Kosárlabda: negyeddöntőbe jutott leányválogatottunk az U16-os Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.08.21. 21:24
Címkék
„Az utolsó két meccsen már maradéktalanul betartották azt, amit kértem tőlük, illetve, amit gyakoroltunk a felkészülési időszakban. Ha ugyanígy szerepelnek a folytatásban, akkor bizakodhatunk” – vélekedett az U16-os leány kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea a Kaunasban zajló korosztályos Európa-bajnokság csoportmérkőzései után. Az alakulat kedden a nyolcaddöntőben a hazai pálya előnyét élvező litván együttes ellen lépett pályára , s 51‒37-es győzelmet aratott, amivel bejutott a kontinensviadal legjobb nyolc csapata közé.

M. Sz.utanpotlassport.hu A kaunasi U16-os kosárlabda Európa-bajnokság az eddigi legfontosabb napjához érkezett kedden, legalábbis magyar szempontból biztosan. A nyolcaddöntő után válik ketté a mezőny: a keresztjáték során az A és a B, illetve a C és D csoportok csapatai játszanak egymással. A párharcok győztesei az 1-8. helyért folytatják a harcot szerdától, míg a vesztesek a 9-16. helyért mérkőznek meg. Egy siker tehát a következő évi A divíziós szereplést már bebiztosíthatta a magyar válogatott számára. Ehhez a hazai pálya előnyét élvező litvánokat kellett legyőzniük Mészárosné Kovács Andrea tanítványainak.M. Sz.utanpotlassport.hu A kaunasi U16-os kosárlabda Európa-bajnokság az eddigi legfontosabb napjához érkezett kedden, legalábbis magyar szempontból biztosan. A nyolcaddöntő után válik ketté a mezőny: a keresztjáték során az A és a B, illetve a C és D csoportok csapatai játszanak egymással. A párharcok győztesei az 1-8. helyért folytatják a harcot szerdától, míg a vesztesek a 9-16. helyért mérkőznek meg. Egy siker tehát a következő évi A divíziós szereplést már bebiztosíthatta a magyar válogatott számára. Ehhez a hazai pálya előnyét élvező litvánokat kellett legyőzniük Mészárosné Kovács Andrea tanítványainak.

A legjobb nyolc közé jutott a magyar U16-os leányválogatott Forrás: fiba.basketball
A legjobb nyolc közé jutott a magyar U16-os leányválogatott Forrás: fiba.basketball

A legjobb nyolc közé jutott a magyar U16-os leányválogatott  •  Forrás: fiba.basketball

A magyar csapat döcögős kezdése után mondhatni helyre állt a rend az első játékrész derekán: a palánk előtti próbálkozásainkat rendre kosár kísérte: kialakult a valamelyest megnyugtató előny, amiből az első negyed végére tizenegy pont lett (19‒8). A folytatásban a védelmek remekeltek. Vagy a támadók gyengélkedtek? Mindenesetre a két gárda a torna talán legkevesebb (14) pontot hozó felvonását produlálta, 6‒8-as elosztásban, ezúttal a litvánok javára. Mindennek ellenére a mieink vonultak előnnyel a nagyszünetre (25‒16).

A fordulás után hazai hármassal kezdődött a játék, Galántai Alma azonban ügyes betörésből szép duplával felelt. A sok hiba ellenére a magyar leányok tartották az öt és tíz pont közti különbséget. Egy litván hármas után a frissen beállt Habling Lara ügyes labda nélküli befutásból, Rakita Lili pedig labdaszerzés utáni lerohanásból volt eredménye. Úgy tűnt sikerült visszaverni a litvánok újabb felzárkózási kísérletét. A hajrá előtt még három ponttal sikerült növelnie előnyét Mészárosné Kovács Andrea csapatának (38‒26).

A negyedik játékrész elején egymás hibáiból éltek a felek, több, mint három percig nem született kosár, mígnem a hazaiak bedobtak egy büntetőt. Ez beindította a litván pontgyártást, aminek következtében az ellenfél tíz ponton belülre zárkózott fel. Visszatért pihenőjéből Madár Eszter és Dombai Réka, s utóbbi remek passzából Galántai dobta több, mint öt és fél perc elteltével a negyedik negyed első magyar pontjait, majd Dombai két villanásával lényegében eldöntötték a meccset a lányok. A végeredmény 51‒37 lett a piros-fehér-zöld alakulat javára, amivel bejutott a kontinensviadal legjobb nyolc csapata közé. Az elődöntőért a csoportját veretlenül nyerő cseh, s a csoportjában nyeretlenül negyedik helyen záró holland válogatott összecsapását megnyerő együttessel találkoznak fiataljaink.

LEÁNY U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS
Nyolcaddöntő. Magyarország‒Litvánia 51‒37 (19‒8, 6‒8, 13‒10, 13‒11)
A magyar válogatott: Rakita 5/3, Keita 2, Dombai 11, Madár 14, Vég-Dudás 4. Cs.: Vincze 2, Szerencsés 3/3, Boros 2, Habling 2, Galántai 4, Kuncz, Dénes 2. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.

További korosztályos híreinkKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik