Kosár: 15 éves játékoson veszett össze a két miskolci klub

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 18:10
Címkék
A DVTK Akadémiából a másik városi egyesületbe, a Miskolci Sportiskolába szeretne igazolni a 15 éves kosárlabdázó, Kovács Éva; csakhogy a nemrégiben módosított játékengedély-kiadási szabályzat szerint ezért 720 ezer forintot kellene fizetnie az MVSI-nek, amely erre jelen állás szerint képtelen. Patthelyzet.

Kovács Éva, a DVTK-ÉLKSK Tiszaújváros15 éves kosárlabdázójának az édesanyja, Kovács Borbély Valéria kereste meg szerkesztőségünket lányának nem mindennapi történetével. Évát júniusban felvették a miskolci Jezsuita Gimnáziumba, és a másik városi klubban, a Miskolci Sportiskolában szeretné folytatni sportolói pályafutását. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt első hallásra gondolná az ember: a hazai szövetség nemrégiben módosította a játékengedély-kiadási szabályzatát, amely szerint Éva esetében a maximális kérhető átigazolási díj 720 ezer forint. A DVTK Akadémia a sportiskolával lefolytatott tárgyalásokat követően is ragaszkodik a teljes összeg megfizetéséhez. Még úgy is, hogy Éva személyesen hívta fel igazgatót, Király Sándort, és megkérte, tekintsen el attól, mert ő a másik klubban érezné jobban magát. A szituáció azért is különösen furcsa, mert információink szerint az esetek szinte mindegyikében a szóban forgóhoz hasonló átigazolási ügyek zökkenőmentesen, közös megegyezéssel megoldódnak a felek között.Kovács Éva, a DVTK-ÉLKSK Tiszaújváros15 éves kosárlabdázójának az édesanyja, Kovács Borbély Valéria kereste meg szerkesztőségünket lányának nem mindennapi történetével. Évát júniusban felvették a miskolci Jezsuita Gimnáziumba, és a másik városi klubban, a Miskolci Sportiskolában szeretné folytatni sportolói pályafutását. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt első hallásra gondolná az ember: a hazai szövetség nemrégiben módosította a játékengedély-kiadási szabályzatát, amely szerint Éva esetében a maximális kérhető átigazolási díj 720 ezer forint. A DVTK Akadémia a sportiskolával lefolytatott tárgyalásokat követően is ragaszkodik a teljes összeg megfizetéséhez. Még úgy is, hogy Éva személyesen hívta fel igazgatót, Király Sándort, és megkérte, tekintsen el attól, mert ő a másik klubban érezné jobban magát. A szituáció azért is különösen furcsa, mert információink szerint az esetek szinte mindegyikében a szóban forgóhoz hasonló átigazolási ügyek zökkenőmentesen, közös megegyezéssel megoldódnak a felek között.

Kovács Éva (64-esben) a Miskolci Sportiskolában szeretne játszani, de nem teheti meg
Kovács Éva (64-esben) a Miskolci Sportiskolában szeretne játszani, de nem teheti meg

Kovács Éva (64-esben) a Miskolci Sportiskolában szeretne játszani, de nem teheti meg

„Nem mi találtuk ki ezt a szabályt, Éva tehetséges gyerek, és a mi játékosunk. Öt évvel ezelőtt, a tiszaújvárosi játszótéren látta meg az egyik edzőnk, miközben ott dobált. Megkérdeztük, van-e kedve nálunk edzeni; így kezdődött a sztori. Most nyáron felvették a Jezsuita Gimnáziumba, és a legnagyobb meglepetésünkre a csapattársa közölte, Éva nem nálunk szerepel a folytatásban. Felhívtuk az édesanyját, igaz-e a hír, és ő mondta, hogy igen, átigazolna a lánya, mert szimpatikusabb neki a sportiskola csapata. Személyesen utaztunk el hozzájuk, hogy átbeszéljük a helyzetet, de Éva ekkor még nem szeretett volna beszélni velünk; több héttel ezután hívott fel telefonon” – emlékszik vissza a történtekre Király Sándor.

Több kérdés merül fel az esettel kapcsolatban: ha Éva valóban reményteli kosaras, akkor eddig miért nem a DVTK elsőszámú korosztályos alakulatában játszott? Megéri-e úgy is nemet mondani az ingyenes átigazolásra, hogy emiatt esetleg felhagy a sporttal?

Éva eddig Tiszaújvárosba járt iskolába. Mi azt preferáljuk, hogy a megyei bázisainkról Miskolcra érkező fiatalok csak az általános iskola befejezése után kapcsolódjanak a központi képzésbe, így eddig a lakóhelyének az együttesében szerepelt. Finoman fogalmazva sem tartom korrektnek, hogy a másik helyi sportszervezet egész egyszerűen átcsábítja magához a nevelésünket. Példaként említhetném, hogy a nyáron két utánpótlás-játékost szerződtettünk Debrecenből, és mindegyikük átigazolási díját kifizettük. Teljesen egyetértek az új szabályzattal, azt tartom normálisnak, ragaszkodom hozzá, hiszen mi is aszerint járunk el.”

A történettel kapcsolatban természetesen megkerestük a Miskolci Sportiskola kosárlabdaedzőjét, Vukicsevics Milent is, aki úgy véli, a DVTK nem a lány, hanem a saját érdekeit nézi.

„Tavaly öt játékosunkat ingyen elengedtünk hozzájuk, mert szerintünk az a legfontosabb, ami a gyerekeknek a legjobb. Levélben kértük a DVTK-t, hogy tekintsen el az összegtől, erre azonban sokáig választ sem kaptunk. Nem tudjuk kifizetni a szóban forgó összeget, de valamilyen úton-módon mindenképpen megoldjuk. Több szálat megmozgatunk annak érdekében, hogy Éva ott játszhasson, ahol szeretne. Megmutatjuk nekik, hogy az utánpótlás-nevelést illetően más a szemléletünk, mint az övék. Kosárlabdában sem lesz mindenkiből válogatott vagy élsportoló. Miért ne szerepelhetne Éva abban a csapatban, amelyik boldoggá teszi őt? Jelen állás szerint egyik együttesben sem edz. Ez persze a DVTK-t és minket is rosszul érint, de a legjobban Évát bántja a helyzet. Ez senkinek nem jó!”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik