Kosárlabda: Varga Alíz jól halad, de tovább fejlődne Sopronban

Vágólapra másolva!
2020.05.11. 17:39
Címkék
„Azt hiszem, kezdésnek nem volt rossz – elégedett vagyok magammal, de persze megelégedve nem lehetek, hiszen rengeteget kell még fejlődnöm” – értékeli első, a Sopron Basketban töltött szezonját a 19 éves kosaras, Varga Alíz.

Az U20-as női válogatott vezetőedzője, Gáspár Dávid vette át tavaly nyáron a tizenháromszoros magyar bajnok, kilencszeres kupagyőztes, Euroliga-ezüstérmes Sopron Basket irányítását. Nem csupán a mester érkezett ez időtájt a klubba, hanem a többszörös utánpótlás Európa-bajnoki érmes, a Vasas Akadémia felnőttélvonalbeli csapatában akkor már alapembernek számító bedobó, a most 19 éves Varga Alíz is.Gáspár Dávid vette át tavaly nyáron a tizenháromszoros magyar bajnok, kilencszeres kupagyőztes, Euroliga-ezüstérmes Sopron Basket irányítását. Nem csupán a mester érkezett ez időtájt a klubba, hanem a többszörös utánpótlás Európa-bajnoki érmes, a Vasas Akadémia felnőttélvonalbeli csapatában akkor már alapembernek számító bedobó, a most 19 éves Varga Alíz is.

Az ifjú meglehetősen könnyen beilleszkedett a magyar női kosárlabdasport jelenlegi legmeghatározóbb együttesébe: a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért bajnokság 21 lejátszott fordulójából tizenkilencszer a pályán volt – 12.1 percet, 4 pontot, 1.9 lepattanót, 0.6 asszisztot és 5.1-es hatékonysági mutatót (VAL) átlagolt. Noha a számok elmaradnak az ezt megelőző, Vasasban töltött szezonjában teljesítettektől, még mindig jobbak, mint a két kiírással korábbiak.

Varga Alíz a PINKK-Pécsi 424 ellen alkotta a legnagyobbat Forrás: hunbasket.hu
Varga Alíz a PINKK-Pécsi 424 ellen alkotta a legnagyobbat Forrás: hunbasket.hu

Varga Alíz a PINKK-Pécsi 424 ellen alkotta a legnagyobbat  •  Forrás: hunbasket.hu

„Azt hiszem, kezdésnek nem volt rossz – elégedett vagyok magammal, de persze megelégedve nem lehetek, hiszen rengeteget kell még fejlődnöm. Nagy váltás volt a tavalyi, de nem bántam meg, hogy Sopronba költöztem, mivel rengeteget tanultam a nálam jóval rutinosabb klasszisoktól – a tőlük és a szakmai stábtól kapott rengeteg segítségről nem is beszélve…”

Még Alízt is meglepte, hogy ilyen sokat bizonyíthatott az első osztályban. Mi több – három mérkőzés erejéig – az Euroligában is pályára léphetett.

„Teljesen más, mint az NB I: a játék dinamikusabb, fizikálisabb, a hangulat pedig egészen elképesztő. Érdekes, hogy mentálisan is sokkal fáradtabbnak éreztem magam a párharcokat követően; a tét generálja a nagyobb koncentrációigényt.”

Varga a legjobb mérkőzését a PINKK-Pécsi 424 ellen játszotta decemberben: ezen az összecsapáson (37 perc alatt) 15 pontot és 11 lepattanót szerzett, amely 26-os VAL-értékre volt elegendő.

„Több sérülttel is bajlódott a csapat, emiatt lehettem hosszabb ideig a pályán. Úgy tűnik, jó hatást gyakorolt rám a nagyobb szerep, emellett jól esett a bizalom. Elvárásként fogalmaztam meg magammal szemben, hogy a következő kiírásban tovább fejlődjek, ezzel együtt több, ehhez hasonló meccset abszolváljak. Úgy vélem, védekezésben rengeteget fejlődtem, emellett a belső posztos mozgásom is magabiztosabb lett. Ezeket és a lepattanózásomat egyaránt szeretném magasabb szintre emelni.”

Augusztusban, Sopron adott volna otthont az U20-as A divíziós női Európa-bajnokságnak, csakhogy a tornát – szintén a járványhelyzet miatt – törölték.

„Nagyon sajnálom, hogy így alakult, nagy löketet jelentett volna a hazai pálya előnye. Nem csak ezt, hanem a többi utánpótlás Eb-t is törölték, a rendező országoknak ugyanakkor opciós joguk van arra, hogy jövőre is elvállalják a kontinensvetélkedők megrendezését. Remélem, élünk a lehetőséggel, hiszen a válogatott gerincét a 2001-esek alkotják, így egy évvel tapasztaltabban, mondhatni nagyobb erőt képviselve bizonyíthatnánk a hazai közönség előtt.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik