Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.11.09 17:45 Frissítve: 2019.11.09 17:53

Kosár: Somogyi Ádám útja a leánynevelő klubtól az NB I/A-ig

A nyáron, a spanyol harmadvonalból az NB I/A csoportos kosárlabda-bajnokságba igazolt Somogyi Ádámmal beszélgettünk a külföldön tapasztaltakról, karrierje kezdetéről, és persze arról, hogyan került 19 évesen a Debreceni EAC együtteséhez.

Három, Spanyolországban töltött év után tért haza a még mindig csak 19 éves kosárlabdázó, Somogyi Ádám. Pályafutását a DEAC felnőttélvonalban szereplő együttesében folytatja. Az irányító egyébként a spanyol harmadvonalban szereplő Aquimisa Laboratorios csapatából igazolt haza, és úgy véli, rengeteget fejlődött.

Somogyi Ádám immár a DEAC színeiben pattogtatja a labdát Forrás: hunbasket.hu

Somogyi Ádám immár a DEAC színeiben pattogtatja a labdát  •  Forrás: hunbasket.hu

„Be akartam bizonyítani, ennyi idősen is megállom a helyem a nagyok között. Ez több, kevesebb sikerrel sikerült is. Kétségtelen, rengeteget fejlődtem. Sok − az NCAA-t is megjárt − amerikai játékos volt mellettem, akik folyamatosan segítettek, tanulhattam tőlük. Az erőnlétem, a technikám és a mentalitásom is sokat javult. Ha harmincéves, tapasztalt kosarasokkal áll szemben az ember, meg kell tanulnia, hogyan szedje össze magát bármilyen helyzetben. Persze, bőven van még hová fejlődnöm, hiszen szerintem nem létezik olyan, hogy egy játékos teljesen készen van. Amíg valaki nem jut el az NBA-ig, addig nem lehet elégedhet magával” – mondja Ádám.

Érdekesség, hogy Ádám leányutánpótlás-nevelőműhelyben kezdte a pályafutását négyévesen; az ország egyik legnívósabb klubjában, a Csata DSE-ben:

„Vicces volt, amikor oda vitt először édesanyám. Emlékszem, bokáig érő gatyában rohangáltam körbe. Afelől nem volt kérdés, hogy kosárlabdázó leszek, hiszen apukám és a nővérem is kiváló játékos volt. Kilencéves koromban figyelt fel rám − az akkor még a Vasas Akadémiában edzősködő − Besenyői Andrea, és megkérdezte, lenne-e kedvem Pasaréten játszani. Nem agyaltunk sokat a lehetőségen, mivel már akkor is kiválóan képezték ott a kosarasokat. Nyolc évet töltöttem el a Vasasban, az a családom, mindent neki köszönhetek.”

Feleleveníti még azt a gyerekkori emlékét is, amely a mai napig motiválja:
„Tizenhárom éves voltam, amikor először bekerültem az országos kiválasztóprogramba. Az első összetartás Sopronban volt, és soha nem felejtem el, ami ott történt: nagyjából harmincan lehettünk, két csoportra osztottak minket, engem a rosszabbikba. Ez egész életemben megmarad, ebből is erőt merítek.”

Az ifjúra azóta komolyan felfigyeltek idehaza: 2018 nyarán meghívót kapott a férfiválogatott szövetségi kapitányától, Ivkovics Sztojantól a bő keretbe. Elmondta, hihetetlen nagy élmény volt a „nagyokkal” együtt készülni. A csapatba először a hollandok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen került, ám akkor még nem léphetett pályára. Arra februárban került sor ugyanabban a sorozatban (a csapat 75−41-re kikapott Varesében).

Az irányító jól érzi magát Magyarországon, komoly tervei vannak:
„A spanyol másodosztályba vagy az NB I/A csoportos bajnokságban szerettem volna igazolni, tehát mindenképpen az előrelépés volt a cél a legutóbbi évadhoz képest. A DEAC mellett volt még néhány gárda, amelyen gondolkozhattam, ám a debreceni felfogás és környezet volt a legszimpatikusabb. Szuperül érzem magam, a szakmai stáb mindent megtesz annak érdekében, hogy a játékosok a lehető legtöbbet tudjanak fejlődni, és ez boldoggá tesz. Ezért cserébe a lehető legtovább, legjobb tudásom szerint szeretném segíteni a klubot.”

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.