HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.11 20:39 Frissítve: 2018.07.11 21:15

Kosárlabda: negyeddöntőben a magyarok a női U20-as Eb-n

A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott 66–48-ra legyőzte Belgium együttesét a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, s ezzel a pályára léphet a hőn áhított négy közé jutásért a Szerbia– Szlovákia mérkőzés nyertese ellen.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Magyarország és Belgium U20-as női kosárlabda-válogatottja találkozott a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Cziczás László együttese veretlenül zárta a csoportkört, ezért a D csoport utolsó helyezettjével, a belgákkal mérhette össze tudását, akik a spanyoloktól, a portugáloktól és a hollandoktól egyaránt kikaptak.

A kezdő sípszó előtt a lányok arcán ennek ellenére nem látszott, hogy akár szikrányit is lebecsülnék ellenfelület; csupán az elszántság sugárzott róluk, s az, hogy mindenképpen győzni akarnak, hiszen nem hibázhatnak.

Az első kosarat a – torna alatt eddig 58 pontot dobó – Gereben Lívia szerezte egy perc után, s újabb egy perc elteltével, gyönyörű labdaszerzést követően, a másodikat is értékesítette, sőt az akció közben történt szabálytalanságért járó büntetőt is bedobta. A belgák első két pontjára három percet kellett várni, de Kiss Virágtól egyből érkezett a válasz. A vendégek visszatámadásából  azonban gyönyörű hárompontos jött Elise Ramette révén.

Nem tudtak megállítani minket a belgák Forrás: FIBA

Nem tudtak megállítani minket a belgák  •  Forrás: FIBA

A játék két perc erejéig stagnált, mindkét gárdát dobóhibák jellemezték, de ekkor Török Ágnes kifogástalan hármast ejtett át a gyűrűn, s ezzel máris tíz pontra növelte a magyar csapat előnyét öt perc után. Habár érkezett a hárompontos válasz Manon Descamps-tól; ritmusunkat továbbra sem sikerült felvenniük a belgáknak, és ezt bizonyítja az is, hogy az első negyedet 13 pontos előnnyel, 23−10-s állással zártuk,

A második játékrész első kosarát a belga Laure Resimont dobta, szép tripla volt. Czukor Dalma természetesen ezt nem hagyhatta szó nélkül; betörésből szerzett kosarat, s ezt megkoronázta egy parádés triplával. Egy percre rá pedig röppentett még egyet, ezzel pedig már tíz pontnál járt, a csapat pedig 21 pontos előnynél.

Belgium együttese gyakorlatilag hosszú időn át képtelen volt kosarat dobni, ekkor Ine Joris, Alice Bremer és Lore Devos is betalált. Pedig a lehetőségük e „hét szűk percben” is bőven kínálkozott, ugyanis Cziczás László a játékrész felénél mondhatni, átváltott „B” csapatra. Kezdőötösünkből senki sem volt a pályán. A félidőben 37−19-et mutatott az eredményjelző a magyar csapat javára. Teljesen megérdemelten, mivel az együttes tanítani való játékot mutatott be, a belgák pedig szerencsére rá voltak kényszerítve, hogy tanuljanak is belőle.

A harmadik negyed első kosarát Kiss szerezte, a másodikat pedig Gereben, de Czukor is ejtett egyet a palánk alól, míg a belga oldalon Devos és Descamps szépített. Czukor újabb hármasa ellenére a párharc valamelyest kiegyenlítődni látszódott; stabilabb volt a belga védekezés. Támadójátékuk viszont − habár fejlődött az előző húsz perchez képest − még mindig nem volt az igazi. A záróetapra végül 56−34-es állással fordulhatott a két alakulat.

Az utolsó negyed a belga Peeters kétpontosával rajtolt, de erre Jáhni Zsófia és Kányási Veronika egyből válaszolt. Az utolsó öt percben a vendégek érzékelhetően átvették az irányítást, s egyre több sikeres akciót hajtottak végre. A magyar győzelem természetesen így sem forgott kockán; játékunk láthatóan a formációk gyakorlására volt kiélezve. Az utolsó tíz percet végül 14−10-re megnyerték a belgák, de ez semmit sem vesz el a 66−48-as magyar siker értékéből.

Ez pedig azt jelentette, hogy Cziczás László együttese bejutott a legjobb nyolc közé. Ellenfele a Szlovákia−Szerbia mérkőzés győztese lesz. A vezetőedző így értékelt oldalunknak a párharcot követően:

„Hoztuk a kötelezőt. Tulajdonképpen a mérkőzés első öt percében eldöntöttük a végeredményt. Utána már csak arra fókuszáltunk, hogy stabilan tartsuk az kimenetelt és mindenki kapjon játéklehetőséget. Nem volt mellékes az sem, hogy a kulcsemberek minél többet pihenjenek. Vélhetően a szerbek érkeznek a negyeddöntőbe, nagyon erős gárda. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikerért, be kell jutnunk a legjobb négybe! A játékunk nem mutat semmi újdonságot, ugyanazt mutatjuk holnap, mint amit eddig.”

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Nyolcaddöntő
Magyarország−Belgium 66−48 (23−10, 14−9, 19−15, 10−14)
A magyar pontszerzők
Czukor Dalma 17 pont, Török Ágnes 11 pont, Gereben Lívia 9 pont, Mérész Beatrix 8 pont, Studer Ágnes 7 pont, Szeitl Vanessza 5 pont, Kiss Virág 4 pont, Kányási veronika 3 pont, Jáhni Zsófia 2 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás
Kettőből kettő
Veretlenül a csoport élén
Nincs megállás

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS