Kick-box: magyar éremeső az utánpótlás vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.25. 15:46
Címkék
A kiemelkedő magyar szereplés hagyománya nem szakadt meg kick-boxosainknál idén sem: az utánpótlás elmúlt hétvégi olaszországi világbajnokságának éremtáblázatán Magyarország – akárcsak az előző vb-n – a második helyen zárt. A nemzetek külön versenyében csapatunkat csak a 73 aranyat, 59 ezüstöt és 38 bronzot szerző oroszok előzték meg, míg a mi kadét és junior korosztályos legjobbjaink együttesen 64 medált gyűjtöttek, 19-17-28-as „fémmegoszlásban”. A sikerözön ugyanakkor felvetheti a bőség zavara érzését, mivel hovatovább képtelenség a helyén, s ezzel értékén kezelni küzdősportos diadalteremtőink még oly bravúros teljesítményét a „nagy számok törvénye” miatt. Ezt a fajta kettősséget is érintettük Galambos Péterrel, a honi szövetség elnökével folytatott beszélgetésben.

Jancsó Kornél utanpotlassport.huA festői Jesolóban találkoztak a tatamin és a ringben a világ legkiválóbb 10-18 esztendős kick-boxolói a sportág történetének eddigi legnagyobb - 65 ország 1800 versenyzőjét felvonultató – korosztályos vb-jén, amelyen a több mint százfős válogatottunk az oroszok mögött a második helyen végzett az éremtáblán. A 64 darabos – 19 arany, 17 ezüst és 28 bronz alkotta – gyűjteményünkbe a legtöbbet Bálint Martin „pakolta bele”, aki egymaga négyszer állhatott fel a dobogó tetejére: egyéniben mind a három tatamis szabályrendszerben győzni tudott, és részese volt a világbajnoki címet nyert kadétcsapat sikerének is.Jancsó Kornél utanpotlassport.huA festői Jesolóban találkoztak a tatamin és a ringben a világ legkiválóbb 10-18 esztendős kick-boxolói a sportág történetének eddigi legnagyobb - 65 ország 1800 versenyzőjét felvonultató – korosztályos vb-jén, amelyen a több mint százfős válogatottunk az oroszok mögött a második helyen végzett az éremtáblán. A 64 darabos – 19 arany, 17 ezüst és 28 bronz alkotta – gyűjteményünkbe a legtöbbet Bálint Martin „pakolta bele”, aki egymaga négyszer állhatott fel a dobogó tetejére: egyéniben mind a három tatamis szabályrendszerben győzni tudott, és részese volt a világbajnoki címet nyert kadétcsapat sikerének is.

- Volt és van minek örülnünk – kezdte értékelését honlapunknak a csapat hazajövetele után Galambos Péter, a MagyarKick-Box Szakszövetség elnöke. – Megtartottuk helyünket az élbolyban, és miközben a résztvevő 65 országból 51 tudott éremhez jutni, bennünket csak az oroszok tudtak megelőzni e téren. Mögöttük tudott egy ilyen kis ország, mint a miénk, a második lenni az összes többi vetélytársat megelőzve az évad legfontosabb utánpótlás-eseményén.

Galambos Péter elnök Forrás: fightermagazin.hu
Galambos Péter elnök Forrás: fightermagazin.hu

Galambos Péter elnök  •  Forrás: fightermagazin.hu

 

- Minden provokatív szándék nélkül kérdezzük: fel tudná név szerint sorolni az elnök úr az összes olaszországi dobogós magyart?

- Biztos, hogy nem... De egyrészt szerintem ez nekem nem is a feladatom, másrészt ezeknek a sikereknek az értéke attól még nem lesz kevesebb, hogy ennyire sok van belőlük. A miénk nem szokványos egyéni olimpiai sportág, hanem olyan küzdősport, amely fejlődése során eljutott oda, hogy jelenleg hat szabályrendszere van, rengeteg éremosztó számmal, s amely egy utánpótlás-vb esetében egyszerre három korosztályt mozgósít, így óriási mezőnyt mozgat meg, fiúkat és lányokat, egyéniben és csapatban, ringben és tatamin, küzdelemben és formagyakorlatban egyaránt.

- A média oldaláról viszont, miközben nyilván együtt örülünk a sikereknek, óhatatlanul felmerül az eredmények kezelhetőségének kérdése, amikor rendre „halálra” nyerjük magunkat.

- Jómagam is szembesülök a dilemmával a különböző fórumokon, érzékelem, hogy az emberek kicsit meghökkennek eredményeinkről hallván, olvasván, de hadd szögezzem le: a gyerekek teljesítményének értékét nem szabad kétségbe vonni. Tudom, hogy a sajtónak olykor gondot jelent eredményeink kezelése, de próbáljanak megértéssel lenni irányunkban... Egyelőre örülünk annak, hogy ennyien vagyunk, hogy ilyen sokan sikeresek, és közben

A bő százfős magyar alakulat 64 érmet hozott haza a vb-ről Forrás: kick-boksz.hu
A bő százfős magyar alakulat 64 érmet hozott haza a vb-ről Forrás: kick-boksz.hu

A bő százfős magyar alakulat 64 érmet hozott haza a vb-ről  •  Forrás: kick-box.hu

alkalmazkodunk ahhoz, hogy a három korosztálynak együtt rendezik a világversenyeit.

- A jövőt illetően vannak módosító javaslatok, programkarcsúsító elképzelések?

- Középtávú, illetve távlati célunk, hogy elismert olimpiai sportág legyünk. Ez nagy valószínűséggel elkerülhetetlenné teszi, hogy szabályrendszereink számát valamilyen módon korlátozzuk. Megoldást kell majd találni, hogyan szűkítsünk, de ez nyilván a jövő feladata.

 

Amit a kick-boxról röviden tudni kell:
A küzdelmi versenyszámok hat szabályrendszere alapvetően abban különbözik egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál vagy a kontrollált félerejű (pointfighting, light-contact és kick-light szabályrendszerekben), vagy a teljes erejű (full-contact, low-kick, K1) végrehajtás engedélyezett.
A 2018-as magyar kadét- és junior-világbajnokok:
pointfighting:
kadét1: Roman Nikolász (32 kg), Lévai-Hangyássy Botond (42 kg), Bárdos Inez (32 kg), magyar csapat
kadét2: Bálint Martin (52 kg), magyar csapat
junior: Fésű Lajos (69 kg), Nagy Zalán (84 kg), Szentpéteri Bence (94 kg), Laurincz Boglárka (60 kg)
light-contact:
kadét2: Bálint Martin (52 kg)

junior: Kajtár Bence (74 kg), Kolozsvári Kinga (60 kg)
kick-light:
kadét2: Bálint Martin (52 kg), Pálfalvi Panni (42 kg), Nagy Ramóna (60 kg), Mezei Nikolett (65 kg)
junior: Szmolek Emánuel (79 kg), Osváth Dóra (+70 kg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik