Kosárlabda: Alba-Vasas döntő a fiú kadétbajnokságban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.12. 20:06
Címkék
Befejeződött a keresztjáték a fiú kadét kosárlabdázók bajnokságának országos döntőjében. A szombati párharcokat követően eldőlt, hogy a tavalyi és a két évvel ezelőtti győztes küzd meg idén a bajnoki címért Szolnokon.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Véget ért a keresztjáték a fiú kadét kosárlabdázók országos bajnokságának nyolcas döntőjében, ahol kiélezett csatáknak lehettek szemtanúi a sportág kedvelői. A csoportmérkőzések után eldőlt, hogy az Alba Fehérvár, a Szombathelyi SI, a Vasas Akadémia és a Budapesti Honvéd küzdhet tovább a fináléba kerülésért, a Debreceni KA, a Szolnoki Sportcentrum, a Kiss Lenke KS és a MAFC pedig az 5-8. helyekért játszhat a szolnoki Tiszavirág Arénában.Sztrik Martinutanpotlassport.hu Véget ért a keresztjáték a fiú kadét kosárlabdázók országos bajnokságának nyolcas döntőjében, ahol kiélezett csatáknak lehettek szemtanúi a sportág kedvelői. A csoportmérkőzések után eldőlt, hogy az Alba Fehérvár, a Szombathelyi SI, a Vasas Akadémia és a Budapesti Honvéd küzdhet tovább a fináléba kerülésért, a Debreceni KA, a Szolnoki Sportcentrum, a Kiss Lenke KS és a MAFC pedig az 5-8. helyekért játszhat a szolnoki Tiszavirág Arénában.

A debreceniek indították a szombati napot a hazai közönség előtt játszó Szolnok csapata ellen. Mindkét együttes négy pontot gyűjtött be a csoportkörben, így nagyjából egyenlő erők csaptak össze. A mérkőzés képe sem cáfolt rá erre, ugyanis végig fej-fej mellett haladtak a felek. A végjátékban még tartalékosan is a hajdúságiak bizonyultak összeszedettebbnek, és 68‒61-re megnyerték a találkozót, így holnap az 5. helyért játszhatnak.

Bőven hozott izgalmakat a mai második mérkőzés is, amelyen a MAFC találkozott a Kiss Lenke KS alakulatával. A műegyetemiek elképesztő hévvel kezdték a párharcot, a félidőre 17 pontos előnyt tudtak kialakítani. A lelkesedés csak az utolsó negyedben hagyott alább, akkor ugyanis a Kiss Lenke KS növendékei 4 pontra is fel tudtak zárkózni. Egyenlítésre, fordításra már nem maradt idő, így 80‒76-ra nyert a MAFC, amely így a debreceni kosarasokkal küzdhet meg holnap az 5. helyért. A mérkőzésen több játékos is remekelt, a győztes csapatban az országos döntőben idáig kiválóan teljesítő Szombati Tamás 22 pontot dobott és hét lepattanót szerzett, míg a túloldalon Pap Dániel volt a legeredményesebb 21 találattal.

Kirobbanó formában játszik az Alba Fehérvár centere, Sodiq Seyi Awogbemi
Kirobbanó formában játszik az Alba Fehérvár centere, Sodiq Seyi Awogbemi

Kirobbanó formában játszik az Alba Fehérvár centere, Sodiq Seyi Awogbemi

Az igazi téttel bíró küzdelmeket azonban délután vívták a csapatok. Az elődöntő első rangadóján az országos nyolcas finálé mezőnyében eddig veretlen Alba Fehérvár mérkőzött meg a Szombathelyi SI-vel. A találkozó előzetesen nem sok jóval kecsegtetett a vasiak számára, s ez be is igazolódott: a rendkívül összeszedetten és lendületesen játszó fehérvári legénység fölényesen nyerte a meccset (75‒51), s jutott be a vasárnapi döntőbe. Az Alba legjobbja, Sodiq Seyi Awogbemi ismét kiemelkedett a mezőnyből a 31 perc alatt dobott 18 pontjával és 17 lepattanó labdaszerzésével. Pethő Ákos, a győztes csapat edzője értékelte tanítványai eddigi teljesítményét, és szólt a holnapi összecsapásról is.

„Azt nyújtották eddig a srácok, amit elvártunk tőlük. Magabiztosan érkeztünk az országos döntőre, és a holnapi fináléhoz is így fogunk hozzáállni, mert nagyon jó csapatunk van. A mai mérkőzés első félidejében volt néhány apróbb figyelmetlenségből adódó hibánk, de a második játékrészre ezeket kiküszöböltük. Remekül védekeztek a fiúk, jól szorították ki az ellenfelet, és a lepattanó labdák zömét megszerezve nagy különbséggel tudtunk győzni.”

A szombati keresztjáték utolsó mérkőzésén egyetlen kérdés maradt nyitott: ki küzdhet vasárnap az Alba Fehérvárral a bajnoki címért. A párharc kiemelt résztvevője, a felsőházi rájátszásban győztes Vasas Akadémia a nyolcas döntőben szoros meccseket játszott ellenfeleivel. Hasonlóképpen alakult a szombati elődöntő első félideje is, amelyben 3 pontos hátrányba került a Budapesti Honvéd csapatával szemben. A kispestiek két vereséggel kezdtek csütörtökön, majd a pénteki, Kiss Lenke KS ellen aratott diadaluknak köszönhetően óriási meglepetésre kerültek be a legjobb négy közé. Sárosi Bulcsú, a pasarétiek vezetőedzője viszont még időben felrázta hátrányban kosarazó társaságát, amely végül 81–70-re meg tudta fordítani a találkozót, és ezzel bejutott a vasárnapi fináléba.

„Az egész szezon során nem találkoztunk még ilyen agresszív védekezéssel, mint amilyennel a Honvéd harcolt ellenünk. Ügyesen szétverték a játékunkat, mi pedig nem voltunk elég következetesek és fejben kipihentek ahhoz, hogy ezeket le tudjuk reagálni" ‒ foglalta össze a mérkőzést Sárosi Bulcsú. ‒ „A második félidőre aztán sikerült elhinniük a játékosoknak, hogy igenis a döntőben a helyünk, valamint erőnlétben is jobbnak bizonyultunk. Holnap még keményebb ellenfél vár ránk, hiszen az Alba Fehérvár játékoskerete magasan kiemelkedik a mezőnyből. Mi az alapszakasz során ugyan kétszer is megvertük őket, de a döntő hangulata mindig más. Ott nem számít, hogy kinek hány győzelme van, hány pontot dobott a szezonban, ez egy tiszta lapra írt fejezet. Egy biztos, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy győzzünk.”

A szombati keresztjáték eredményei
5-8. helyért
Debreceni KA‒Szolnoki Sportcentrum 68‒61 (20‒19, 15‒18, 15‒12, 18‒12)
MAFC‒Kiss Lenke KS 80‒76 (25‒14, 20‒14, 24‒20, 11‒28)
Elődöntő
Alba Fehérvár‒Szombathelyi SI KA 75‒51 (21‒14, 16‒15, 18‒14, 20‒8)
Vasas Akadémia‒Budapesti Honvéd 81‒70 (16‒21, 18‒16, 25‒16, 22‒17)

A vasárnapi helyosztók párosítása
Mérkőzés a 7. helyért
Szolnoki Sportcentrum‒Kiss Lenke KS
Mérkőzés az 5. helyért
Debreceni KA‒MAFC
Mérkőzés a 3. helyért
Budapesti Honvéd‒Szombathelyi SI KA
Döntő
Alba Fehérvár‒Vasas Akadémia

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik