Kosárlabda: Dombai Réka tanulni akar új klubjában, Győrött

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 09:07
Címkék
Mindössze tizenhét éves, de megállja a helyét a felnőtt kosárlabdázók élvonalában Dombai Réka. Nem csak hogy megállja, kiemelkedően szerepel! A Vasas Akadémia játékosaként a legutóbbi idényben 19 mérkőzésen 17.1 pontot és 4.8 lepattanót szerzett átlagban, 37 százalékkal értékesítette a triplákat. Nem véletlen tehát, hogy az előző bajnokság negyedik helyezettje, az UNI Győr együttese szerződtette a nyáron.

Az első mérkőzését ötéves korában játszotta a Kaszások színeiben a Mini-kupában, és már ott eldöntötte: profi kosárlabda-játékos szeretne lenni. Így kezdődött Dombai Réka története, aki az egyik legígéretesebb hazai játékosnak számít.Dombai Réka története, aki az egyik legígéretesebb hazai játékosnak számít.

Hogy miért? Évről évre kiemelkedően teljesít a nála jóval idősebbek között. Játéka olyannyira meggyőző, hogy áprilisban felkészülésre hívta őt a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert.

Dombai Réka megállíthatatlan volt a szarajevói U18-as Európa-bajnokságon Forrás: FIBA
Dombai Réka megállíthatatlan volt a szarajevói U18-as Európa-bajnokságon Forrás: FIBA

Dombai Réka megállíthatatlan volt a szarajevói U18-as Európa-bajnokságon  •  Forrás: FIBA

„Az volt a legfontosabb, hogy a saját korosztályomat segítsem a nyári világversenyeken. Motivál, hogy egyelőre kiestem a nagycsapatból, hatalmas lökést ad ahhoz, hogy még keményebben dolgozzak, és kiharcoljam stabilan a helyem. Óriási élmény volt, hogy velük együtt készülhettem, rengeteg tapasztalatot szereztem” – emlékezett vissza a 17 éves játékos a történtekre.

Ahogyan azt várták tőle, segítségére volt az U18-as nemzeti alakulatnak a nyáron. A szarajevói Európa-bajnokságán ezüstérmet szereztek Völgyi Péter tanítványai. Réka parádézott a tornán: 17.7 pontot átlagolt, 94.7 százalékos pontossággal büntetőzött, valamint 53.3 százalékkal triplázott.

Persze nem csak ő kellett ehhez a bravúrhoz. A 2001-es generáció évek óta ott van a legjobbak között. A lányok az utóbbi három évben háromszor álltak a kontinensbajnoki dobogón: két ezüst- és egy bronzérmet szereztek, mindemelett EYOF-másodikak, világbajnoki negyedikek és tizedikek lettek.

„Nagyon örültem neki, hogy az idén is együtt játszhattunk – így Dombai. – Elképesztő az együttes küzdeni tudása. Nem tudok egyetlen olyan helyzetet sem említeni, amikor feladtuk volna, a legnehezebb pillanatokban is segítettük egymást a végsőkig. Boldog és büszke vagyok, hogy évek óta velük lehetek.”

A válogatott versenyeket követően kapott némi pihenőt az ifjú kosaras, ám ezután új fejezet kezdődött az életében: a Vasas Akadémiától szerződtette őt az élvonal legutóbbi negyedik helyezettje, az UNI Győr csapata.

„A Győr mellett Miskolcról és Szekszárdról is kaptam megkeresést. Sokat gondolkoztam rajta, milyen szempontok alapján válasszak. Azért döntöttem végül a győriek mellett, mert itt sok idősebb játékos van, akitől tudok tanulni. Fontos volt ugyanakkor az, hogy velem egykorúakkal is edzhessek. Itt ez is adott, hiszen a klub fiatalított a nyáron. Mostanra úgy érzem, beilleszkedtem, jól érzem magam Győrött.”

Amikor a sportolókat arról kérdezik, mi a sikerük titka, általában valamelyik képességüket emelik ki. Dombai Réka azonban ezt máshonnan közelítette meg:

„A szüleim rengeteget támogattak, sportolónak neveltek. Mindig azt mondták, szerényen kell játszani. Kiemelték: legyen önbizalmam, és ismerjem a képességeimet, de ne szálljak el magamtól. Azóta is eszerint végzem a dolgom. Azt hiszem, nekik köszönhetem, hogy eljutottam idáig.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik