Kosárlabda: az elnök nem tart a lemorzsolódás mértékének növekedésétől

Vágólapra másolva!
2020.05.15. 19:00
Címkék
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökével, Szalay Ferenccel beszélgettünk a koronavírus-járvány utánpótlásra gyakorolt hatásairól is.

Március 13-án az MKOSZ a koronavírus-járvány veszélye miatt – korosztályra való tekintet nélkül − minden versenyrendszerét felfüggesztette. Négy nappal később, március 17-én újabb, döntés született:

Az elnök azt javasolja, május 31-ig szabadtéren készüljenek a játékosok Forrás: CC0
Az elnök azt javasolja, május 31-ig szabadtéren készüljenek a játékosok Forrás: CC0

Az elnök azt javasolja, május 31-ig szabadtéren készüljenek a játékosok  •  Forrás: CC0

„A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, miszerint a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy határozott, hogy lezártnak nyilvánítja a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz az idén”–áll a szervezet közleményében. A kosarasok Magyarországon – az összes csapatsportot beleértve – elsőként hozták meg ezt a drasztikus határozatot.

A szövetség elnöke, Szalay Ferenc már a rendelkezések előtt sejtette, hogy eddig még nem tapasztalt lépésekre kényszerülhet a szervezet:

„A Sopron Basket Euroliga-mérkőzését az észak-olaszországi Schióban játszotta volna február végén. Az akkori helyzetet figyelembe véve nem engedtük ki a klubot, amely egyébként egyetértett a döntésünkkel− a fertőzés addigra olyan nagy mértékben volt jelen, hogy nem érte meg a kockázatot. Ez volt az a pillanat, amikor tudtam, idehaza is komoly problémák adódhatnak a járvány miatt. A szükséges intézkedéseket két héttel később meghoztuk. Anemzetközi szövetség nem örült a lépésünknek, hamarosan mégis bebizonyosodott,helyesen jártunk el.”

Ahogyan az a fentebb idézett sorokból is sejthető, az utánpótlás-bajnokságok országos nyolcas döntőire sem kerülhet sor az idén. Csakúgy, mint a felnőttek, a fiatalok is egész évben arra készültek, hogy a végjátékban bizonyíthassanak, netán érmet, bajnoki címet szerezzenek. A rendeletek ugyanakkor ezeket az álmokat egy csapással szertefoszlatták. Vajon okozhat ez motivációs gondokat az ifjak között?

Szalay Ferenc szerint rossz úton jár, aki a befejezetlen bajnokságokon töri a fejét Forrás: alfoldhír.hu
Szalay Ferenc szerint rossz úton jár, aki a befejezetlen bajnokságokon töri a fejét Forrás: alfoldhír.hu

Szalay Ferenc szerint rossz úton jár, aki a befejezetlen bajnokságon töri a fejét  •  Forrás: alfoldhír.hu

„Rossz úton jár, aki azon rágódik, hogy befejezetlen maradt egy évad a karrierjében.Ha emiatt eltűnt a tűz, akkor nagy baj van. Szerintem minimális alkalmazkodóképesség szükséges annak belátásához, hogy az emberek egészsége most jóval fontosabb a sportnál. Úgy hiszem, ezt mindenki megértette − a környezetemben legalábbis ezt tapasztalom: a fiatalok alig várják, hogy visszamehessenek a pályára.”

A kormány által nemrégiben hozott rendelet ugyanis kimondja, hogy május 4-tőlsportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel. A kijárási korlátozás vidéki eltörlése ellenére óvatosságra intette a szövetség a klubokat. A szervezet a korábbi döntését (a válogatott és egyéb szakmai programok május 31-ig történő felfüggesztéséről) fenntartja, és a csapatoknak sem javasolja, hogy megkezdjék a tréningeket.

„A kosárlabdában a test test ellen küzd, ennek okán nem javasoljuk még a munka újraindulását. Szabadtéren természetesen lehet készülni: futni, ugrani vagy dobni, a közelséget viszont egyelőre kerüljük. Júniustól − az akkori helyzethez mérve − változtatjuk meg a szabályokat. A statisztikákat tanulmányozva úgy véljük, elérkezhet a korlátozások lazításának ideje.”

Több sportág képviselője − többek között a kosárszövetség főtitkára, Bodnár Péter − is kifejtette már aggodalmát a lemorzsolódás mértékének esetleges megnövekedésével kapcsolatban.

Mire számít az elnök?

„Mindig csodálkozom az ehhez hasonló jóslatokon − épp ellenkezőleg látom a szituációt. Szerintem a gyerekek ennek pont a fordítottját élik meg: újra mozogni szeretnének, kiszabadulni a zárt térből, ott akarnak lenni, ahol a labda gurul. Kizártnak tartom, hogy kevesebb utánpótláskorú döntene a mozgás mellett a folytatásban. Biztos vagyok abban, hogy rengeteg fiatal próbálja ezt követően is megvalósítani magát a sportolásban.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik