Körkérdés: hogy töltik a nyarat fiatal sportolóink?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.23. 12:32
Címkék
„Égetem magam a napon” – énekli az örökifjú Csepregi Éva a Neoton Família reneszánszát élő slágerében. Nyár van, ifjú élsportolóink azonban nem égetik magukat – remélhetőleg semmilyen értelemben. Nincs is idejük rá, egy Neoton-koncert se nagyon férne bele a programjukba, mert a kevés szabadidő általában a famíliáé. Kinek világversenyek, kinek edzőtáborok jutnak, kinek mindkettő. Kinek négy nap a magyar tengernél, kinek három. De olyan is akad, aki, ha tehetné, se menne vízpart közelébe.

MunkatársainktólKISS TAMÁS
a Haladás 17 éves labdarúgója
MunkatársainktólKISS TAMÁS
a Haladás 17 éves labdarúgója

Kiss Tamás
Kiss Tamás

Kiss Tamás

Négy nap a Balaton partján. Klasszikus értelemben ennyi nyaralás jutott a Szombathelyi Haladás, az élvonalban az idény közben bemutatkozott ifjú támadójának. A vasiak hétfőn kezdik meg a felkészülést az őszi szezonra, alig több, mint két héttel az előző évad zárása után.

„Tavaly még jutott egy hónap pihenő, az utánpótláscsapatok mindig később kezdenek. Ez most szűkösebb, de nem bánom. Már megszoktam, hogy a nyár nem a fesztiválokról és a hosszú utazásokról szól” – mondja. – Majd ha egyszer véget ér a pályafutásom, pótolom a menet közben elmaradt nyaralásokat, de remélem, ez még nagyon sokára lesz.”

Azért nevetve megjegyzi: túlzás lenne azt mondani, hogy egyáltalán nincs számára nyár, elvégre fél szemmel követi majd a focivébét. Csak éppen nem két strandolás, hanem két edzés között.

SZÉL ANNA
16 éves kadét Európa-bajnok birkózó

Szél Anna
Szél Anna

Szél Anna

A sportág nagy ígérete május közepén megvédte kadét birkózó Európa-bajnoki címét Szkopjéban, és ezzel kiharcolta az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai részvételt. Ám július elején még a korosztályos világbajnokságon is bizonyítania kell.

„Nemsokára Szombathelyre utazunk tíznapos felkészülési táborba, amelyen az amerikai és az indiai válogatottal edzünk együtt, majd kezdődik a világbajnokság – magyarázza. – Az edzőmmel abban egyeztünk meg, hogy egy kicsit többet pihenhetek idén. A vb után egy hetet otthon, Orosházán töltök, akkor szeretném elkezdeni az autóvezetői tanfolyamot. Ezt követően Madridba kísérem a felnőtt csapatot, nemzetközi versenyre: ott nem birkózom, de a táborban együtt dolgozom a válogatottakkal. Ezen felül további két hét pihenőidőt kaptam, de ahogyan ismerem az edzőmet, ez még redukálódhat… A lényeg az, hogy októberig újra elérjem a csúcsformámat.”

 

 

VARGA ÁDÁM
18 éves ifjúsági világbajnok kajakos

Varga Ádám
Varga Ádám

Varga Ádám

Az ifjúsági gyorsasági és maratoni világbajnoknak három éve szinte egyáltalán nincs szabadideje a nyáron.

„Mióta a maratoni szakágban is versenyzem, nincs igazán pihenőidőm a nyáron. Ennek a számnak a világversenyei később kezdődnek, mint a nyár eleji gyorsasági viadalok. Jelenleg az utóbbinak a világbajnokságára készülök gőzerővel. Naponta nagyjából öt órát edzek, kétszer a vízen, és még van egy erőnléti tréningem is. Az egyetlen szabadnapom a vasárnap; az ember ezt vagy megszokja, vagy megszökik. Az edzőm azt ígérte, hogy a vébé után az idén nyáron is kapok egy hét pihenőt. A családommal azt tervezzük, hogy elmegyünk pihenni a Balatonra. Ez minden, ami szóba jöhet.”

PÁL TAMARA
17 éves ifjúsági Eb-bronzérmes kézilabdázó

Pál Tamara
Pál Tamara

Pál Tamara

„Most végre van egy szusszanásnyi szabadidőm. Vége az évadnak és lezárult a bajnokság, úgyhogy megkezdhettem a háromhetes pihenőmet. Haza szeretnék menni Debrecenbe, igyekszem több időt tölteni az édesanyámmal és a nővéremmel.”

A győri fiatal ugyanakkor nem állhat le, folyamatosan mozognia kell, hogy a válogatottban minőségi munkát végezhessen.

„Az U18-as kerettel négyhetes felkészülési időnk lesz, a legfőbb célunk, hogy az edzőtáborban összeszokjunk, és a lengyelországi ifjúsági világbajnokságon a legjobb négy közé jussunk. Az őszi szezonban igyekszem nagyobb szerepet vállalni a győri felnőttcsapatban. Bár a válogatottság sok energiát kivesz az emberből, ez nem lehet mentség arra, hogy gyengébb teljesítményt nyújtsak a klubban.”

 

NAGY DÁVID
18 éves junior-világbajnok párbajtőrvívó

Nagy Dávid
Nagy Dávid

Nagy Dávid

„Nagyon sikeres, egyúttal hosszú és fárasztó szezonon vagyok túl, de még egy ilyen kemény időszak után sem mondhatom, hogy kizárólag a kikapcsolódásról, a pihenésről szól majd a nyaram – mondjaa Vasas tehetsége. – Július közepéig aktívnak kell maradnom, mert edzőpartnerként részt veszek a felnőttválogatott világbajnoki felkészülésében. Ami persze óriási megtiszteltetés, és boldog vagyok, ha hozzájárulhatok a jó szerepléshez, de a legkevésbé sem a feltöltődést szolgálja.”

Dávid később azért fellélegezhet egy kicsit, ám augusztus második felében már kezdődik az alapozás.

„Bízom benne, hogy ki tudom majd pihenni magamat, és azutolsó utánpótlásévadom is hasonlóan sikeresen alakul, mint az előző.”

ANDRÁS CSABA
serdülő Eb-bronzérmes asztaliteniszező

András Csaba
András Csaba

András Csaba

„Elég sikeres szezonom volt a mostani, jobbnak éreztem, mint a tavalyit. Több versenyen is ki tudtam hozni magamból a maximumot, úgy érzem, sokat fejlődtem. Azonban a megpróbáltatásoknak nincs még vége, hiszen kezdődik a felkészülés a július közepén, Kolozsváron rendezendő ifjúsági Európa-bajnokságra. Ott mindenképpen szeretnék érmet szerezni legalább egy versenyszámban, noha még csak elsőéves vagyok a korosztályban” – mondja a BVSC-Zugló fiatalja.

Csabára az Eb előtt háromhetes edzőtábor-sorozat vár, először Győrben, majd Szlovákiában, végül Budapesten készül.

„Az Európa-bajnokság után lesz egy hét pihenőm, amit valószínűleg Erdélyben töltök majd a családommal, ugyanis Kolozsvártól nem messze laknak a rokonaink. Aztán, ahogy hazaérek, indulnak a tréningek a következő klubévadra. Ha kisebb csoda folytán sikerülne kvótához jutnom az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, akkor elsősorban arra fókuszálok majd.”

KÉSELY AJNA
16 éves junior-világbajnok úszó

Késely Ajna
Késely Ajna

Késely Ajna

„Augusztus végén lesz egy hét pihenőm, biztos, hogy akkor a víz közelébe sem megyek…” – reagál Ajna a kérdésre, miszerint jut-e ideje valódi nyaralásra. Számára csak most következik a főszezon. Egy hete Franciaországban remekelt, most Balatonfűzfőn edzőtáborozik, július elején pedig kezdődik a junior Eb. Augusztus első hetében a felnőttek között vár Európa-bajnokság a Kőbánya SC tehetségére.

„Most egyetlen célom van, hogy minél jobban felkészüljek az év kiemelt versenyeire. Szeretnék az időeredményeimen javítani. Lelkes és bizakodó vagyok, s ez remélhetőleg kitart az egész nyáron. Ez az utolsó utánpótlásévem; úgy vagyok vele, használjuk ki!”

Az úszók számára szokatlan időpontban, októberben jön ifjúsági olimpia, így Ajna addig biztosan nem engedhet ki.

„Eddigi pályafutásom egyik legizgalmasabb és talán legsikeresebb állomása lesz Buenos Aires, amiért megéri beáldozni egy kis pihenést.”

SZÉP BALÁZS
18 éves felnőtt világkupa-bronzérmes öttusázó

Szép Balázs
Szép Balázs

Szép Balázs

Balázsnak az összeállítás elején szereplő Kiss Tamásnál is kevesebb pihenés jut, hiszen míg futballban a nyár az alapozás időszaka, az öttusában a világversenyeké. Amelyek júniusban kezdődnek és csak szeptemberben érnek véget. Az U17-től az U19-en, a juniorokon át a felnőttekig, köztük Európa- és világbajnokságokkal. Balázs a kora alapján szinte az egészet végigcsinálhatná, de Martinek János szövetségi kapitánynak a saját sportolói tapasztalatai alapján eszében sincs agyonversenyeztetni legígéretesebb versenyzőinek egyikét. Így amikor azt kérdeztük a szakvezetőtől, az őszi felnőtt vb-n is számít-e Balázsra, ő annyit mondott: „Hadd pihenjen!”

„Nem pihenek” – kontrázik az év nagy felfedezettje. – Júniusban a barcelonai junior Eb, júliusban a fehérvári felnőtt Eb, augusztusban pedig a csehországi junior-vb a fő programpont. Hogy mennyi idő jut mindeközben a barátokra? Jut rájuk is. Három nap a Balatonnál!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik