HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.11 20:39 Frissítve: 2018.07.11 21:15

Kosárlabda: negyeddöntőben a magyarok a női U20-as Eb-n

A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott 66–48-ra legyőzte Belgium együttesét a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, s ezzel a pályára léphet a hőn áhított négy közé jutásért a Szerbia– Szlovákia mérkőzés nyertese ellen.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Magyarország és Belgium U20-as női kosárlabda-válogatottja találkozott a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Cziczás László együttese veretlenül zárta a csoportkört, ezért a D csoport utolsó helyezettjével, a belgákkal mérhette össze tudását, akik a spanyoloktól, a portugáloktól és a hollandoktól egyaránt kikaptak.

A kezdő sípszó előtt a lányok arcán ennek ellenére nem látszott, hogy akár szikrányit is lebecsülnék ellenfelület; csupán az elszántság sugárzott róluk, s az, hogy mindenképpen győzni akarnak, hiszen nem hibázhatnak.

Az első kosarat a – torna alatt eddig 58 pontot dobó – Gereben Lívia szerezte egy perc után, s újabb egy perc elteltével, gyönyörű labdaszerzést követően, a másodikat is értékesítette, sőt az akció közben történt szabálytalanságért járó büntetőt is bedobta. A belgák első két pontjára három percet kellett várni, de Kiss Virágtól egyből érkezett a válasz. A vendégek visszatámadásából  azonban gyönyörű hárompontos jött Elise Ramette révén.

Nem tudtak megállítani minket a belgák Forrás: FIBA

Nem tudtak megállítani minket a belgák  •  Forrás: FIBA

A játék két perc erejéig stagnált, mindkét gárdát dobóhibák jellemezték, de ekkor Török Ágnes kifogástalan hármast ejtett át a gyűrűn, s ezzel máris tíz pontra növelte a magyar csapat előnyét öt perc után. Habár érkezett a hárompontos válasz Manon Descamps-tól; ritmusunkat továbbra sem sikerült felvenniük a belgáknak, és ezt bizonyítja az is, hogy az első negyedet 13 pontos előnnyel, 23−10-s állással zártuk,

A második játékrész első kosarát a belga Laure Resimont dobta, szép tripla volt. Czukor Dalma természetesen ezt nem hagyhatta szó nélkül; betörésből szerzett kosarat, s ezt megkoronázta egy parádés triplával. Egy percre rá pedig röppentett még egyet, ezzel pedig már tíz pontnál járt, a csapat pedig 21 pontos előnynél.

Belgium együttese gyakorlatilag hosszú időn át képtelen volt kosarat dobni, ekkor Ine Joris, Alice Bremer és Lore Devos is betalált. Pedig a lehetőségük e „hét szűk percben” is bőven kínálkozott, ugyanis Cziczás László a játékrész felénél mondhatni, átváltott „B” csapatra. Kezdőötösünkből senki sem volt a pályán. A félidőben 37−19-et mutatott az eredményjelző a magyar csapat javára. Teljesen megérdemelten, mivel az együttes tanítani való játékot mutatott be, a belgák pedig szerencsére rá voltak kényszerítve, hogy tanuljanak is belőle.

A harmadik negyed első kosarát Kiss szerezte, a másodikat pedig Gereben, de Czukor is ejtett egyet a palánk alól, míg a belga oldalon Devos és Descamps szépített. Czukor újabb hármasa ellenére a párharc valamelyest kiegyenlítődni látszódott; stabilabb volt a belga védekezés. Támadójátékuk viszont − habár fejlődött az előző húsz perchez képest − még mindig nem volt az igazi. A záróetapra végül 56−34-es állással fordulhatott a két alakulat.

Az utolsó negyed a belga Peeters kétpontosával rajtolt, de erre Jáhni Zsófia és Kányási Veronika egyből válaszolt. Az utolsó öt percben a vendégek érzékelhetően átvették az irányítást, s egyre több sikeres akciót hajtottak végre. A magyar győzelem természetesen így sem forgott kockán; játékunk láthatóan a formációk gyakorlására volt kiélezve. Az utolsó tíz percet végül 14−10-re megnyerték a belgák, de ez semmit sem vesz el a 66−48-as magyar siker értékéből.

Ez pedig azt jelentette, hogy Cziczás László együttese bejutott a legjobb nyolc közé. Ellenfele a Szlovákia−Szerbia mérkőzés győztese lesz. A vezetőedző így értékelt oldalunknak a párharcot követően:

„Hoztuk a kötelezőt. Tulajdonképpen a mérkőzés első öt percében eldöntöttük a végeredményt. Utána már csak arra fókuszáltunk, hogy stabilan tartsuk az kimenetelt és mindenki kapjon játéklehetőséget. Nem volt mellékes az sem, hogy a kulcsemberek minél többet pihenjenek. Vélhetően a szerbek érkeznek a negyeddöntőbe, nagyon erős gárda. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikerért, be kell jutnunk a legjobb négybe! A játékunk nem mutat semmi újdonságot, ugyanazt mutatjuk holnap, mint amit eddig.”

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Nyolcaddöntő
Magyarország−Belgium 66−48 (23−10, 14−9, 19−15, 10−14)
A magyar pontszerzők
Czukor Dalma 17 pont, Török Ágnes 11 pont, Gereben Lívia 9 pont, Mérész Beatrix 8 pont, Studer Ágnes 7 pont, Szeitl Vanessza 5 pont, Kiss Virág 4 pont, Kányási veronika 3 pont, Jáhni Zsófia 2 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás
Kettőből kettő
Veretlenül a csoport élén
Nincs megállás

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS