Kosárlabda: szétszóródtak az érmek a korosztályos bajnokságokban

Vágólapra másolva!
2019.05.27. 15:49
Címkék
Véget ért a kosárlabdázók utánpótlás-bajnoki szezonja. Összeszedtük, mely klubok teljesítettek a legjobban, kiemeltük a legmeglepőbb pillanatokat, és górcső alá vettük a fővárosi és a vidéki klubok szereplését. A fiúk között a Vasas Akadémia, a leányok mezőnyében a Csata DSE volt a legsikeresebb nevelőműhely.

Krasznai Bence − utanpotlassport.huA serdülőbajnoki nyolcas döntők vasárnapi végjátéka után befejeződött a kosarasok 2018/19-es szezonja. Ami a fiúkat illeti: rendkívül kiegyenlített volt a mezőny, hiszen a négy bajnokság tizenkét érme tizenegy klubhoz került. Érdekesség, hogy a vidéki együttesek megelőzték a fővárosiakat, hiszen hét medált gyűjtöttek.Krasznai Bence − utanpotlassport.huA serdülőbajnoki nyolcas döntők vasárnapi végjátéka után befejeződött a kosarasok 2018/19-es szezonja. Ami a fiúkat illeti: rendkívül kiegyenlített volt a mezőny, hiszen a négy bajnokság tizenkét érme tizenegy klubhoz került. Érdekesség, hogy a vidéki együttesek megelőzték a fővárosiakat, hiszen hét medált gyűjtöttek.

Az egyetlen olyan alakulat, amely kétszer állhatott a dobogóra, a Vasas Akadémia volt. A pasarétiek megnyerték a Debrecenben rendezett serdülő nyolcas döntőt, a kadétok soproni megméretésén pedig a dobogó második fokára állhattak fel.

Ez utóbbi korcsoportban történt, hogy a Kosárlabda Akadémia Pécs csapata a felsőházból az alsóházba került, ott menetelt a rájátszásban, majd a keresztbejátszásokon át vezetett az útja a soproni Krasznai Ferenc Egyetemi Sportcsarnokban rendezett fináléig, amelyet végül meg is nyert.

A Kosárlabda Akadémia Pécs együttese lett a fiú kadétbajnok Forrás: ratgeberakademia.hu
A Kosárlabda Akadémia Pécs együttese lett a fiú kadétbajnok Forrás: ratgeberakademia.hu

A Kosárlabda Akadémia Pécs együttese lett a fiú kadétbajnok  •  Forrás: ratgeberakademia.hu

Az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László a viadal után pozitív kritikával illette a mezőnyt:

„Le a kalappal az összes gárda előtt, sokkal nagyobb az iram, mint öt-hat évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy fejlődik a sportág. A kadétkorú fiúk kilencven százaléka biológiailag még éretlen. Mindössze annyival voltunk jobbak Sopronban a többieknél, hogy a komoly összhang mellett tökéletes mentális állapotba kerültek a srácaink. Bebizonyították, hogy ők nem játékszerek, sokkal inkább játékosok!”

Az U20-asok és a juniorok között a címvédő megőrizte elsőségét: a Naturtex-SZTE-Szedeák csapata Szolnokon hódította el a „legidősebb fiatalok” trófeáját, míg az utóbbi korosztályban a fehérváriak – egy hónappal korábban – szintén Szolnokon arattak diadalt.

Említésre méltó, hogy az Alba a tavalyi szezonban a junior- mellett a kadétbajnokságot is megnyerte, ám a kisebbek között még csak a nyolcas döntőbe sem jutott be az idén.

„A nyáron történt, hogy az Alba és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia befejezte a húsz éve tartó közös munkáját. A szétválás levét leginkább ez a korcsoport itta meg. Eddig a tizennégy évesnél idősebbek egyből jöttek át hozzánk, ez most nem történt meg, tehát kettészakadt a társaság. Nemcsak mi szenvedtünk emiatt a bajnokságban, hanem a DKKA is, mivel a fiúk ott sem jutottak el a fináléig. Persze, nálunk a tizenhét és húsz év közötti generáció különösen agilis, ilyen alakulat nagyon ritkán jön össze” – mesélte oldalunknak az Alba Fehérvár utánpótlás-szakmai igazgatója, Farkas Sándor.

Érdemes kiemelni a MAFC együttesét is, amely – habár csak egy harmadik helyet szerzett (a juniorok mezőnyében) – három bronzmérkőzésen is pályára léphetett, ám kettőn kikapott.

A leányviadalokon jóval nagyobb különbségek alakultak ki: a megszerezhető kilenc érem mindössze öt nevelőműhelyhez került.

A Csata DSE növendékei taroltak; a junior- és a serdülőbajnokságot is megnyerték, és mindössze egy ponton múlott, hogy Pécsett, a kadétok között nem győznek az aranycsatában.

Így örültek a szekszárdi lányok és Harsányi Mária (jobbról) a kadétbajnoki győzelemnek Forrás: kscszekszard.hu
Így örültek a szekszárdi lányok és Harsányi Mária (jobbról) a kadétbajnoki győzelemnek Forrás: kscszekszard.hu

Így örültek a szekszárdi lányok és Harsányi Mária (jobbról) a kadétbajnoki győzelemnek  •  Forrás: kscszekszard.hu

Az egyetlen klub tehát, amely meg tudta állítani a Csatát, az Atomerőmű-KSC Szekszárd volt.

A Tolna megyeiek évről évre tartják a lépést a budapesti nagyokkal, ám érdekesség, hogy az alakulat vezetőedzője, Harsányi Mária ötvenéves mesteri pályafutása alatt most szerezte az első kadétbajnoki címét.

„Nagyon nehezen vágtunk neki a pécsi tornának. Közel fél évig úgy volt, hogy mi rendezhetjük meg a nagydöntőt, ám az utolsó pillanatban ezt a jogot a pécsieknek adták oda. Ráadásul az aranymeccs előtti napon tudtuk meg, hogy nagycsapatunk tizenkilenc éves felnőttválogatott játékosánál, Gereben Líviánál leukémiát diagnosztizálnak. Ez a hír az egész szakmai stábot letörte, de a lányok összeszorított foggal azt mondták a találkozó előtt, hogy miatta nyerik meg a bajnokságot” – emlékezett vissza Harsányi a Pécsett történtekre.

A Vasas Akadémia leányainak idén nem jött össze az aranyérem, ugyanakkor nem sopánkodhatnak, hiszen mind a három korcsoport fináléját dobogós helyen zárták; egyszer ezüst-, és kétszer bronzéremmel térhettek haza.

Az utánpótlás-bajnokságok összesítése
Fiúk
U20-as bajnokság: 1. Naturtex-SZTE-Szedeák, 2. DEAC, 3. Szolnoki Olaj KK
Juniorbajnokság: 1. Alba Fehérvár, 2. Budapesti Honvéd, 3. MAFC
Kadétbajnokság: 1. Kosárlabda Akadémia Pécs, 2. Vasas Akadémia, 3. Zsíros Akadémia Kőbánya
Serdülőbajnokság: 1. Vasas Akadémia, 2. Debreceni KA, 3. Kecskeméti KA
Budapesti klubok érmeinek száma: 5, vidéki klubok érmeinek száma: 7
A legsikeresebb nevelőműhely: Vasas Akadémia
Leányok
Juniorbajnokság: 1. Csata DSE, 2. Vasas Akadémia, 3. PEAC-Kosárlabda Akadémia Pécs
Kadétbajnokság: 1. Atomerőmű-KSC Szekszárd, 2. Csata DSE, 3. Vasas Akadémia
Serdülőbajnokság: 1. Csata DSE, 2. BEAC-Újbuda KA, 3. Vasas Akadémia
Budapesti klubok érmeinek száma: 7, vidéki klubok érmeinek száma: 2
A legsikeresebb nevelőműhely: Csata DSE

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik