Birkózás: körkép a konkurens kontinensekről a junior-vb előtt

Vágólapra másolva!
2019.08.09. 09:00
Címkék
Ázsia és az amerikai földrész birkózása harcol Európa ellen a hétfőn Tallinnban kezdődő junior-világbajnokságon a három fogásnem összesen százhúsz érméért. A magyar fiatalok nagy reményekkel, minden idők egyik legsikeresebb kontinensbajnokságával a hátuk mögött igyekeznek minél többet megszerezni. Most a majdani vetélytársak – igazán nem csekély – erejét igyekszünk érzékeltetni.

A tavalyi junior-világbajnokság a szlovákiai Nagyszombatban (Trnava) jól tükrözte a világ birkózására általánosan jellemző erőviszonyokat. A 30 aranyéremből 15 jutott Európába, 14 Ázsiába, 1 pedig az amerikai kontinensre (Egyesült Államok, szabadfogás). A 30 aranyéremből 12 lett szovjet utódállamoké, rajtuk kívül Európának 4 ország 5, Ázsiának 4 ország 13 bajnoki címet szerzett.

A tavalyi eredmények persze prognózist adnak az ideire is, amely hétfőn kezdődik az észt főváros, Tallinn jégcsarnokának (Tondiraba Jäähall) négy szőnyegén. Bizony kell az a négy, hiszen az előzetes nevezés szerint 62 ország közel hétszáz 20 éves (vagy egy-két évvel fiatalabb) birkózója indul.

A magyar juniorok az idei Európa-bajnokságon, június elején a spanyolországi Pontevedrában kiemelkedőt produkáltak: 11 érmet nyertek, 4 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzot. Ez a nemzedék a világbajnokságon is többet érhet el a tavalyi, összesen négy (bronz)éremnél.

Umi Imai a japán női birkózás nagy hagyományainak egyik sikeres követője
Umi Imai a japán női birkózás nagy hagyományainak egyik sikeres követője

Umi Imai a japán női birkózás nagy hagyományainak egyik sikeres követője

Ez az írás azonban nem róluk szól, hanem a majdani ellenfelekről. Elsősorban két konkurens kontinens, Ázsia és az amerikai földrész idei juniorbajnokságának erőviszonyairól.

Afrika és Óceánia birkózásáról ezúttal túl sokat mondani nem lehet. Afrika juniorversengését – a hagyományoknak megfelelően – Egyiptom, Algéria, Dél-Afrika és a mostani rendező, Tunézia uralta, viszont sok ország hiánya jellemezte. Feltehetően gazdasági okokból. A női versenyen 8 ország mindössze 26 versenyzője lépett szőnyegre, és olyan, a szakágban jelentősebb erőt képviselő országok maradtak távol, mint Kamerun vagy Szenegál (utóbbinak a laamb, azaz a birkózás a nemzeti sportja). A magyaroknak az egyiptomi kötöttfogásúakra kell figyelniük leginkább, ami nyílt titok, hiszen a 2000-es években nyertek már (felnőtt) olimpiát és világbajnokságot is. Óceánia szigetvilágában – néhány helyen még törzsi hagyományként – a népi birkózómódokat gyakorolják előszeretettel. Az olimpiai birkózást az amerikai jelenlét támogatja Guamban, Palauban, Amerikai Szamoában, ahol vannak is tehetséges fiatalok, de menedzselésük nem olyan erős, hogy junior-világbajnokságra akár csupán eljussanak.

A magyar fiatalok legnehezebb feladata az lesz, hogy öreg földrészünk legjobbjain kívül Ázsia képviselői ellen is eséllyel vegyék fel a harcot. Ázsia idei juniorbajnokságán, a thaiföldi Cson Buriban Japán 20, India 19, Irán 17 érmet nyert, utóbbi csak a két férfiszakágban, hiszen az iráni női birkózás csak zárt öltözékben és zárt edzőtermekben létezik. A legeredményesebb szovjet utódállam Üzbegisztán lett, 13 éremmel. Irán férfiversenyzői 13 aranyat gyűjtöttek, abból 7 a kötött-, 6 a szabadfogású. Japán 6 aranyából 4 született a női birkózásban, kevesebb mint szokott, 2 meg szabadfogásban.

India birkózása a több évtizedes elszigetelődés után sikerrel tért vissza a világ szőnyegeire, van már felnőtt-világbajnoka is, a junior Ázsia-bajnokságon 3-3 arany és ezüst, valamint 13 bronz volt a gyűjteménye; érmet mindhárom fogásnemben nyert. Annyit leszögezhetünk, hogy iráni és japán ellenfelek mellett indiaival sem lesz kellemes megmérkőzni. Kemények lesznek persze az üzbégek, továbbá – a mostani, némileg halványabb teljesítményük (10 érem) ellenére – a kazahok és a feltörekvőben lévő kirgizek (10 érem) is. Mindhárom említett szovjet utódállam nyert érmet mindhárom fogásnemben.

A kadét vb- és Eb-győztes, ifjúsági olimpiai bajnok, azeri Turan Bajramov aranyat nyert Európa juniormezőnyében is Fotók: UWW
A kadét vb- és Eb-győztes, ifjúsági olimpiai bajnok, azeri Turan Bajramov aranyat nyert Európa juniormezőnyében is Fotók: UWW

A kadét vb- és Eb-győztes, ifjúsági olimpiai bajnok, azeri Turan Bajramov aranyat nyert Európa juniormezőnyében is  •  Fotók: UWW

Hogy személy szerint kik lehetnek a legkeményebb vetélytársak, azt a Földrészek idei bajnokai című keretes írásunkban összegeztük. Az adatokból kiderül, hogy az idei aranyérmesek nagy része mögött (is) sikeres múlt áll. A szabadfogásban az azeri Turan Bajramov (65 kg) például kadét világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai aranyérmes. A női birkózásban az üzbég Mirim Zsumanazarova (68 kg) Ázsia kétszeres juniorbajnoka és a felnőtt Ázsiai Játékok bronzérmese.

A pánamerikai juniorbajnokságnak Guatemala City adott otthont. Míg Ázsiában 9, az amerikai kontinensen csak 6 ország tudott aranyat nyerni, vagyis szűkebb az élmezőny. Az Egyesült Államok messze kiemelkedett, a 30 éremből 29-et szerzett: 13-13 aranyat és ezüstöt, 3 bronzot. Ez a birkózást űző fiatalok hatalmas tömegéből és a sportág igényes szakmai hátteréből logikusan adódik. A szabadfogásban (8 arany, 2 ezüst) és a női birkózásban (3 arany, 6 ezüst, 1 bronz) simán lettek elsők az éremtáblázaton. Hanem hát a kötöttben… Nos, ott a második helyre szorultak, a 4 aranyat nyert (!) mexikóiak mögé.

A mexikói birkózás megér egy külön (rövid) misét. A guatemalai sikert szerencsés véletleneknek tulajdonítani aligha lehet, hiszen ha négyen is megelőzik a szakág legjobbjai közé tartozó amerikai és kubai vetélytársat, az igazi teljesítmény. (A kötöttfogásban ráadásul junior-világbajnokuk is vanDaniel Aceves személyében 1980-ból, aki négy évvel később olimpiai ezüstöt nyert Los Angelesben a 48 kg-ban.) A szabadfogású éremtáblázaton a két ország mögött, de a felnőtt olimpiai bajnokkal is rendelkező Kanada előtt lettek harmadikok. Minden korosztály világversenyein akad legalább egy mexikói, aki azzal tűnik ki, hogy akciókban gazdag, látványos csatát vív – nála esélyesebb vetélytárssal. De mindegyik szereplőjükön látszik, hogy jó iskolába járt, klasszikus, szép birkózásra képes. „Csak” győzni nem tanították meg.

Az előzetes nevezési listán mexikói birkózó nem szerepel Tallinnban. Ennek gazdasági oka éppúgy lehet, mint az, hogy szimplán lekésték a határidőt. Az utóbbin sem lepődnénk meg.

A lezserséget (ha csakugyan az) az Egyesült Államok birkózása terjeszti a földrészen. Valahogy nem építi fel a fiatal tehetségeket, és a válogatási szisztéma is a pillanatnyi formára alapoz. De hát ez legyen az ő gondja. Mindenesetre a junior-világbajnokságon amerikai ellenféllel találkozni sem lesz könnyű kaland.

FÖLDRÉSZEK IDEI BAJNOKAI
Az egyes súlycsoportok kontinentális aranyérmesei, sorrendben: Európa-, Ázsia- és Pánamerikai bajnokság. A versenyző neve után zárójelben a korábbi világversenyeken elért, legjobb helyezése.
KÖTÖTTFOGÁS
55 kg: Pridon Abuladze (georgiai), Vidzsaj Vidzsaj (indiai, jun. vb-2.), Duvan Sanchez Caicedo (kolumbiai)
60 kg: Diego Cshikvadze (georgiai), Muhammadkadir Juszupov (üzbég, kad. Ázsia-2.), Andre Cortes Herrera (kolumbiai, jun. Pánam.-1.)
63 kg: Abdullah Topak (török), Aszzauhat Muhamadiev (kazah), Hunter Lewis (amerikai, kad. kötött- és szabadfogású Pánam.-1.)
67 kg: Giorgij Sotadze (georgiai, kad. vb- és Eb-1.), Bahram Marufhani Imcse (iráni, jun. Ázsia-1.), Cristian Solenzal Lopez (kubai, jun. szabadfogású Pánam.-1.)
72 kg: Malhas Amojan (örmény, jun. vb-1.), Mohammadreza Rosztami (iráni, kad. Ázsia-2.), Evaristo Hernandez Reyna (mexikói, jun. Pánam.-2.)
77 kg: Lévai Tamás (U23 vb- és Eb-3.), Mohammad Aziz Naguszi (iráni, kad. Ázsia-1.), Emmanuel Benitez Castro (mexikói)
82 kg: Takács István (jun. vb-3.), Hoszein Foruzade Godzsebeiglu (iráni, jun. és 2x kad. Ázsia-1.), Arturo Camacho Valenciano (mexikói, kad. Pánam.-1.)
87 kg: Ilja Jermolenko (orosz, jun. vb-3.), Haszan Faruzade Godzsebeiglu (iráni), Jesus Lopez Nino (mexikói, kad. Pánam.-1.)
92 kg: Szőke Alex (kad. vb-, Eb-1.), Hamad Nazer Abdovali (iráni), Gabriel Rosillo Kindelan (kubai, felnőtt Pánam.-1.)
130 kg: Muhammet Hamza Bakir (török, kad. vb- és Eb-1.), Aliakbar Juszofiaahmadcsali (iráni, U23 vb-3.), Lewis Lee Herrington (amerikai)
SZABADFOGÁS
57 kg: Nacsin Mongus (orosz), Juto Takesita (japán), Trevor Mastrogiovanni (amerikai)
61 kg: Hracsia Margarjan (örmény), Mahdi Szaid Sirazi (iráni), Roman Bravo-Young (amerikai)
65 kg: Turan Bajramov (azeri, kad. vb- és Eb-1., ifj. olimpia-1.), Talgat Szirbaz (kazah, jun. Ázsia-2.), Cristian Solenzal Lopez (kubai, jun. Pánam.-1., felnőtt Pánam.-2.)
70 kg: Vasile Diacon (moldovai, jun. vb-3.), Mohammadszade Firuzpurbandpej (iráni), Peyton Robb (amerikai, kad. kötött- és szabadfogású Pánam.-1.)
74 kg: Dmitrij Kuprin (orosz), Parvin Malik (indiai, kad. Ázsia-1.), Daniel Braunagel (amerikai)
79 kg: Abubakr Abakarov (azeri, kad. vb-1.), Abdolla Sejhazani (iráni), Shane Griffith (amerikai)
86 kg: Mirjani Majszuradze (georgiai, kad. vb-1.), Tacuja Sirai (japán), Rac Braunagel (amerikai)
92 kg: Aszlambek Szotyijev (orosz, U23 vb-2.), Ali Reza Abdollahi (iráni, kad. vb- és Ázsia-1.), Yonger Batisda Pomares (kubai)
97 kg: Fejzullah Aktürk (török, kad. Eb-1.), Alireza Rekabi (iráni), Tanner Sloan (amerikai)
125 kg: Szajpugyin Magomedov (orosz), Amir Hosszein Zare (iráni, kad. vb- és Ázsia-1.), Seth Nevils (amerikai)
NŐI BIRKÓZÁS
50 kg: Darja Hvosztova (orosz, kad. Eb-1.), Remina Josimoto (japán, kad. vb- és Ázsia-1.), Lucia Yepez Guzman (ecuadori, kad. Pánam.-1., vb-5.)
53 kg: Marija Tyumerjekova (orosz, kad. Eb-1.), Umi Imai (japán, jun. vb- és Ázsia-1.), Laura Herin Avila (kubai)
55 kg: Jekatyerina Verkina (orosz, kad. Eb-1.), Hjon Dzsu Jun (KNDK-beli), Alisha Sue Howk (amerikai, jun. vb-5.)
57 kg: Alina Akobjan (ukrán, jun. és kad. Eb-1.), Andoria Hanako Szava (japán, jun. és kad. vb-1.), Ana Pereira Franca (brazil)
59 kg: Krisztina Szazikina (fehérorosz, kad. Eb-1.), Ansu Ansu (indiai, kad. vb- és Ázsia-1.), Katherine Renteria Cuero (kubai, jun. Pánam.-1.)
62 kg: Marija Lacsugina (orosz, kad. vb- és Eb-2.), Atena Kodama (japán, jun. és kad. vb-1.), Dayselis Rodriguez Garcia (kubai)
65 kg: Wiktoria Chołuj (lengyel, kad. vb-3.), Yue Zhang (kínai, kad. Ázsia-1.), Cara Broadus Plymouth (amerikai)
68 kg: Tindra Sjöberg (svéd), Mirim Zsumanazarova (üzbég, 2x jun. Ázsia-1., felnőtt Ázsiai Játékok-3.), Thamires Martin Machado (brazil)
72 kg: Anasztaszia Zimjankova (fehérorosz, U23 és kad. Eb-1.), Hui-Tsu Chang (tajvani, U23 Ázsia-1.), Tatiana Renteria (kolumbiai)
76 kg: Nagy Bernadett (2x kad. Eb-3.), Qian Jiang (kínai, kad. vb-2.), Kenya Lee Sloan (amerikai)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik