Küzdősportok: megkezdődött a budapesti iskolai vb

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 21:32
Címkék
Három sportág fiataljai is megkezdték szereplésüket a budapesti iskolai küzdősport-világbajnokságon. A magyar karatésok és birkózók két-két aranyérmet szereztek a nyitónapon, de a taekwondósok is felálltak háromszor a dobogóra.

birkozoszovTD
birkozoszovTD

A birkózólányok öt érmet szereztek • Forrás: birkozoszov.hu/TD

birkozoszovTD
birkozoszovTD

A birkózólányok öt érmet szereztek  •  Forrás: birkozoszov.hu/TD

Húsz ország mintegy 400 fiatal versenyzője vesz részt a Magyar Diáksport szövetség (MDSZ) által szervezett budapesti iskolai küzdősport-világbajnokságon (ISF World Schools Combat Games), amely vasárnaptól péntekig tart. A keddi versenynapon a BOK Csarnokban és a Körcsarnokban három sportágban – birkózás, karate, taekwondo – versenyeztek a 13–18 éves sportolók. Holnaptól a cselgáncs is programra kerül.

A taekwondósok közt Somogyi Anna (49 kg) az elődöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol a kínai Liangzhu Wei ellen pontkülönbséges győzelmet aratva (65–32) jutott a fináléba. Ott a tajvani Lin Wei-Chun 24–2-es sikerrel kaparintotta meg az aranyérmet, Anna második lett.
Molnár Bendegúz közel hetvenpontos különbséget alakított ki a negyeddöntőben a nepáli Penor Lama ellen, és lett vége pontkülönbséggel az összecsapásnak. Az elődöntőben a brazil Geremias da Silva 18–8-ra vezetett Bendegúz ellen, amikor Galambos Bence edző bedobta a törölközőt, ami a dél-amerikai döntőbe jutását eredményezte, a magyar fiú a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Király Lili (55 kg) az elődöntőben az ukrán Sofiia Sikorskától 16–2-es vereséget szenvedve harmadik helyen zárt a világbajnokságon – tudósít a szövetség honlapja.

Jól sikerült a birkózók első, szabadfogású fiú és leány versenynapja is. A magyar csapatból ugyanis ketten is aranyéremmel zárták a tíz országot felvonultató serdülőviadalt, míg négyen a dobogó harmadik fokára állhattak fel – számol be a birkozoszov.hu.

A hölgyek versenyében hat magyar birkózóért szoríthattunk. A Péteri András vezette alakulatból végül öten is dobogóra állhattak. Az aranyérmet az 54 kilogrammos Borsos Viktória, valamint a 62 kilogrammos Elekes Enikő érdemelte ki.Borsos az úgynevezett nordic rendszerben küzdött, és bár elveszítette egyik csoportmérkőzését, a harcot nem adta fel az aranyéremért. Előbb az elődöntőben, majd a fináléban is diadalmaskodott, végül első helyezett lett súlycsoportjában.Elekes a rohamosan közeledő serdülő Európa-bajnokságra való tekintettel egy kategóriával feljebb próbált szerencsét, ami mint utólag kiderült, nem okozott különösebb problémát neki. A KSC versenyzője ugyanis körmérkőzések során négy összecsapást is megnyert, így megérdemelten állhatott a dobogó legmagasabb fokára az eredményhirdetés során.

A magyar női alakulatból a kaposvári Fáth Bianka (42 kg), a diósgyőri Koleszár Evelin (50 kg), valamint az abonyi Terék Fruzsina (66 kg) egyaránt bronzérmesként zárta a megmérettetést.

A Szatmári Zsolt irányította szabadfogású különítményben öt versenyző jutott szóhoz Magyarország színeiben. A legkiemelkedőbb teljesítményt végül a szombathelyi Gellén Milán érte el, miután a 85 kilogrammosok bronzérmese lett. A Haladás birkózója ugyan vereséggel kezdte a napot, a folytatásban azonban javítani tudott, látványos birkózással győzte le amerikai ellenfelét a kisdöntőben, így övé lett a nap hatodik magyar birkózó érme.

A 2002 és 2004 között született karatésok két tatamin versengtek a BOK Sportcsarnokban. Az MTK-s Kiss Zsófia formagyakorlatban 16 induló közül bizonyult a legjobbnak. Klubtársa, a februári korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmet nyert Ilankovic Aleksandra a Combat Games-en a lányok 53 kg-os súlycsoportjában sem talált legyőzőre.

A fiúknál második helyen végzett az 55 kilós Szöllősi Patrik, akárcsak a lányoknál 48 kg-ban Lintz Alexandra, míg a 61 kg-os súlycsoportban Szabó Marcell bronzérmes lett – tájékoztat a karate.hu.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik