Kézilabda: Hornyák Bernadett elmondja a klubváltása okait

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 13:12
Címkék
Nem úgy sikerült a 2016-os ifjúsági kézilabda-világbajnokságon gólkirálynő Hornyák Bernadett (19) idénye, ahogyan tervezte: a Dunaújváros felnőttcsapatában nem jutott elég játéklehetőséghez, az új edzővel sem találta a közös hangot, így – bár külföldi ajánlata is volt – Vácra szerződött.

reb Kissé félve, de nagy reményekkel várta Hornyák Bernadett a 2016/17-es bajnoki évet. A pályafutását Gödöllőn kezdő, majd az MTK-ban szereplő, most 19 éves játékos – Majoros Gusztáv-nevelés – éveket töltött a Nemzeti Kézilabda Akadémián, mielőtt esztendeje a Dunaújvárosi Kohász felnőttcsapatába szerződött.reb Kissé félve, de nagy reményekkel várta Hornyák Bernadett a 2016/17-es bajnoki évet. A pályafutását Gödöllőn kezdő, majd az MTK-ban szereplő, most 19 éves játékos – Majoros Gusztáv-nevelés – éveket töltött a Nemzeti Kézilabda Akadémián, mielőtt esztendeje a Dunaújvárosi Kohász felnőttcsapatába szerződött.

hornyak
hornyak

Hornyák Bernadett (pirosban, középen) búcsút mond a Dunaújvárosnak  •  Forrás: Dunaújvárosi Kohász

„Sokszor eszembe jutott, képes leszek-e megoldani a feladatot. Nem lenne-e jobb kisebb csapatba szerződni, ahol fiatalokkal játszhatok együtt? Az a baj velem, hogy hajlamos vagyok túlgondolkodni a dolgokat… Inkább arra összpontosítok, hogy valamiért bíznak bennem, és szeretnék megfelelni annak a képnek, amely kialakult rólam” – nyilatkozta akkor honlapunknak. Hornyák a NEKA-n és a korosztályos válogatottban húzóember volt, gólfelelős, ám tudta, az erős NB I-es gárdában más lesz a helye a hierarchiában.

Így talán őt sem lepte meg teljesen, hogy egyénileg igen csendesre sikerült az őszi szezon: nyolc meccsen hat gólt jegyeztek a neve mellett. Nem mintha a játékos teljesítményét ez az egyetlen adat adná vissza hűen, mindenesetre a korábbi kulcsszereplőnek nehéz voltmegbarátkoznia a helyzettel. Nem véletlenül mondta akkor, hogy kemény és más világ a dunaújvárosi, mint amilyet korábban megélt.

„Soha életemben nem stresszeltem meccsek előtt, most pedig van bennem idegesség. Rengeteget változott egyébként a gondolkodásom. Régebben az éltetett, hogy hatvan percet játsszak, most már tíz percnek is tudok örülni. Összességében viszont pozitív vagyok, hiszek abban, hogy még a mostani bajnokságban magamra találok, és helyreáll a világ rendje” – nyilatkozta Hornyák még decemberben.

Csakhogy a következő hónapok nem hoztak érdemi változást: Zdravko Zovkót György László váltotta a kispadon, aki nem számított igazán Hornyákra. A dunaujvaros.com-nak más ügy apropóján úgy fogalmazott, hogy mások mellett az irányító-átlövőről sem gondolja, hogy jelenleg NB I-es játékos lenne.

Maga Hornyák csak annyit mondott az edzővel való kapcsolatáról, hogy nem kapott visszajelzést arról, mi a probléma, miben kellene változtatnia. A 2016-ban aláírt szerződés két plusz egy éves volt, ám hosszabb ideje zajlott tárgyalás a jövőjéről, amelynek részleteibe készségesen beavatta honlapunkat.

hornyak_bernadett_csehp06
hornyak_bernadett_csehp06

A juniorválogatott jövő évi felkészülése fontos szempont volt a csapatválasztásban  •  Fotó: MKSZ/Cseh Péter

„A Dunaújváros vezetősége szerette volna meghosszabbítani a szerződést úgy, hogy két évig kölcsönben szerepelek, majd két évre visszatérek – kezdi a 2016-os ifjúsági vb gólkirálynője. – Nem akartam ennyire hosszú időre elkötelezni magam, így végül sikerült elérnem, hogy felbontsuk a kontraktust. Több csapat is keresett: neveket nem mondanék, de volt ajánlatom a hazai középmezőny elején és végén szereplő klubtól is, illetve kerestek Dániából. Komolyan elgondolkoztam e légióséleten, a környezetem támogatott volna, de úgy éreztem, szükségem van még tapasztalatra azelőtt, hogy külföldre igazolok. Végül a Vác ajánlatát fogadtam el.”

Hornyák elmondta, a Duna-kanyariak mellett szólt, hogy magyar edző irányít, aki számít a hazai fiatalra. Fontos szempont volt továbbá, hogy 2018-ban Magyarországonrendezik meg az U20-as, azaz a junior-világbajnokságot, amelyre biztosan egész évben komolyan készül Hajdu János szövetségi edző irányította társaság. Dániából pedig nyilvánvalóan nem járhatott volna haza minden összetartásra.

„Számítottam arra, hogy nehéz lesz a dunaújvárosi kezdet, és nyilván nem dob fel, hogy nem játszottam sokat, és úgy alakult a történet, ahogy, mégsembánom, hogy oda szerződtem. Rengeteget tanultam, emberként és összességében kézilabdázóként is több lettem, igyekszem a pozitívumokat és a tapasztalatokat felhasználva bizonyítani, hogy valóban helyem van az élvonalban, a legjobbak között.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik