Kosárlabda: U16-os leányválogatottunk megnyerte a Balkán-kupát

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 12:48
Címkék
Míg a magyar U16-os fiúválogatott négy vereséggel zárta a kolozsvári Balkán-kupát, a leányok a legjobbnak bizonyultak a nívós mezőnyben. Igor Skocovski tanítványai mind a bolgárokat, mind a macedónokat felülmúlták a csoportban, csak a románoktól kaptak ki ‒ mindössze két ponttal. Ám az elődöntőben könnyed sikert arattak ismét a bolgárok felett, a fináléban pedig visszavágtak a románoknak, és küzdelmes mérkőzésen egy ponttal diadalmaskodtak.

M. Sz.utanpotlassport.hu December 12. és 15. között rendezték Kolozsváron az U16-os Balkán-kupát, amelyen a magyar U16-os fiú- és leányválogatott is megmérette magát. A nemzetközi tornára nívós mezőny gyűlt össze, részt vett többek között Macedónia, Montenegró és Románia nemzeti csapata.M. Sz.utanpotlassport.hu December 12. és 15. között rendezték Kolozsváron az U16-os Balkán-kupát, amelyen a magyar U16-os fiú- és leányválogatott is megmérette magát. A nemzetközi tornára nívós mezőny gyűlt össze, részt vett többek között Macedónia, Montenegró és Románia nemzeti csapata.

Váradi Attila fiai számára nem igazán sikerült jól a szereplés, négy zakóval utaztak haza. Sima vereséget szenvedtek a románoktól, a montenegróiaktól és a macedónoktól is, egyedül a bolgárokat sikerült megszorongatniuk, ám három ponttal ott is alulmaradtak.

A lányok és edzőik jól mutatják, az első hely volt a cél, amit sikerült is abszolválni Forrás: wbasket.hu
A lányok és edzőik jól mutatják, az első hely volt a cél, amit sikerült is abszolválni Forrás: wbasket.hu

A lányok és edzőik jól mutatják, az első hely volt a cél, amit sikerült is abszolválni  •  Forrás: wbasket.hu

Ezzel szemben Igor Skocovski tanítványai mérkőzésről mérkőzésre jobban teljesítettek. A nyitópárharcban 58‒52-re felülmúlták Bulgária együttesét, majd másnap fölényes, 86‒34-es sikert arattak a macedón nemzeti alakulat ellen. A harmadik nap kevésbé sikerült jól, a románok ellen komoly ellenállásba ütköztek. Az első negyedben még 19‒9-re vezettek a mieink, a következő két játékrészt azonban 32‒12-es arányban hozta az ellenfél. A hajrában nyolc pontot sikerült faragni a hátrányon, de ez kevésnek bizonyult, 52‒50-re győzött Románia válogatottja. Így is elődöntőt játszhattak Igor Skocovski lányai, ahol előbb ismét a bolgárokon kellett átverekedniük magukat. A találkozó nem volt zökkenőmentes, ugyanis a mieink a mérkőzés korai szakaszában sem védekezésben, sem támadásban nem találták a ritmust. Az ellenfél szinte alig rontott dobást, ha mégis, akkor támadó lepattanókkal szerzett újabb lehetőségeket a pontnövelésre. Ám a harmadik negyedre mintha az egész magyar csapatot kicserélték volna: harcosan, agresszíven játszott, és faragott a hátrányból. A jó védekezés magával hozta a támadójáték hatékonyabbá válását is. Ennek köszönhetően sikerült fordítani, sőt növelni a fórt, így végül 65‒53-ra győzött a piros-fehér-zöld alakulat, és bejutott a döntőbe.

A finálé másik résztvevője a magyarokat korábban felülmúló román együttes volt, így a cél nem volt más, mint a visszavágás. Ez sikerült is, annak ellenére, hogy a párharc korai szakasza kevésbé alakult jól. A zárónegyedben mutatott magabiztos játék, és 27‒9-es különbség végül magyar diadalt eredményezett. Utolsó másodperces kosárral győzött a válogatott, és ezzel a 2018-as Balkán-kupa győztese lett. Pfeiffer Virágot a torna All Star csapatába választották, és az MVP címet is neki ítélték.

„A torna legfőbb célja az volt, hogy kipróbáljuk a fiatalabb játékosokat, így javarészt kétezer-négyes születésű kosarasokkal vágtunk neki a küzdelmeknek. Összességében elégedett vagyok a lányokkal, mert megmutatták, hogy fel tudják venni a kesztyűt az egy-két évvel idősebbek ellen is. Hatalmas feltámadást mutattak be kétszer is, tíz pontnál nagyobb hátrányból. A terveinket sikerült megvalósítani, a viadal hasznos volt, a diadal pedig hab a tortán!”‒ nyilatkozta honlapunknak a szerb származású vezetőedző.

Az U16-os Balkán-kupán szereplő magyar fiúválogatott eredményei
1. nap: Magyarország‒Macedónia 53‒64
2. nap: Magyarország‒Bulgária 64‒67
3. nap: Magyarország‒Montenegró 53‒75
4. nap: Magyarország‒Románia 49‒64

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik