Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.11.10 12:21 Frissítve: 2019.11.13 10:22

U17-es vb: klubedzők a válogatott brazíliai szerepléséről

A brazíliai U17-es világbajnokságon történtek után ismét felerősödtek az utánpótlásképzést kritizáló hangok; az MTK Budapest és a Honvéd-MFA U19-es csapatának vezetőedzője ugyanakkor nem lát tragédiát a csoportjában utolsó helyen végző együttes teljesítményében.

A brazíliai U17-es világbajnokságon három meccséből kettőt elbukva, egyetlen megszerzett ponttal a B csoport negyedik helyén zárt, s korán búcsúzott  a Preisinger Sándor vezette labdarúgó-válogatott. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az eredményekből és a kiesés módjából – a mieink kilenc kapott góljukból nyolcat az összecsapások utolsó harminc percében szedtek be – kiindulva a teljes utánpótlásképzésünk górcső alá kerül, noha az leginkább csak egyéni szinten értelmezhető: a cél minél több, minél nagyobb játékerőt képviselő focistát termelni a profisportnak. Mindazonáltal, ha már az utánpótlást boncolgatjuk, érdemes figyelembe venni azok véleményét, akik napi szinten ebben „élnek”.

Pölöskei Gábor, az MTK Budapest U19-es együttesének vezetőedzője szerint a Preisinger-válogatott másik arcát mutatta a világbajnokságon, ennek ellenére látni kell, hogy már az Eb-re jutással is bravúrt értek el a fiúk:
„Óriási ellentmondást éreztem a csapat vb-n és Eb-n mutatott játéka között. Szerintem mentálisan nagyon erős ez a társaság, a kontinensviadalon is az utolsó percekben nyerték meg a mérkőzéseiket a fiúk, és végig koncentráltak. Ezúttal éppen fordítva történt, aminek – megmondom őszintén – nem tudom az okát. Valami nem stimmelt velük, az biztos. Másik arcukat mutatták, mint amelyiket közvélemény várt. Ettől függetlenül helyén kell kezelni a történetet, mert ugyan a csoportkörből való továbbjutást tűzték ki célul, az Eb-n csodát csodára halmoztak.”

Brazíliában nem az igazi arcát mutatta az U17-es vb-csapat Forrás: FIFA

Brazíliában nem az igazi arcát mutatta az U17-es vb-csapat  •  Forrás: FIFA

A szakvezető Preisinger Sándor azon nyilatkozatára is reagál, miszerint a magyar utánpótlás-bajnokságok nem készítik fel eléggé a játékosokat a vb-szintre.

„Igazi örökzöld téma, a Fradi és a Fehérvár esetében is mindig azt mondjuk, hogy az NB I nem készít fel a nemzetközi porondra. Én nem ebben látom a kiesés okát. Ne felejtsük el, hogy nálunk volt a legtöbb légiós a keretben, valamint az itthon maradók nagy része is már felnőttcsapatokban edződik. Nem gondolom, hogy az NB II ne lenne elégséges az U17-es vb-re való felkészüléshez. Azzal sem értek egyet, hogy a vb-n nehezebb ellenfelekkel szemben kellett volna kivívni a továbbjutást, mint az Eb-n. Nézzük csak meg a nyolcaddöntők végkimenetelét! Mindhárom csoportriválisunk kiesett, míg az európai válogatottak egytől egyig győztek. Inkább az a kérdés szerintem, hogy a külföldön játszók mennyire illeszkedtek be az új klubjukba. Mert bár örülünk, hogy többen is Nyugat-Európába szerződtek, abba már kevesen gondolnak bele, mennyire nem könnyű új életet kezdeni ilyen fiatalon távol a családtól. És ugye a legnagyobb kérdés mindig az, kapnak-e elég játékpercet ahhoz, hogy utána a válogatottban már javarészt csak a taktikai jellegű feladatokkal kelljen foglalkozniuk? Valószínűleg nem.”

Simon Miklós, a Budapest Honvéd-MFA U19-es csapatának a vezetőedzője inkább a kevésbé tanítható, fizikai paraméterekre hívja fel a figyelmet, de egyébként többet kapott a vártnál a magyar csapattól:
„Minden meccsen volt esélyünk nyerni, szerintem taktikailag a szakmai stáb és a játékosok is tudásuk legjavát adták a világbajnokságon. Apróságokon múlt a továbbjutás, és azt gondolom, kevésszer mondhattuk ezt el mostanában magyar válogatottakról. Tény, dinamikában és játékgyorsaságban van lemaradásunk, de ez javarészt a génekből is fakad. Szerintem ami tanulható, a fifika, a taktika, a magyaros foci, azt jól alkalmazták a srácok, egy-egy egyéni megingás okozta a kiesésüket. Összességében én többet kaptam tőlük, mint amit vártam, és úgy érzem, az elmúlt években fejlődött az utánpótlás, remélhetőleg ezt a lendületet tovább is visszük.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.