Nem veszik komolyan – ez dönthet az NB I-es búcsúról?

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2018.05.31. 08:44
null
A sportpszichológus amondó, pánikhelyzetben a tömött lelátó és a jó szándékú buzdítás is visszájára fordulhat, s megremeghetnek a lábak (Fotó: Meder István)
Nagy Sándor szerint a kiesés ellen vívott ki-ki mérkőzések, az utolsó NB I-es forduló feszültséggel teli pillanatai előtt nem túl bölcs szakmai húzás a mentális felkészítés fontosságáról beszélni.

 

Az utolsó fordulót rendezik az élvonal 2017–2018-as bajnoki idényében. A Mezőkövesd, Haladás, Balmazújváros, Vasas, Diósgyőr ötösből kerül ki a két kieső együttes, az érintettek tehát stresszes kilencven perc előtt állnak – hasonló helyzetben Magyarországon amolyan lózungként hallani a mentális felkészülésről, legalábbis labdarúgásban.

VÁLTOZATOK EGY TÉMÁRA

A Mezőkövesd benn marad, ha...
...nem kap ki a Haladástól
...ha kikap, de a Vasas és a Balmazújváros közül valamelyik nem nyer.

A Haladás benn marad, ha...
...megveri a Mezőkövesdet
...döntetlent játszik, de a Balmazújváros, Vasas kettős közül legalább az egyik nem nyer
...kikap, de a Vasas, DVTK páros egyike sem győz, vagy a kettő közül csak az egyik győz, miközben a Balmazújváros kikap.

A Balmazújváros benn marad, ha...
...megveri a Ferencvárost
...nem nyer, de a Vasas nem szerez több pontot nála, és a DVTK sem nyer.

A Vasas benn marad, ha...
...legyőzi a Honvédot
...döntetlent játszik, de kikap a Balmazújváros, és a DVTK sem nyer.

A DVTK benn marad, ha...
...megveri a Videotont, és a Haladás, Balmazújváros, Vasas trióból legalább kettő nem nyer.

Kézilabdában, birkózásban, kosárlabdában vagy éppen kajak-kenuban rendszeres a versenyzőt segítő szakpszichológus jelenléte, s bár az orvosi titoktartás ebben az esetben is kötelezi a szakembert, a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella hozzájárult, hogy Nagy Sándor sportpszichológus őt is megemlítse, amikor versenyző és szakember kapcsolatának fontosságáról beszélt.

„Vezérevezős a kajak négyesben, s a jobb teljesítmény eléréséhez elengedhetetlen a mentális koncentráció – kezdte Nagy Sándor, a válogatott és a Ferencváros korábbi sportpszichológusa. – Eredményei igazolják döntése helyességét, de a futballisták erre gyakorta csak legyintenek. Kivételek persze vannak, s labdarúgók is igénylik az egyéni foglalkozást, amely azonban kevésbé hatékony, mert valójában csapatszinten lehetne eredményt elérni. Ám Magyarországon továbbra sem veszik komolyan a sportpszichológiát.”

Mint oly sok területen a labdarúgásban, a mentális felkészítésben is lenne tehát pótolnivalónk. Angliában a Sunderlandnél vagy a Manchester Unitednél, de még az angol válogatottnál is bevett séma, hogy a taktikai értekezletet követően a mérkőzésig hátralévő tíz percben sportpszichológus foglalkozik a labdarúgókkal.

„Az együttműködéshez elengedhetetlen, hogy az edző higgyen abban, amit csinálok. Tapasztalom, hogy itthon inkább az edző próbálja megoldani a mentális felkészítést, míg a vereségnél azt nyilatkozza, valójában nem érti, mi történt, miért kapott a csapat gólt a kilencvennegyedik percben. Az utolsó fordulóban a kieséstől veszélyeztetett csapatoknál a stresszhelyzet egyáltalán nem segíti a labdarúgókat. Fokozódik az agresszivitás, amelynek következtében nagyobb a hibaszázalék, s rámehet a mérkőzés vagy a bennmaradás. Valójában mit sem ér, ha a mérkőzés előtti héten veszik igénybe sportpszichológus segítségét, legfeljebb egy gyors csoportterápiával elenyésző mértékben csökkenthető a feszültség. Összességében ez egy tanulási folyamat, s amelyik csapat vagy játékos hosszabb ideje részese ennek, a bajnokság végére nem kerül szorult helyzetbe, mert szezon közben az elsajátított technikának köszönhetően megnyeri a mérkőzéseket.”

A szakember szerint öt fontos szempont szükséges a mentális állapot javításához. Az egyik az önbizalom helyreállítása, azaz felépítése vagy éppen a túlzott elbizakodottság mérséklése, második a megfelelő koncentráció elsajátítása, harmadik a higgadtság megőrzése kiélezett mérkőzéshelyzetekben is. Szintén fontos a küzdőképesség, másként fogalmazva a kontrollált agresszivitás, végül pedig a csapatjáték, vagyis az, hogyan képesek a labdarúgók együtt dolgozni a pályán. Látható tehát, mindezen szempontok elsajátítása lehetetlen egyetlen hét alatt.

„A folyamatos sikertelenség, illetve a kieséstől való félelem miatt a nem megfelelően felkészített játékosokat ilyenkor már a szurkolótábor is zavarja. Pánikhelyzetben a jó szándékú buzdítás is visszájára fordulhat, s teljes dekoncentráltságot eredményezhet. Márpedig a pályán már nem lehet blöffölni, az eredmények nem hazudnak, aki év közben valamilyen szinten nem vette igénybe sportpszichológus segítségét, nem képes megújulni. Persze ebből még nem következik, hogy szakemberrel elkerülhető a kiesés, de megtanulható, hogy a tét felelőssége alatt felszabadultan futballozzon valaki. Furcsa paradoxon, de elhihetik, működik.”

A stresszhelyzet nem kizárólag a kiesésben érintett csapatoknál probléma. A május 5-én rendezett Videoton–Ferencváros bajnokin (0–0) az élvonal két kiemelkedő együttese felejthető teljesítményt nyújtott. Már a kezdéstől érezhető volt a feszültség a játékosok s a szakmai stáb tagjai között is. A jövőben a hasonlóan kiélezett mérkőzéseket az a fél nyerheti meg, amelyik rendszeresen igénybe veszi szakember segítségét, s akkor az bajnokság hajrájában nem csupán döntetlenekkel szeretne bajnoki címet nyerni.

NB I, 2017–2018, 33. FORDULÓ
JÚNIUS 2., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
19.00: Budapest Honvéd–Vasas FC
Budapest, Bozsik József Stadion Solymosi Péter
19.00: Újpest FC–Debreceni VSC
Budapest,Szusza Ferenc StadionSzabó Zsolt
19.00: Puskás Akadémia–Paksi FC
Felcsút,Pancho ArénaErdős József
19.00: Balmazújváros–FerencvárosBalmazújváros, Városi StadionSzőts Gergely
19.00: Diósgyőri VTK–Videoton FC
Miskolc, Diósgyőr, DVTK StadionIványi Zoltán
19.00: Haladás–MezőkövesdSzombathely,Haladás Stadion Farkas Ádám
Az M4 Sport körkapcsolással közvetít.
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 32 20 8 4 64–26 +38 68
2. Ferencvárosi TC 32 18 11 3 66–28 +38 65
3. Újpest FC 32 11 13 8 39–37 +2 46
4. Debreceni VSC 32 12 8 12 52–45 +7 44
5. Budapest Honvéd 32 12 8 12 47–52 –5 44
6. Paksi FC 32 11 9 12 43–47 –4 42
7. Puskás Akadémia FC 32 10 10 12 40–46 –6 40
8. Mezőkövesd Zsóry FC 32 9 10 13 35–51 –16 37
9. Szombathelyi Haladás 32 10 5 17 34–50 –16 35
10. Balmazújváros 32 8 11 13 36–43 –7 35
11. Vasas FC 32 9 7 16 37–58 –21 34
12. Diósgyőri VTK 32 9 6 17 42–52 –10 33
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik