Korcsolyasportok: eredményes nevelőmunka az MTK-ban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.21. 09:13
Címkék
Az MTK Budapest korcsolyaszakosztálya rendkívül sikeresnek mondható, legfőképpen a rövid pályás gyorskorcsolyában. Ezt mutatja az is, hogy jónéhány sportolót adnak a felnőtt válogatottba. A klub színeiben versenyez például a váltóban pjongcsangi téli olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is. De vajon mit kell tudni az MTK utánpótlásbázisáról?

Krasznai Bence –utanpotlassport.huKétségtelen, hogy az MTK Budapest korcsolyaszakosztálya jelenleg Magyarország egyik, ha nem a legerősebb sportági egyesülete. Igazolja ezt az is, hogy a váltóban pjongcsangi téli olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, s az ugyancsak válogatott Oláh Bence, Varnyú Alex, valamint Cole Krueger, a junior-válogatott Sziklási András, a váltóban téli olimpia bajnoki negyedik, Európa-bajnok, nemrégiben visszavonult Heidum Bernadett, s a szintén ötkarikás negyedik, Eb-bronzérmes Bácskai Sára Luca is az egyesület rövid pályás gyorskorcsolya szakágának tagja.Krasznai Bence –utanpotlassport.huKétségtelen, hogy az MTK Budapest korcsolyaszakosztálya jelenleg Magyarország egyik, ha nem a legerősebb sportági egyesülete. Igazolja ezt az is, hogy a váltóban pjongcsangi téli olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, s az ugyancsak válogatott Oláh Bence, Varnyú Alex, valamint Cole Krueger, a junior-válogatott Sziklási András, a váltóban téli olimpia bajnoki negyedik, Európa-bajnok, nemrégiben visszavonult Heidum Bernadett, s a szintén ötkarikás negyedik, Eb-bronzérmes Bácskai Sára Luca is az egyesület rövid pályás gyorskorcsolya szakágának tagja.

A váltóban téli olimiai bajnok Liu testvérek (Balról: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor)
A váltóban téli olimiai bajnok Liu testvérek (Balról: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor)

A váltóban téli olimiai bajnok Liu testvérek (Balról: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor)

Azt MTK szakosztályvezetőjével, Bánhidi Ákossal az firtattuk, mennyire nőtt meg az érdeklődés a korcsolyasportok iránt az olimpiai bajnoki cím megszerzése után Magyarországon és az MTK-ban:

„Érzékelhető volt a hatása, de közel sincs még elég érdeklődő az országban. Nálunk az utánpótlásbázis körülbelül negyven-ötven fiatalnak teszi lehetővé a gördülékeny felkészülést, s ezt a számot elértük. Országosan probléma viszont , hogy a korcsolyasportoknál összességében közel sincs rendben a széles bázisú kiválasztás. Szerencsére rengeteg olyan programot kezdeményezett a szövetség, amelynek révén feltörekvő sportág lehetünk.”

Bánhidiszerint a körülbelül hatéves kor az ideális, hogy először korcsolyát húzzunk a gyerekek lábára, s elkezdjék ezt a sportot.

„Az MTK-ban három részre bontottuk a sportolók felkészülési rendszerét. Vannak a kezdők, a haladók és a profik. Ideális esetben körülbelül két-három év szükséges ahhoz, hogy a fordulatok, a váltások és a fékezések tökéletesen berögzüljenek. Amikor mindez megvan, akkor mehet először versenyezni a lurkó. Tizennégy éves korára gyakorlatilag tökéletesen kell korcsolyáznia, ha komolyabb céljai vannak. Ekkor emelkedik meg drasztikusan a terhelés. Heti öt-hatszor hat órát kell a pályán lenniük.”

A mester elmagyarázta, hogy nem Magyarországon a legkeményebb a korcsolyázók felkészülése. Dél-Koreában például mosolyognak erre az edzésmennyiségre. Kanadában – amely szintén nagyhatalom a rövidpályás-gyorskorcsolyázásban – viszont valamelyest kevesebbet készülnek.

A szakosztályvezető beszélt arról is, hogy mindenféleképpen javítani kell a minőséget is sportágban. Elmondta, hogy ezentúl teszt és limitrendszer szerint kívánnak dolgozni. Ez pedig annyit jelent, hogy átfogó vizsgálatok után javasolják a fiataloknak az élsportot.

Bánhidi kiemelte, hogy emellett a következő szezonban szeretnék még hatékonyabban képezni edzőiket is, akiklegújabb nevelési módszerek megismerésének és tökéletesítésének érdekekében rendszeresen járnak majd továbbképzésre. Nem feledkezett meg az eredményességről sem: "hasonlóan sikeresek szeretnénk lenni, mint tavaly, ehhez meg kell őriznünk válogatottaink létszámát."

Egyéb korosztályos hírekKORCSOLYASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik