Kosárlabda: ifjakkal indul csatába a Csata

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.19. 17:00
Címkék
Az előző évadban kizárólag utánpótláskorú játékosokkal a keretében nyerte meg a Csata DSE együttese a felnőtt női másodosztályú bajnokságot, és jutott fel az élvonalba. Aztán persze érkeztek légiósok és hazai felnőtt kosarasok is az társulathoz, de a csapat magját továbbra is a saját nevelésű fiatalok alkotják. Vajon milyen mértékben támaszkodhat a folytatásban a vezetőedző, Tursics Krisztián a példaértékű nevelőmunkát végző műhelyre?

Krasznai Bence –utanpotlassport.huAz NKE–Csata együttese újoncként vág neki a felnőtt női élvonalbeli bajnokságnak. A Ludovika Arénába költözött klub felkészülése remekül halad, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Tursics Krisztián csapata barátságos mérkőzésen, hazai pályán egy ponttal legyőzte a tavalyi bajnoki ezüstérmes KSC Szekszárd alakulatát, majd ugyanilyen különbségű vereséget szenvedett a tolnaiak otthonában.Krasznai Bence –utanpotlassport.huAz NKE–Csata együttese újoncként vág neki a felnőtt női élvonalbeli bajnokságnak. A Ludovika Arénába költözött klub felkészülése remekül halad, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Tursics Krisztián csapata barátságos mérkőzésen, hazai pályán egy ponttal legyőzte a tavalyi bajnoki ezüstérmes KSC Szekszárd alakulatát, majd ugyanilyen különbségű vereséget szenvedett a tolnaiak otthonában.

Az NKE–Csata fiatal együttese készen áll a felnőttélvonalra
Az NKE–Csata fiatal együttese készen áll a felnőttélvonalra

Az NKE–Csata fiatal együttese készen áll a felnőtt élvonalra

„Rengeteget tanultunk a két párharcból. Remek volt, hiszen euroligás csapattal játszottunk két nagyon szoros meccset. Úgy látom, jó az irány, amit követünk, ám sok olyan hiányosságunk van, amin javítanunk kell” – véli a fiatal vezetőedző.

A Csata háromszoros utánpótlás-válogatott játékosát, Lelik Rékát meglepte a két eredmény.

„Az első találkozón nem léptek pályára a szekszárdiak külföldi játékosai, ezzel együtt sem számítottam győzelemre. A második meccsen már ott voltak a légiósaik, nekünk viszont kiesett az egyik klasszisunk, de így is csak egy ponttal kaptunk ki.”

Tursics leszögezi: az együttes magját továbbra is a saját nevelésű játékosaik alkotják, a cél az, hogy a jövőben további fiatalok épüljenek be a nagycsapatba.

„A utánpótláskorúak adják a biztos alapot. Nekik köszönhetjük a feljutást, ők azok, akik a korosztályos országos eseményeken, valamint a nemzetközi tornákon is kimagasló eredményeket értek el. Közülük az első élvonalbeli szezonban a nézők már ott láthatják a pályán Angyal Barbarát, Horváth Fruzsinát, Lelik Rékát, Mányoky Rékát, Pálinkás Enikőt és Solymosi Noémit is.”

Az utánpótlásbázis edzője, Tursics Sándor (Krisztián édesapja) kiemeli: szükség van olyan nevelőműhelyekre, amelyek nem tömeget termelnek, inkább a minőségre összpontosítanak.

„Mindig arra törekedtünk, hogy a lehető legjobb képzést adjuk a fiataloknak, erre épül az egész rendszerünk. A Csatának mindenekelőtt az a feladata, hogy saját nevelésű játékosok sokaságát adja a korosztályos válogatottakba. Krisztián vállalta, hogy elindítja a felnőtt elsőosztályú együttest, innentől kezdve az ő felelőssége, hogy megfelelően merítsen a nevelőbázisunkból.”

A 26 éves vezetőedző szerint fontos, hogy a klubnak legyen felnőttcsapata is.

„Szükség van arra, hogy távlatot tudjunk mutatni azoknak a játékosainknak, akik készen állnak a profi karrierre, ne kelljen vidékre vagy külföldre igazolniuk. Abban a pillanatban megadom a lehetőséget mindenkinek, amint erőnlétben és mentálisan készen áll a felnőtt élvonalra.”

De mire lehet képes újoncként az immár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködő Csata DSE alakulata az NB I-ben? Lelik Réka szerint nagyon is sokra.

„Először azt tűztük ki célként, hogy ne kelljen küzdenünk a kiesés ellen. Aztán kicsit bátrabbak lettünk, és arra gondoltunk: talán képesek lehetünk bejutni a legjobb nyolc közé. Én viszont most már amondó vagyok: esetleg ott lehetünk az első hatban is…”

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik