezdőként.P. K. – utanpotlassport.hu Nem mindennapi rekordot mondhat magáénak a Liverpool jobbhátvédje, a 20 éves, 1998-as születésű Trent-Alexander Arnold, aki utánpótláskorú játékosként egymás után két BL-döntőn is a kezdőcsapat tagja volt. Sőt végig is játszotta a finálékat; tavaly a Real Madrid ellen elbukott meccset és múlt szombaton a Tottenham ellen 2–0-ra megnyert mérkőzést egyaránt. Ezzel Cristian Panucci korrekordját döntötte meg, aki 1995-ben, a Milan játékosaként 22 évesen játszott két egymást követő BL-döntőben kezdőként.

Trent Alexander-Arnold a sakktábla mellett sem jön zavarba, a világbajnok Carlsennel is asztalhoz ült Fotó: standard.co.uk/PA
Trent Alexander-Arnold a sakktábla mellett sem jön zavarba, a világbajnok Carlsennel is asztalhoz ült Fotó: standard.co.uk/PA

Trent Alexander-Arnold a sakktábla mellett sem jön zavarba, a világbajnok Carlsennel is asztalhoz ült  •  Fotó: standard.co.uk/PA

A Liverpoolban is született játékos 2017 szeptemberében, amikor bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, még a 19. életévét sem töltötte be. Ráadásul a legutóbbi két évadban csapata 28 BL-mccséből 23 alkalommal a pályán volt (a 2017-es Hoffenheim elleni selejtezőkkel együtt), mindössze egyszer nem kezdett, többségében pedig végig is játszotta a találkozókat. A két idényben ő töltötte a legtöbb időt a pályán a legrangosabb európai kupasorozatban az U21-es játékosok közül (1896 percet), és védő létére két góllal, valamint öt gólpasszal is segítette csapatát, miközben csak három sárga lapot kapott (de a most befejeződött szezonban egyet sem). Nem mellékesen a Premier League-ben a védők, illetve az U21-esek között 12 gólpasszal ő volt a legeredményesebb előkészítő a 2018–2019-es évadban, szélső felfutásai és beadásai ugyanúgy állandó veszélyt jelentenek az ellenfelek kapujára, mint zseniális szögletei (a Barcelona elleni BL-elődöntőben szögletből adott gólpassza már most klasszikussá vált). Továbbá ő az első védő a PL-ben, aki egy bajnoki idényben 12 gólpasszt adott.

A WhoScored.com statisztikái alapján a BL-ben 7,2-es teljesítménymutatóval ő lett a legjobb jobbhátvéd, bekerült a most zárult sorozat válogatottjába is. Ugyanezt az U21-esek közül csak az Ajax 19 éves védője, Mathijs de Ligt mondhatja el magáról, aki szintén 7,2-es mutatóval büszkélkedhet. Ha csupán a mostani évadot nézzük, ő 69 perccel még többet is szerepelt, mint Alexander-Arnold, tekintve, hogy amszterdamiak 12 meccséből 11-szer ott volt a pályán, és azokat végig is játszotta. A legtöbbet foglalkoztatott U21-esek között De Ligt és Alexander-Arnold után a Porto brazil védője, a nyártól a Real Madridban futballozó Éder Militao végzett a 3. helyen 823 perccel.

A statisztikák alapján talán nem túlzunk, ha azt állítjuk: két év alatt világklasszis jobbhátvéddé ért Alexander-Arnold, s a mutatók szerint jelenleg posztja egyik legjobbjának számít.

20 évesen BL-győztes Fotó: talkSPORT
20 évesen BL-győztes Fotó: talkSPORT

Húszévesen BL-győztes  •  Fotó: talkSPORT

A számok után pedig lássuk, mit is lehet még tudni róla! Először is azt, hogy tősgyökeres liverpooli, 1998 októberében a település külvárosában, West Derbyben látta meg a napvilágot, és már hatévesen a Liverpool FC utánpótlásába került. A klub akadémiáján hamar kitűnt tehetségével, még úgy is, hogy sosem tartozott az akkcelerált gyerekek közé, ezt mutatja a 175 centiméteres magassága és 70 kilogramm körüli testsúlya is. Viszont az sokat elárul a képességeiről, hogy a 2016-os debütálása óta több mint 80 tétmeccsen szerepelt a Liverpool első csapatában. Felkészülési találkozón Brandon Rodgers menedzsernél mutatkozott be, az első tétmérkőzését azonban már Jürgen Klopp időszakában játszotta 2016. október 25-én. Micsoda véletlen, éppen a Tottenham elleni, 2–1-re megnyert Ligakupa-meccsen... És most eddigi pályafutása legnagyobb sikerét is a Spurs legyőzésével könyvelhette el. Rögtön az első évada végén, 2017 májusában megválasztották az év fiatal Liverpool-játékosának. A klubikon Steven Gerrard külön kiemelte őt önéletrajzában.

A 2017–2018-as bajnokságban az akkor első számú jobbhátvédnek számító Nathaniel Clyne súlyos sérülése után megnyílt neki az út a kezdőcsapatba kerüléshez, és élt a is a lehetőséggel, miközben több csúcsot is elért vagy éppen megdöntött. 2017 augusztusában a Hoffenheim ellen góllal debütált az európai kupában, ezzel a harmadik legfiatalabb góllal bemutatkozó Liverpool-játékos lett az európai kupák történetébenMichael OwenésDavid Faircloughután. 2018 április 4-én a Manchester City elleni,3–0-ra megnyert BL-meccsel őt lett minden idők legfiatalabb angol játékosa, aki a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében kezdőként pályára lépett, majd tavaly minden idők legfiatalabb Liverpool-játékosa is, aki BL-döntőben kezdőként lépett pályára. És még nincs vége: 2019 februárjában, 20 évesen és 143 naposan ő volt minden idők legfiatalabb Premier League-játékosa, aki egy bajnokin három gólpasszt is adott (a Watford elleni 5–0 alkalmával kétszer Saido Manét, egyszer pedig Virgil van Dijkot szolgálta ki).

Végigjárta a korosztályos válogatottakat, miközben a sok említett rekord ellenére az angol felnőttválogatottban még csak ötször játszott. Tavaly júniusban Costa Rica ellen mutatkozott be, majd Gareth Southgate a vb-re is elvitte, és miután Belgium ellen kezdőként jutott szerephez, a negyedik olyan angol tinédzser lett, aki világbajnokságon pályára lépett az angol válogatottban. A nemzeti csapatban 2018 novemberében, Wayne Rooney búcsúmeccsén megszerezte az első gólját, így Michael Owen 1999-ben lőtt gólja óta Alexannder-Arnold lett a legfiatalabb Pool-játékos, aki betalált a nemzeti csapatban.

Nagybátyja a Reading és a Millwall korábbi játékosa, illetve a Manchester United volt klubtitkára, John Alexander. A Liverpool jótékonysági nagykövetének is megválasztották, számos humanitárius akcióban részt vesz. Édesapjának köszönhetően lelkes amatőr sakkjátékos , 2018-ban asztalhoz ült a világbajnok, norvég Magnus Carlsennel, a 17. lépésben szenvedett vereséget, nyolc lépéssel tovább bírta, mint a volt Microsoft-vezér Bill Gates.

Az igazi terepe persze a labdarúgás. Alighanem sokat hallunk, írunk még róla, mert gyakran állítja sakk-matt helyzet elé az ellenfeleket, vagy éppen irányítja vezérként a Liverpool védelmét.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik