Kosárlabda: a 16 éves Kass Balázs remek szezonja

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 13:25
Címkék
A 16 esztendős irányító, Kass Balázs egy évvel ezelőtt érkezett Szegedről az Alba Fehérvár együtteséhez, és remekül sikerült az első szezonja, hiszen a gárda megnyerte a kadét- és a juniorbajnokságot is. Cikkünkben rengeteg érdekes dolgot tudhatnak meg a fiatal fiúról.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huAz Alba Fehérvár együttese nem akármilyen szezont fut. A Fejér megyeiek nemrégiben megnyerték a junior- és a kadétbajnokságot, de emellett bejutottak az U16-os és U20-as Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga közép-európai szuperdöntőjébe is. A kadétbajnokság legértékesebb játékosa a 16 esztendős Kass Balázs lett, aki remekelt az egész szezonban.Krasznai Bence –utanpotlassport.huAz Alba Fehérvár együttese nem akármilyen szezont fut. A Fejér megyeiek nemrégiben megnyerték a junior- és a kadétbajnokságot, de emellett bejutottak az U16-os és U20-as Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga közép-európai szuperdöntőjébe is. A kadétbajnokság legértékesebb játékosa a 16 esztendős Kass Balázs lett, aki remekelt az egész szezonban.

Balázs több sportággal is próbálkozott, mielőtt kikötött szeretett labdajátékánál. Először úszott, majd a focipályán kötött ki, még vívott is. Akkori kedvenc meséje a Fosterék háza képzeletbeli barátoknak volt, abban kosárlabdáztak az egyik epizódban. Az akkor még szegedi fiúnak olyannyira megtetszett a játék, hogy azonnal lement a terembe. Rögtön érezte, hogy megtalálta a helyét.

„Eleinte nehézkesen ment a játék, de tudtam, hogy jó helyen vagyok. Ezért nem szerettem volna feladni. Otthon volt palánkunk, rengeteget gyakoroltam. Egészen addig, amíg belejöttem.”

 

Kass Balázs (fehérben) a junior országos döntőn
Kass Balázs (fehérben) a junior országos döntőn

Kass Balázs (fehérben) a junior országos döntőn

 

Balázs első sikerét még a kenguru korosztályban érte el, ekkor nyerte meg a Szeged együttesével az országos bajnokságot. Azonban a csongrádi együttes széthullott, miután rengeteg csapattársa felhagyott a játékkal, ezért döntött úgy egy évvel ezelőtt, hogy nagymamájával Székesfehérvárra költözik, s karrierjét az Albában folytatja.

Kass egyébként 14 éves kora óta folyamatosan tagja a korosztályos magyar válogatottnak.

„Először az U14-esekkel voltam összetartáson, depályára csak egy évvel később léptem egy szlovén tornán a horvátok ellen. Nagyon kikaptunk. A következő mérkőzést a spanyolokkal vívtuk, s az első negyedet az én utolsó másodperces triplámmal nyertük meg. Sohasem felejtem el azt a pillanatot.”

Balázs elárulta, hogy ez az eddigi legjobb szezonja. Ez cseppet sem meglepő, hiszen itthon gyakorlatilag mindent megnyert az Albával, amit lehet. Természetesen a juniorok között is játszott.

„Eleinte nehéz volt Fehérváron, de aztán beilleszkedtem. Az iskola és a játék is jól megy. Nem bántam meg, hogy idejöttem, szerintem ez a legjobb fiú utánpótlás-nevelő műhely Magyarországon. Rendkívül összetartó a csapat. A kadétok és a juniorok heti háromszor is együtt edzenek, így könnyen összekovácsolódtunk.”

Kass beszélt arról is, hogy a nagyobbaknak köszönheti azt, hogy megtanult okosan irányítani. Úgy véli, jól elemzi a társait, könnyen olvassa a játékot, és kiemelte a kreativitását is.Hozzátette: leginkább a védekezésben és a döntéshozatalainak gyorsaságán kell fejlesztenie.

„Azt a kosárlabdázót nevezhetjük jó irányítónak, aki tízből legalább nyolcszor helyesen dönt. Az én átlagom jelenleg hat-hét körül lehet. Ezt a számot mindenféleképpen fel kell tornázni.”

Balázsprofi játékos szeretne lenni, és minden álma az, hogy egyszer az Euroligában szerepeljen. Nagyon fontos neki a tanulás is. Szülei orvosként dolgoznak Szegeden. Őnem feltétlenül gondolkodik ebben, de még van ideje meghozni a későbbi pályaválasztásával kapcsolatos döntést.

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik